
Het populaire memecoin-lanceerplatform Pump.fun is gehackt via zijn X (voorheen Twitter)-account. Hackers promootten een nep-zachtoken, wat direct vragen oproept over de beveiliging van crypto-platforms en de regulering van memecoins.
Dit incident is slechts het laatste voorbeeld van een groeiende trend van cyberaanvallen op crypto-gerelateerde social media-accounts.
Maar waar ligt de grens? Als zelfs oud-president Trump en zijn vrouw Melania memecoins op de markt zetten en verkopen, wie of wat moet er dan worden aangepakt? Vanuit een Europees perspectief is er nog enige regulering, maar zelfs in Nederland bieden gereguleerde crypto-exchanges deze tokens aan.
Hackers misbruiken X-account Pump.fun
Op 26 februari werd het X-account van Pump.fun overgenomen door hackers. Ze plaatsten een link naar een nep-token en presenteerden dit als een manier om democratie te bevorderen in de memecoin-gemeenschap.
Blockchain-onderzoeker ZachXBT ontdekte al snel dat deze aanval deel uitmaakte van een grotere reeks hacks. Eerder waren Jupiter DAO en de memecoin DogWifCoin op soortgelijke wijze getroffen.
Hoewel Pump.fun snel de controle over het account terugkreeg, blijft de vraag: hoe veilig zijn crypto-platforms als zelfs de grootste spelers slachtoffer worden?
Memecoins en scams: een groeiend probleem
Memecoins zijn de afgelopen jaren een broeinest geworden voor fraude, hacks en manipulatie. Omdat ze vaak worden gelanceerd met weinig tot geen fundamentele waarde, trekken ze opportunistische investeerders én scammers aan.
Het is weer een ander soort van token dan de alternatieven voor Bitcoin. Die op zichzelf eigenlijk al regelmatig vooral oplichterij zijn en/of blijken.
Recente memecoin-schandalen
Javier Milei en LIBRA: De Argentijnse president promootte de LIBRA-memecoin, die later instortte. Dit leidde tot beschuldigingen van insider trading.
Noord-Korea en Solana-memecoins: De hackersgroep Lazarus werd gelinkt aan rug pulls en scams via Pump.fun zelf.
Bybit-exchange gehackt: Een phishingaanval leverde Noord-Koreaanse hackers $1,4 miljard op. Inmiddels wordt dat geld al witgewassen.
Zelfs de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek promootte een memecoin die later een scam bleek te zijn.
Regulering: moeten memecoins worden aangepakt?
Memecoins zijn vaak puur speculatief en kunnen gemakkelijk worden misbruikt voor pump-and-dump-acties. Maar terwijl regelgevers zich richten op cryptofraude, spelen publieke figuren zoals Donald Trump openlijk in op de hype. Zijn campagneteam lanceerde en verkocht zelf memecoins, terwijl Melania Trump haar eigen NFT-collecties promootte en ook een memecoin heeft.
Toch nemen regelgevers wereldwijd maatregelen:
De SEC (VS) heeft een speciale afdeling opgezet om crypto-fraude te bestrijden. In Dubai moeten memecoins voortaan voldoen aan strikte regels om misleiding te voorkomen.
In de EU vallen sommige memecoins mogelijk onder de MiCA-wetgeving, afhankelijk van hun gebruik en doel. Maar in Nederland en op Europese exchanges kunnen gebruikers nog steeds vrijuit investeren in memecoins zoals die van Trump. Dit roept de vraag op: is regulering nodig of moeten beleggers zelf verantwoordelijk worden gehouden?
Discussie door Pump.fun
Het hacken van Pump.fun laat opnieuw zien hoe kwetsbaar memecoin-platforms zijn. Hoewel de aanval weinig schade heeft veroorzaakt, bevestigt het de bredere zorgen over de veiligheid en regulering van deze markt.
Tegelijkertijd blijft de vraag: moet de industrie worden gereguleerd als zelfs bekende politici en presidenten eraan meedoen? Met toenemende aandacht van toezichthouders lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat memecoins verder aan banden worden gelegd.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
