Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Web3 cyberbeveiliging risico’s voor crypto whales

Web3 cyberbeveiliging risico's voor crypto whales 408

 

Dit bericht wordt gebracht door Resonance!

Cryptocurrencies, ooit een niche en esoterisch, zijn inmiddels mainstream bekend geworden. Hiermee hebben ze aanzienlijke rijkdom gecreëerd voor early adopters en grote investeerders. Grote holders, ook wel crypto ‘whales’ genomend, bezitten vaak grote hoeveelheden cryptocurrency activa. Met goed gevulde cold en hot wallets komt ook aandacht van kwaadwillenden, zoals hackers, scammers en aanvallers. Hun wallets krijgen te maken met unieke en gevestigde bedreigingen. Dit maakt krachtige beveiliging cruciaal. 

Of je nu een aantal tokens hebt of een gigantisch portfolio beheert, deze gids is voor jou. Als het gaat om cyberbeveiliging kunnen de kleine investeerders van vandaag morgen een whale zijn. We duiken in de belangrijkste risico’s waar crypto whales mee te maken krijgen en delen haalbare strategieën die iedereen, klein of groot, moet weten om veilig te blijven.

Let’s Dive Into The Risks

Laten we als eerste in de verschillende risico’s duiken:

Fysieke dreigingen (ondergewaardeerd en erg gevaarlijk)

  1. Kidnapping en diefstal: Crypto whales krijgen met extreme bedreigingen te maken, waaronder fysieke kidnapping en losgeld. Aanvallers gebruiken geweld of intimidatie om directe toegang te krijgen tot hardware wallet of private keys.
  2. Fysieke diefstal van apparaten: Diefstal van hardware wallets of apparaten met gevoelige crypto informatie is een simpelere, directe bedreiging. Goede fysieke beveiligingsmaatregelen, zoals je apparaten meenemen of op een veilige plek bewaren, zijn noodzakelijk.

Hier zijn enkele zaken van fysieke veiligheidsrisico’s in het verleden:

In mei 2025, de vader van een cryptocurrency entrepreneur was gekidnapped in Parijs. De kidnappers eisten een losgeld en stuurden een afgesneden vinger om betaling af te dwingen.

In januari 2025 werd David Balland, mede-oprichter van crypto wallet bedrijf Ledger, en zijn vrouw gekidnapped in Frankrijk. De kidnappers eisten losgeld van de andere oprichter van Ledger.

In een serie aan gewelddadige huisinvallen door de VS doelde een gang op crypto holders. Daarbij dwongen ze de holders in het onthullen van hun hardware wallet gegevens. In één geval was een bejaard koppel aangevallen en was $150.000  gestolen, nadat de aanvallers toegang tot hun crypto holdings forceerden.

Blockchain en cryptocurrency specifieke kwetsbaarheden

  1. Beveiligingsgaten in de blockchain: Ondanks blockchain’s oorspronkelijke veiligheid kunnen er kwetsbaarheden komen in smart contract codes, consensus algoritmen en slechte node configuraties.
  2. Interoperabiliteit en cross-chain risico’s: Oplossingen die het mogelijk maken voor activa om tussen verschillende blockchains te bewegen introduceren een nieuwe laag aan risico’s, zoals bridge hacks en replay aanvallen.
  3. Private key diefstal: Private keys zijn de toegang tot crypto holdings. Whales die hun keys niet goed beveiligen, kunnen grote verliezen leiden door phishing, malware en fysieke diefstal. Dit is een alarmerende bedreiging voor alle whales die hun crypto-activa bewaren in hot wallets.

Ook hier hebben we verschillende voorbeelden gezien waar crypto whales grote hoeveelheden geld verloren door blockchain en cryptocurrency gerelateerde problemen:

De DAO Hack van 2016: een vroeg en belangrijk voorbeeld waarin een herhaalde oproep kwetsbaarheid in de smart contract van DAO ontdekte. Dit leidde tot het verlies van ongeveer $50 miljoen aan Ethereum. Meerdere whales bevonden zich onder de grootste verliezers. Het leidde tot  de hard fork die ETH en ETC splitste.

De Nomad Bridge Exploit van 2022: De $190 milljoen hack beïnvloedde niet alleen protocollen, maar ook individuele whales die grote hoeveelheden wrapped BTC, ETH en stablecoins in de bridge hadden staan. Na de hack lieten rapporten zien dat de grootste wallets verliezen van honderdduizenden tot miljoenen aan verlies zagen.

Malware en technische bedreigingen

  1. Geheugensveranderende malware: Geavanceerde malware kan geheugensprocessen veranderen op de computers van slachtoffers. Daarbij worden legitieme cryptotransacties verzonden naar de wallets van de aanvaller. Een goed voorbeeld hiervan is malware die je klembord overneemt en wallet adressen veranderd tijdens transacties.
  2. Gecomprimeerde apparaten en hardware kwetsbaarheden: Malware dat speciaal wordt gemaakt om apparaten te comprimeren, waaronder mobiele telefoons en desktops, heerst. Hardware wallets kunnen, ondanks dat ze veilig zijn, kwetsbaar zijn voor fysieke manipulatie (zoals benoemd onder ‘fysieke veiligheidsrisico’s’) of geavanceerde firmware aanvallen als ze niet goed worden gebruikt.
  3. Gebruik van tweedehands wallets: Het gebruik van een tweedehands cold wallet is een groot veiligheidsrisico. Er kan geknoeid zijn met het apparaat, zoals een preload met een gecomprimeerde herstelsleutel of geladen met verborgen malware. Hierdoor kan de originele eigenaar of een aanvaller makkelijk toegang krijgen tot je fondsen.

Laten we kijken naar enkele voorbeelden van incidenten die door dergelijke bedreigingen plaats hebben gevonden:

Een grootschalige malware operatie genaamd ‘MassJacker’ nam klemborden over om cryptocurrency te stelen. Door gekopieerde wallet adressen te vervangen door die van de aanvaller heeft deze malware meer dan 778.000 wallets gecomprimeerd, wat voor grote financiële verliezen heeft gezorgd.

In mei 2024 verloor een crypto whale ongeveer $68 miljoen in wrapped Bitcoin (WBTC) door een adresvergiftiging aanval. De aanvaller introduceerde een kwaadaardig adres in de transactiegeschiedenis van het slachtoffer. Dit leidde in een transactie die de fondsen stuurde naar de wallet van de aanvaller.

Een Reddit gebruiker deelde hoe al zijn spaargeld verloren ging na een tweedehands Ledger hardware wallet te kopen. Iemand had geknoeid met het apparaat. Tijdens het gebruik ervan werden de fondsen van het slachtoffer naar de aanvaller gestuurd.

Phishing en social engineering aanvallen

  1. Whale aanvallen: Dit is een doelgerichte vorm van phishing die zich richt op spraakmakende individuen, zoals leidinggevenden of crypto whales. Aanvallers doen zich voor als vertrouwde entiteiten of contacten om slachtoffers te verleiden om gevoelige informatie, zoals private keys of wachtwoorden, te geven of kwaadaardige transacties uit te voeren die miljoenen kunnen ontgrendelen. Dit kan resulteren in catastrofale verliezen
  2. Misbruik van vertrouwen: Door hun hoge status en vele transacties zijn whale kwetsbaar voor aanvallen die hun sociale netwerk gebruiken. Criminelen doen zich voor als partners of legitieme instellingen om hiermee vertrouwen te manipuleren en ongeautoriseerde transacties uit te voeren.

Phishing en social engineering is niet nieuw. Het zijn old school tactieken die meegroeien met snelveranderende en evoluerende crypto-industrie. Laten we kijken naar enkele voorbeelden uit het verleden:

Een gevestigde phishing aanval resulteerde in een whale die $55,47 miljoen aan DAI verloor. De aanvallers gebruikten bedriegelijke mails en social engineering om controle te krijgen over de wallet van het slachtoffer. Daarbij werden grote geldsommen naar hun eigen accounts gestuurd.

Een crypto whale verloor meer dan $32 miljoen in wrapped ether tokens (spWETH) door een phishing aanval. Het slachtoffer ondertekende een kwaadaardige transactie, wat de aanvaller toegang gaf tot hun wallet.

Migratie strategieën voor crypto whales

Door de grote risico’s en dreigingen, die hierboven zijn genoemd, moeten crypto whales gebruik maken van uitgebreide cybersecurity maatregelen om hun crypto activa veilig te houden.

Voordat je stappen neemt, het is belangrijk om je eigen beveiliging te snappen. Weten waar je staat helpt je met de juiste acties ondernemen om het te versterken. Hier komt PulseCheck van Resonance Security in het spel. Het is een tool die je veiligheidsstatus evalueert en mogelijke kwetsbaarheden ontdekt voordat hackers dat doen.

Laten we nu kijken naar andere cybersecurity maatregelen:

Technische veiligheidsmaatregelen

  1. Multi-Factor Authentication (MFA): Door MFA te implementeren, waaronder biometrische authenticatie and hardware veiligheidstokens (zoals Yubikeys), versterkt je controle over toegang.
  2. Hardware wallets: Het gebruik van gevestigde hardware wallets, zoals Ledger of Trezor, verzekert dat firmware regelmatig geüpdatet wordt. Koop direct van de fabrikant om aangepaste apparaten te voorkomen.
  3. Geavanceerde anti-malware en endpoint beveiliging: Gebruik geavanceerde anti-malware software op alle apparaten om gevestigde dreigingen als klembord overname en geheugensveranderende malware te detecteren. Voor whales is het aan te raden om de MDR services van Resonance Security te gebruiken. Hierdoor is het niet nodig om je apparaten zelf te monitoren en kan alles beheerd worden via een makkelijk dashboard.

Beste manieren om private keys te bewaren

  1. Cold storage oplossingen: Het bewaren van de meeste crypto holdings in cold storage oplossingen is de beste optie. Hiermee ben je losgekoppeld van het internet, wat online bedreigingen vermijd.
  2. Back-up en herhaling: Veilige back-up keys door het gebruik van veilige methoden, zoals versleutelde USB’s of veilige bewaaroplossingen op meerdere locaties.

Blockchain en applicatie veiligheid

  1. Check voor veiligheidsaudits: Voordat je je geld in een cryptoplatform (exchanges, bridges, DAO’s, ETC.) parkeert, zorg ervoor dat je geaudit bent door een derde partij. Doorgaans kun je audit rapporten vinden op de website van beveiligingsbedrijven of op Github.
  2. Blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van opkomende dreigingen en ken kwetsbaarheden. Controleer of de crypto-app die je gebruikt de beste veiligheid gebruikt en kwetsbaarheden oplost.

Hieronder enkele handige bronnen om op de hoogte te blijven van het laatste Web3 cybersecurity nieuws:

  • Charles Dray: Deelt recente gebeurtenissen in cybersecurity
  • Crypto.news: Deelt gedetailleerde analyses van Web3 nieuws
  • Coindesk: Een andere goede bron om crypto nieuws te krijgen
  • CyversAlert: Brengt je het nieuws over Web3 dreigingen
  • ZachXBT: Deelt gedetailleerde onderzoeksrapporten over hacks

Sociale en fysieke veiligheid

  1. Fysieke veiligheidsprotocols: Implementeer fysieke veiligheid, waaronder kluizen, veilige locaties en discreet afhandelen van gevoelige activa.
  2. Operational Security (OPSEC): OPSEC is een systematisch proces voor het beveiligen van gevoelige data. Het onderzoekt dreigingen, kwetsbaarheden en risico’s om de beste manieren om operaties te beveiligen te vinden. Strikte OPSEC protocollen helpen bij het minimaliseren van blootstelling van holdings, transactiegewoontes en persoonlijke data die iemand een doelwit kan maken. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Doorgaans door toegang tot gevoelige data te limiteren, sterke wachtwoorden en authenticatie gebruiken en opletten wat er online wordt gedeeld.

Onderwijs en bewustwording

  1. Regelmatige training: Regelmatige training en bewustwording van de laatste phishing tactieken, malware dreigingen en beste acties voor cybersecurity kunnen je kwetsbaarheid voor social engineering drastisch verlagen. Resonance Security is een platform waar je terecht kunt voor cybersecurity onderwijs en training. Ze leveren praktische, op scenario’s gebaseerde veiligheidstrainingen om belangrijke individuen te beschermen tegen aanvallen waar ze waarschijnlijk mee te maken krijgen.
  2. Een plan voor noodgevallen: Bereid je een gedetailleerd plan voor verschillende dreigingscenario’s, waaronder kidnapping, diefstal of cyberaanvallen. Dit garandeert snelle en effectieve actie tijdens noodgevallen.

Conclusie

Crypto whales zijn aantrekkelijke doelwitten door hun grote hoeveelheden digitale activa. Om zichzelf effectief te beschermen, moeten whales technische oplossingen combineren met strenge operationele beveiligingsmaatregelen, constante oplettendheid en alomvattend onderwijs.

Veiligheid in crypto is een evoluerend proces, niet iets wat je in één keer opzet. Naarmate de dreigingen evolueren, moeten de strategieën van crypto whales dit ook doen om hun rijkdom te beschermen. Het voor de dreigingen te blijven door proactieve veiligheidsmaatregelen kan het verschil maken tussen beveiligde activa en catastrofale verliezen.

Ben je bezorgd over de veiligheid van jezelf of van je organisatie? Neem dan de eerste stap en vraag een gratis gesprek aan met experts van Resonance.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...

Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 222472
    [2] => 223804
    [3] => 224106
    [4] => 224437
)