
Het piepkleine koninkrijk Bhutan, zeker geen onbekende in de cryptowereld, lanceert samen met cryptobeurs Binance ‘s werelds eerste nationale crypto-betalingssysteem voor toerisme. Het maakt reizen niet alleen makkelijker en veiliger, maar het laat ook zien hoe een klein land groot kan denken als het aankomt op innovatie. Wat voor impact gaat dit hebben?
BHUTAN WELCOMES WORLD’S FIRST CRYPTO TOURISM PAYMENT SYSTEM WITH BINANCE PAY
– Bhutan, famous for its Gross National Happiness philosophy, launched the world’s first national crypto tourism payment system.
– In partnership with Binance Pay and DK Bank, this system allows… pic.twitter.com/P4EcWbha6u
— BSCN (@BSCNews) May 7, 2025
Met BTC en altcoins betalen in Bhutan
Binance, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, kondigde vandaag de lancering aan van een baanbrekend betaalsysteem in Bhutan. Het initiatief wordt omschreven als ‘het eerste volledig geïntegreerde crypto-betaalsysteem op nationaal niveau’.
Onder de slogan ‘één wallet, één reis’ bundelt de koninklijke regering van Bhutan de krachten met Binance Pay en DK Bank, de eerste volledig digitale bank van het land.
“Dit is meer dan een betaalsysteem — het is een toewijding aan innovatie, inclusie en gemak,” zegt Damcho Rinzin, directeur van het nationale toerismebureau van het in de Himalaya gelegen koninkrijk.
Hoe werkt het precies?
Toeristen kunnen vanaf nu eenvoudig betalen met crypto via de Binance Pay-app. Of het nu gaat om een hotelovernachting, toegang tot bezienswaardigheden of een snelle hap op straat: een simpele QR-code van de verkoper is voldoende. Vervolgens kiest de reiziger met welke cryptomunt hij wil betalen – bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH).
De betaling wordt direct verwerkt, zonder extra kosten. Lokale ondernemers ontvangen het bedrag via DK Bank. Het hele systeem is daarmee snel, veilig én volledig digitaal — contant geld of betaalpassen zijn overbodig geworden.
Dankzij het nieuwe systeem hoeven toeristen zich niet langer druk te maken over de lokale valuta, de Ngultrum (BTN). Wisselkantoren en pinautomaten kunnen voortaan worden overgeslagen, wat niet alleen gemak biedt maar ook flink kan schelen in wisselkoersen en transactiekosten.
Voor veel ondernemers, zeker in afgelegen gebieden, betekent dit systeem een wereld van verschil. Ze kunnen nu moeiteloos betalingen ontvangen via hun smartphone – zonder dure apparatuur of tussenkomst van banken. En omdat er geen commissie aan te pas komt, blijft meer geld over voor de ondernemer zelf.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Bhutan zet zichzelf op de kaart
Met deze stap presenteert Bhutan zich nadrukkelijk als voorloper op het gebied van digitale innovatie. Het crypto-betaalsysteem maakt reizen makkelijker en moderner, wat op termijn ook weer meer toeristen kan aantrekken. Het zou bovendien een inspiratie kunnen zijn voor andere landen – vooral plekken met beperkte toegang tot traditionele banken of een groeiende toerismesector.
Bhutan schuift zich steeds meer naar voren als een echte pionier op het gebied van innovatie. Al sinds 2019 is het land namelijk actief in het minen van Bitcoin. En het doet dat ook nog eens op duurzame wijze, met schone energie uit waterkracht.
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!