
Bhutan zet vol in op groene cryptomining met waterkracht om zijn economie te versterken, buitenlandse investeringen aan te trekken en de braindrain onder jongeren tegen te gaan.
Waterkracht vormt basis voor duurzame cryptomining
Bhutan, het Himalaya-koninkrijk bekend om zijn focus op Bruto Nationaal Geluk (BNG), zoekt nieuwe wegen om zijn economie te versterken. Volgens Ujjwal Deep Dahal, CEO van staatsfonds Druk Holding and Investments, zet Bhutan in op het minen van groene cryptomunten met behulp van waterkracht. Hiermee wil het land niet alleen economische groei stimuleren, maar ook nieuwe werkgelegenheid creëren en het vertrek van jong talent tegengaan.
Bhutan draait volledig op waterkracht. Volgens Dahal compenseert elke coin die in Bhutan wordt gemined een coin die elders met fossiele energie zou zijn geproduceerd. Sinds 2019 investeert Bhutan in cryptocurrencies en heeft het miljoenen dollars winst geboekt, waarmee onder andere overheidssalarissen zijn betaald.
The Himalayan nation of Bhutan is exploring ways to mine and leverage green cryptocurrencies using hydropower to boost its economy and create jobs to reduce brain drain, the chief executive of its sovereign wealth fund said https://t.co/PrIoORs6rl
— Reuters (@Reuters) April 17, 2025
Kansen via ESG-doelstellingen
Bhutan ziet ook internationale kansen. Grote bedrijven die hun ESG-doelstellingen willen behalen, zouden groene cryptomunten kunnen kopen. ESG staat voor Environmental, Social and Governance — criteria die bedrijven gebruiken om hun impact op milieu, maatschappij en goed bestuur te meten.
Steeds meer organisaties wereldwijd zijn verplicht om duurzame investeringen te doen, waardoor vraag naar groene digitale activa toeneemt. Het land kan hierop inspelen door zijn waterkracht-gedreven cryptomunten aan te bieden als duurzaam alternatief.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Waterkrachtcapaciteit moet flink omhoog
Om deze ambitieuze plannen waar te maken, moet het land zijn waterkrachtproductie fors uitbreiden. Momenteel heeft het land een capaciteit van 3,5 gigawatt, maar het doel is om binnen 10 tot 15 jaar 15 gigawatt te bereiken. Uiteindelijk mikt Bhutan op 33 gigawatt om zowel de binnenlandse vraag als de crypto-activiteiten te ondersteunen.
Naast investeringen in waterkracht werkt Bhutan aan een solide reguleringskader via een Regulatory Sandbox Framework. Hiermee kunnen innovatieve technologieën veilig worden geïntegreerd. Bhutan hoopt zo een internationaal voorbeeld te worden in de combinatie van crypto-innovatie en duurzaamheid.
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!