Meer dan 90% handel Rusland-China in roebel/yuan

Rusland en China handelen vrijwel volledig in roebels en yuans, waarmee de Amerikaanse dollar uit hun bilaterale handel is verdwenen. Dit is een direct gevolg van de-dollarisatie-inspanningen en westerse sancties.
De opkomst van roebel en yuan in handel
Volgens de Russische president Vladimir Poetin wordt bijna alle handel tussen Rusland en China nu afgewikkeld in hun nationale valuta, de roebel en de yuan. Dit betekent dat meer dan 90% van de onderlinge betalingen niet langer in Amerikaanse dollars plaatsvindt.
Deze verschuiving naar nationale valuta is versneld na de westerse sancties tegen Rusland in 2022 en is een belangrijk onderdeel van de bredere “de-dollarisatie” trend. De Chinese yuan is inmiddels de meest verhandelde buitenlandse valuta op de beurs van Moskou en heeft de dollar verdrongen.
BREAKING:
Russia says 90% of trade with China is now done in local currencies, dropping the US dollar. pic.twitter.com/ChDTzpD03K
— Globe Eye News (@GlobeEyeNews) August 19, 2024
Groeiende economische banden en projecten
China blijft in 2024 de grootste handelspartner van Rusland. De bilaterale handel bereikte in 2023 een recordhoogte van 245 miljard dollar. Rusland is op zijn beurt een van China’s belangrijkste externe handelspartners.
De economische samenwerking tussen beide landen wordt verder versterkt door ongeveer 90 prioritaire projecten met een gezamenlijke waarde van circa 200 miljard dollar. Deze projecten omvatten diverse sectoren, waaronder industriële productie, transport, logistiek, landbouw en mijnbouw.

Bekijk onze gids met de snelst groeiende crypto van dit moment!
Uitdagingen en bredere de-dollarisatie trend
De verschuiving naar het gebruik van nationale valuta is een bredere trend binnen het BRICS-blok, waarbij landen streven naar grotere monetaire onafhankelijkheid en zich willen beschermen tegen externe financiële druk en sancties. China bevordert actief de internationalisering van de yuan. Ondanks de groeiende economische banden zijn er echter ook uitdagingen.
Chinese banken zijn voorzichtiger geworden met transacties met Rusland vanwege de dreiging van secundaire sancties vanuit de VS. Daarnaast zijn er logistieke en praktische hindernissen in de grensoverschrijdende handel en bestaat er in bepaalde Russische regio’s nog steeds argwaan ten aanzien van China.
Rusland-China: Een verschuivend economisch landschap
De bijna volledige eliminatie van de Amerikaanse dollar in de handel tussen Rusland en China markeert een significante ontwikkeling in de wereldwijde de-dollarisatie trend. Gedreven door geopolitieke motieven en de wens naar grotere monetaire onafhankelijkheid, zetten Rusland en China in op het gebruik van de roebel en yuan.
Hoewel er uitdagingen blijven bestaan, onderstreept deze verschuiving de groeiende economische integratie tussen beide landen en hun gezamenlijke inspanningen om een alternatief te bieden voor het door de dollar gedomineerde financiële systeem.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
