Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Handelsoorlog tussen VS en China: wat betekent dit voor Bitcoin?

241

 

In een steeds gespannener geopolitiek klimaat lijkt het ondenkbare ineens iets minder ondenkbaar: een volledige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, waarbij beide landen elkaars goederen en diensten volledig verbieden. Zo’n drastische stap zou de wereldeconomie op zijn kop zetten: maar wat zou het betekenen voor Bitcoin?

Een vlucht naar alternatieven

In tijden van economische en geopolitieke onzekerheid zoeken investeerders naar alternatieven voor traditionele assets. Goud is historisch gezien de favoriete “veilige haven”, maar de afgelopen jaren heeft Bitcoin zich gepresenteerd als het digitale equivalent. Als handel tussen de VS en China stilvalt, zal het vertrouwen in traditionele markten en valuta’s waarschijnlijk afnemen. Dit kan ertoe leiden dat beleggers massaal vluchten naar alternatieve, niet-statelijke activa zoals Bitcoin.

De dollar verliest mogelijk aantrekkingskracht

De Amerikaanse dollar is momenteel nog steeds de dominante wereldreservemunt. Maar als het vertrouwen in de VS als betrouwbare handelspartner afneemt, kan ook de aantrekkelijkheid van de dollar afnemen. Bitcoin, als decentrale en grensoverschrijdende valuta, zou daarvan kunnen profiteren. Vooral in landen die sterk afhankelijk zijn van zowel de VS als China, zou de behoefte aan een neutraal, digitaal alternatief kunnen toenemen.

Versnelde adoptie in opkomende markten

Een handelsverbod tussen de twee grootste economieën ter wereld zou wereldwijde supply chains verstoren. In opkomende markten die economisch kwetsbaar zijn, kan dit leiden tot inflatie, valutadevaluatie en kapitaalrestricties. Bitcoin biedt in zulke gevallen een ontsnappingsroute. Het zou kunnen leiden tot een versnelde adoptie van crypto als middel om waarde op te slaan of internationale transacties uit te voeren buiten traditionele banken om.

Regulering en overheidscontrole

Toch is het niet allemaal positief nieuws voor Bitcoin. In een context van geopolitieke escalatie kunnen overheden juist strenger gaan optreden tegen crypto. De VS en China hebben beide laten zien dat ze bereid zijn om crypto te reguleren of zelfs te verbieden indien nodig. In een scenario van totale economische oorlog zouden beide mogendheden Bitcoin kunnen zien als een bedreiging voor hun monetaire soevereiniteit.

Bitcoin volatiliteit en speculatie

Hoewel Bitcoin potentieel heeft als “veilige haven”, is het nog steeds een zeer volatiele asset. Bij een abrupt handelsverbod tussen de VS en China zouden de markten wereldwijd sterk reageren, en ook Bitcoin zou waarschijnlijk een turbulente periode doormaken. De eerste reactie zou paniek kunnen zijn, gevolgd door een golf van speculatieve aankopen.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Gijs Smit

Gijs heeft veel ervaring binnen de crypto wereld in het schrijven van long-form en nieuws artikelen. Met zijn verregaande kennis van de markt en goede skills om moeilijke materie simpel te verwoorden is hij een echte aanwinst voor Bitcoin Magazine. Gijs heeft brede marktkennis en is jaren gelede...

Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 224106
    [2] => 223804
    [3] => 224437
    [4] => 222877
)