Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

SUI coin onder druk na $223M DeFi hack – kan het ecosysteem zich herstellen?

Sui DEX bereikt $60 miljard handelsvolume – wat gaat SUI doen? 353
i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

De druk op de cryptomunt SUI is afgelopen weekend extreem toegenomen nadat er meer nieuws kwam over een hack. Afgelopen donderdag meldde het Cetus Protocol, onderdeel van SUI, een hack waarbij meer dan $ 200 miljoen aan fondsen van gebruikers kwijt zijn geraakt. 

Cetus Protocol is een zogeheten DeFi-applicatie, waarbij je zonder tussenkomst van een centrale partij bijvoorbeeld crypto kan lenen of vast kan zetten in staking protocollen. Op dit platform werd er $ 223 miljoen gestolen door hackers, waarna dit weekend bleek dat er een groot deel van deze fondsen bevroren zijn.

Bevriezen van fondsen tornt aan decentralisatie

Het klinkt natuurlijk als een uitstekende stap; het bevriezen van gestolen tegoeden. Het zorgt echter binnen de crypto community direct voor een groot probleem. Het zou namelijk niet mogelijk moeten zijn om dit te doen, gezien het platform volledig decentraal zou moeten werken.

Dat houdt dus ook in dat er nooit een centrale partij kan zijn, en zeker niet de ontwikkelaars, die over kunnen gaan op dit soort stappen. Dit is juist één van de peilers waar veel cryptomunten hun waarde vandaan halen. Een cryptomunt als Bitcoin is volledig decentraal, maar veel altcoins die later kwamen, nemen het blijkbaar niet zo nauw met dit belangrijke fundament.

In totaal is er $ 162 miljoen van de gestolen crypto bevroren in SUI wallets. Dit is overigens gedaan vanuit een gezamenlijke inspanning van validators. Deze validators zorgen ervoor dat transacties goedgekeurd worden, maar bij SUI ligt er blijkbaar een kans om met meerdere validators het netwerk te beïnvloeden.

Hierdoor is er een storm van kritiek opgelaaid binnen de crypto community. Zo gaf Justin Bons van Cybercapital aan dat het natuurlijk wel de juiste stap is, maar dat het een groot probleem is dat het een optie is.

 

 

Cetus protocol reageert op bevriezing

De ontwikkelaars van Cetus Protocol hebben zelf ook gereageerd op de hack en de bevriezing. Zij geven vooral aan een moment van rust te willen hanteren. Zo wachten ze met een nieuwe aankondiging tot er een ‘duidelijk, gecoördineerd en uitvoerbaar plan ligt, die niet te vroeg is gemaakt’.

Op dit moment wordt er een on-chain stemming gehouden waarin twee voorstellen liggen. Het eerste plan is het herstellen van de vastgevroren fondsen, waarbij de traders die hun geld verloren zijn dit voor een deel terugkrijgen. Dit plan tornt wederom aan de decentralisatie van het protocol en het bovenliggende SUI ecosysteem.

Het andere plan is contact opnemen met de hackers. Hierbij willen ze een beloning aanbieden als de hackers alle fondsen teruggeven. Daarnaast zouden er dan ook geen juridische stappen ondernomen worden. Ook een controversieel plan, gezien de hackers er dan goed vanaf komen.

Praat mee op onze socials!

Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.

SUI koers onder druk na hack

Het gevolg voor de SUI koers was afgelopen week een flinke daling. Na 22 mei valt het echter mee hoe de koers gereageerd heeft. Vanaf het hoogtepunt $ 4,20 is de koers terug gedaald tot een dieptepunt net boven $ 3,40.

sui koers hack

De zorgen over de decentralisatie van SUI en het Cetus Protocol kunnen er de komende tijd voor zorgen dat traders meer teruggrijpen op Ethereum als meest decentrale altcoin. Ook andere applicaties die hun veiligheid en decentralisatie wel goed verzorgd hebben lijken meer interesse te ontvangen.

Zo is de Best Wallet app op dit moment een populair alternatief. Deze mobiele en desktop wallet is gemakkelijk te gebruiken als opslag, exchange en DeFi app waar je bijvoorbeeld ook van staking kunt profiteren. De app heeft onlangs een eigen token gelanceerd die verkrijgbaar is in een presale.

Met de Best Wallet Token krijgen gebruikers van de wallet lagere transactiekosten, hogere staking beloningen en vroegtijdig toegang tot nieuwe projecten.

 

i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Christiaan Kopershoek

Christiaan is een crypto journalist met 12 jaar ervaring in de fintech en blockchain sector. Hij schrijft voor Bitcoin Magazine en is bekend om zijn heldere uitleg en scherpe inzichten in de wereld van gedecentraliseerde financiën. Wat Christiaan het meest waardeert aan zijn werk als journalist is ...

Lees meer over CetusSui
Array
(
    [0] => 224106
    [1] => 224437
    [2] => 224269
    [3] => 225687
    [4] => 226161
)