Japan gaat Web3 startups ondersteunen met belastinghervorming
Japan staat op het punt om hervormingen van de belasting door te voeren die gericht zijn op het ondersteunen van Web3 startups, met als doel een wereldleider worden op het gebied van blockchain en digitale innovatie.
Belasting hervormen voor Web3 ecosysteem
De Japanse minister van Economie, Handel en Industrie, Takeru Saito, maakte op 28 augustus bekend dat het land belastinghervormingen heeft gepland, die gericht zijn op het versterken van het Web3 ecoysteem. Deze stap maakt deel uit van het bredere doel van Japan om wereldleider te worden op het gebied van Web3 en blockchain.
Tijdens de WebX conferentie benadrukte Saito het grote potentieel van de Japanse Web3 en blockchain bedrijven. Hij merkte op dat gunstige belastinghervormingen cruciaal zijn voor het creëren van een omgeving die mondiale ondernemers en ontwikkelaars aantrekt. Premier Fumio Kishida steunde deze visie.
In een videoboodschap tijdens WebX 2024 heeft Kishida benadrukt dat Web3 en blockchain technologieën zouden kunnen helpen enkele van de grootste sociale uitdagingen van Japan aan te pakken. De regering wil juridische en belanstinghervomringen doorvoeren die het Web3 startups makkelijker maken om financiering veilig te stellen en nieuwe banen te creëren.
Steun van Japan aan Web3 bedrijven
In juli 2023 verzocht de JBA (Japan Blockchain Association) de regering om de belastingen op digitale activa te verlagen. Kishida bevestigde de inzet van de regering om het gebruik van Web3 tokens te bevorderen en de industrie een nieuw leven inblazen, met de nadruk op gebruikersbescherming.
In september 2023 werd de steun van Japan voor Web3 startups duidelijker, toen de overheid startups toestond investeringen in cryptocurrency te ontvangen, wat duidde op een verschuiving in haar benadering van de regulatie van crypto. Ondanks de positieve vooruitzichten van de WebX conferentie vormen regelgevende uitdagingen nog steeds grote zorgen voor de Japanse cryptoindustrie.
Strikt regelgevingsklimaat
In juli 2024 verliet de crypto exchange gate.io Japan, waarbij ze verwezen naar de noodzaak om zich aan de strikte regelgeving te houden. Deze stap onderstreept het strikte regelgevingsklimaat van Japan, gedreven door zorgen over witwassing en financiering van terrorisme.
De strenge aanpak van Japan bij het reguleren van crypto is deels te wijten aan incidenten uit het verleden. In mei 2024 werd DMM, een Bitcoin exchange, gehackt, wat resulteerde in het verlies van $305 miljoen aan Bitcoin. Deze gebeurtenis heeft de noodzaak van strengere regelgeving om gebruikers te beschermen en financiële zekerheid te garanderen versterkt.
Grotere institutionele belangstelling
In Japan is de institutionele belangstelling voor digitale activa aanzienlijk gegroeid. Uit een onderzoek van Nomura Holdings en Laser Digital Holdings bleek dat 54% van de 547 investeringsmaatschappijen in Japan geïnteresseerd zijn om binnen de komende drie jaar de markt voor digitale activa te betreden.
Deze toenemende belangstelling suggereert dat, hoewel er uitdagingen blijven bestaan, er een groeiend bewustzijn is van de kansen binnen de digitale activa sector. De inspanningen van Japan om door middel van belastinghervormingen een meer startup vriendelijk klimaat te creëren, zouden deze trend kunnen versnellen. Dit kan Japan een belangrijke speler maken in de mondiale Web3 en blockchain industrie.
Goed voorbeeld voor Nederland
De Japanse focus op Web3 innovatie door middel van gerichte belastinghervormingen en aanpassingen van de regelgeving weerspiegelt een bredere strategie om opkomende technologieën te benutten voor economische en sociale voordelen. Hier kan Nederland goed voorbeeld aan nemen.
Het vermogen van de Japanse overheid om innovatie in evenwicht te brengen met regelgevend toezicht is iets wat we hier in Nederland nauwelijks zien. Het onderstreept de mogelijkheden voor de Nederlandse Web3 sector als er een robuust en efficiënt regelgevingsklimaat in Nederland komt.
Samenvatting
Samenvattend gaat Japan de belastingen hervormen, waarmee ze de innovatie in de Web3 sector verder willen aanmoedigen. Dit kan een belangrijk voorbeeld zijn voor Nederland om een robuust en efficiënt regelgevingskader op te stellen.