
Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt van allemaal, wordt door veel puristen ook wel het ‘digitale goud’ genoemd. Goud wordt al eeuwenlang gezien als een opslagmiddel van waarde, en bitcoin zou het digitale en snellere broertje moeten zijn. Bitcoiners zijn de afgelopen maanden echter een keiharde les geleerd: beleggers geven de voorkeur aan fysiek goud tijdens de onrust in de vorm van de escalerende handelsoorlog.
Trump doet financiële markten pijn
Donald Trump wist tijdens zijn campagne de harten van bitcoin-fans te veroveren met ambitieuze beloften. De VS zou onder zijn leiding een paradijs worden voor crypto-enthousiastelingen. En eerlijk is eerlijk: hij heeft woord gehouden. Zo is er inmiddels zelfs een strategische nationale bitcoin-reserve aangelegd.
Toch heeft Trump, ironisch genoeg, flink wat schade toegebracht aan de waarde van Bitcoin.
Met als doel de Amerikaanse industrie te beschermen, legde hij de hele wereld zware importheffingen op. Landen die al tarieven op Amerikaanse producten hanteerden – denk aan China, de EU en India – kregen er nog eens forse extra heffingen bovenop. In het geval van China liepen de tarieven zelfs op tot 54%, met een dreiging van nog eens 50% erbovenop.
De economische onrust die deze handelsoorlog veroorzaakt, voedt de angst voor inflatie en wereldwijde economische vertraging. En als landen op hun beurt wraak nemen met eigen heffingen, kan de situatie snel escaleren.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Goud schittert, Bitcoin bloedt
In dit grillige klimaat zijn investeerders massaal op zoek naar veiligheid. Terwijl financiële markten donkerrood kleuren, bewijst goud zich voor de zoveelste keer als betrouwbare vluchthaven.
Waar bitcoin sinds januari meer dan 30% in waarde heeft verloren, steeg de goudprijs juist met ruim 20% en brak het meerdere keren door historische records. Goud bewijst eens te meer zijn status als stabiele waarde-opslag in turbulente tijden. Bitcoin mag dan net als goud schaars en decentraal zijn, maar het heeft simpelweg nog niet dezelfde stormen overleefd. De munt bestaat pas 16 jaar, terwijl goud al millennia lang als waardevol wordt beschouwd.
Bitcoin has lost a decade-long log trend line against Gold
RIP Digital Gold narrative pic.twitter.com/wAoksKJcuY
— Tony "The Bull" Severino, CMT (@tonythebullBTC) April 7, 2025
In periodes als deze trekt goud vaak aan het langste eind. Maar wie naar de afgelopen jaren kijkt, ziet dat bitcoin nog steeds de betere investering was. Waar goud een gestage en solide stijging kent, kan bitcoin – ondanks de recente klappen – in korte tijd explosief groeien. Maar de volatiliteit heeft ook een keerzijde, en die zien we nu duidelijk naar voren komen.
Gisteren tikte bitcoin nog het laagste punt sinds november aan, met een koers van $74.400. Inmiddels is de prijs weer opgekrabbeld naar rond de $79.000. Wat de volgende beweging wordt? Dat hangt waarschijnlijk af van de volgende ontwikkelingen in de wereldwijde handelsoorlog.
Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland
- Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
- Lage transactiekosten
- Gemakkelijk via iDeal geld storten
- Professionele traders dashboard
