Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Amerikaanse begroting leidt tot record Bitcoin-rally

Amerikaanse begroting leidt tot record Bitcoin-rally 280

 

De begroting van de Verenigde Staten is al decennialang niet op orde. Het land heeft te maken met een steeds sneller toenemende staatsschuld, wat ooit een keer mis lijkt te gaan. Vooralsnog heeft het land mazzel met het feit dat de Amerikaanse dollar nog altijd wordt gezien als de wereldreserve munt, waardoor de waardedaling van de munt vooralsnog beperkt blijft. Nu er opnieuw zorgen ontstaan over de nieuwe Amerikaanse begroting, reageerde de cryptomarkt juist positief. Zou dit kunnen betekenen dat investeerders en beleggers hun heil zullen gaan zoeken in de cryptomarkt, in plaats van staatsobligaties?

Begrotingstekort versterkt zorgen over Amerikaanse economie

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten heeft meerdere gevolgen. Een daarvan is een specifiek effect op de Bitcoin (BTC)-markt. Dit heeft te maken met de rol die de Amerikaanse dollar speelt in de wereldeconomie. Wanneer de Verenigde Staten geconfronteerd wordt met oplopende tekorten, dan moet de overheid dit vaak oplossen door meer geld te creëren. Dit doen zij veelal door nieuwe schuldbewijzen uit te geven, beter bekend als staatsobligaties, waarbij er ook meer Amerikaanse dollars in omloop komen. De gevolgen van deze keuze zijn meestal een hogere inflatie en een devaluatie van de muntsoort.

Bitcoin daarentegen wordt vaak gepromoot als een alternatief dat niet gevoelig is voor inflatie, doordat er maar een maximaal aantal munten gemined kunnen worden. Wanneer de Amerikaanse dollar dus zakt in waarde, zullen handelaren op zoek gaan naar alternatieve mogelijkheden die beter hun waarde behouden. Bitcoin vormt zo’n hedge en wordt daardoor ook wel eens het “digitale goud” genoemd. Dat de Bitcoin-prijs recentelijk steeg, is dan ook goed te verklaren door mogelijk een toegenomen interesse vanuit handelaren en investeerders die op zoek zijn naar een alternatief voor de Amerikaanse dollar.

Bitcoin als hedge tegen economische instabiliteit

Wanneer het niet goed gaat met de Amerikaanse economie of wanneer er groeiende zorgen zijn, zoals nu, dan zien we de gevolgen vaak terug in de rest van de financiële markten. Hoewel het land dus al jaren last heeft van een snel oplopende staatsschuld, lijken de recente uitgaven en nieuwe belastingplannen voor extra zorgen te zorgen. Wanneer deze situaties zich voordoen, zullen beleggers en handelaren sneller overstappen naar een alternatief als de cryptomarkt. Dit komt dan meestal neer op het handelen met Bitcoins. Wanneer de economische markten volatiel zijn, profiteert de cryptomarkt hier dan ook vaak van.

Daarbij moet wel worden gezegd dat door de toenemende institutionele inmenging in Bitcoin, deze ook steeds meer meebeweegt met de koersen van de financiële markten. Vooralsnog lijkt de grootste cryptomunt op dit moment alleen maar te profiteren van de huidige situatie, aangezien het zich inmiddels rond de 110.000 dollar bevindt, terwijl dit drie dagen geleden nog 102.000 dollar was.

Een laatste interessant aspect om mee te nemen is de adoptie van digitale activa. Een zorgelijke economie, met handelaren die overstappen op digitale munten, zou kunnen betekenen dat de adoptie ervan ook in een stroomversnelling zou kunnen komen. Steeds meer grote institutionele spelers en bedrijven zien de voordelen om hun kapitaal deels bloot te stellen aan Bitcoin. Hiermee dekken zij de invloed van economische instabiliteit enigszins af.

Handelaren blijven verdeeld over cryptocurrencies

Kijkend naar de beleggerswereld is er nog altijd een duidelijke verdeling te zien onder beleggers. Hierbij ziet de ene groep cryptovaluta zeker als een mogelijkheid om zichzelf in te dekken tegen economische factoren, terwijl de andere groep juist sceptisch is over de volatiliteit van de cryptomarkt.

Een van de personen die Bitcoin al jaren promoot als ideaal middel tegen inflatie is Michael Saylor. Hij kocht met zijn bedrijf in de afgelopen jaren maar liefst 576.230 BTC voor een gemiddelde aankoopprijs van 63.692 dollar per munt. Inmiddels heeft het bedrijf dus 36,7 miljard dollar van haar reserves geïnvesteerd in de digitale munt, terwijl dit momenteel een waarde heeft van 63,7 miljard dollar. Een ideale hedge tegen de jaarlijkse inflatie van meerdere procenten.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Nick de Jong

Nick de Jong werkt als Bitcoin en economie expert voor Bitcoinmagazine.nl. Naast zijn werk als schrijver, werkt Nick ook als juridisch ondersteuner bij de overheid. Nick's interesse voor crypto ontstond jaren terug, in 2015. Blockchain en regelgeving trokken zijn aandacht. Nick verdiepte zich in...

Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 224106
    [2] => 223804
    [3] => 224437
    [4] => 222877
)