
Nieuwe Amerikaanse wetgeving en stijgende koersen zorgen wederom voor de vraag: staat de cryptomarkt aan de vooravond van een bull run?
Politieke wind mee voor altcoins
Vanaf 14 juli is het zover: de Amerikaanse “Crypto Week” gaat van start in het Huis van Afgevaardigden. Op de agenda staan onder meer de GENIUS Act en de CLARITY Act, twee wetsvoorstellen die een juridisch kader moeten bieden voor crypto. Wat ze gemeen hebben is dat ze een doorbraak kunnen betekenen voor altcoins en een potentiële bull run inluiden.
Charles Hoskinson noemt deze wetgeving expliciet de “trigger” voor grootschalige institutionele instroom richting alternatieve tokens. Niet langer is het alleen Bitcoin die het institutionele vertrouwen geniet, door duidelijkere regels zouden duizenden tokens plots in aanmerking komen voor listing, custody en trading op gereguleerde platforms.
Toenemend vertrouwen op de markt
De timing is opvallend. Bitcoin blijft stevig boven de grens van $118.000 hangen, en trekt daarbij wereldwijd ook crypto-gerelateerde aandelen mee omhoog. MicroStrategy steeg met 3,2%. En Galaxy Digital zag zijn koers zelfs met 4% stijgen.
Ook in Europa zien we beweging. The Blockchain Group, genoteerd in Parijs, boekte een winst van 12% en volgt een soortgelijke BTC strategie als MicroStrategy. In Japan steeg Metaplanet 2,9% met hetzelfde model. Dat duidt op een bredere trend: beursgenoteerde bedrijven omarmen steeds vaker bitcoin op de balans, en beleggen in altcoin infrastructuur.
Niet alleen maar groene cijfers
Niet elke speler profiteert. Coinbase verloor 1,6% en stablecoin uitgever Circle Internet daalde zelfs met 7%, ondanks een indrukwekkende koersstijging sinds hun beursgang. Ook enkele miners, zoals Cipher Mining en Bit Digital, eindigden lager. Dat laat zien hoe selectief beleggers momenteel zijn: het sentiment verbetert, maar vertrouwen is nog niet blind.

Check onze gids over de crypto die volgens ons snel kan gaan stijgen!
Waarom juist altcoins kunnen profiteren van regelgeving
Zowel de GENIUS Act als de CLARITY Act hebben als doel om meer juridische zekerheid te creëren voor digitale assets die geen ‘security’ zijn volgens de Howey test. Voor projecten zoals Solana, Chainlink of Arbitrum, en zelfs XRP, betekent dit dat zij een duidelijk pad krijgen naar compliant adoptie.
Het wegvallen van juridische risico’s opent de deur voor:
- Institutionele custody-diensten
- Spot ETF’s voor altcoins
- Notering op Amerikaanse beurzen zoals Nasdaq
- Banken en brokers die hun aanbod uitbreiden
Ook kan de regelgeving bijdragen aan het herstel van retail vertrouwen, dat sinds de bearmarkt van 2022-2023 nog steeds fragiel is.
Kan Bitcoin $140.000 halen?
Volgens technische analisten zoals Peter Brandt bevindt Bitcoin zich in een zogeheten bull flag patroon, een klassiek bullish signaal. De uitbraak boven eerdere toppen wijst op een voortzetting van de trend, met als mogelijk koersdoel $140.000. Als die mijlpaal bereikt wordt, kunnen altcoins volgen in wat vaak een “altcoin season” wordt genoemd.
Deze beweging ontstaat doordat beleggers eerst instappen in BTC, en later winst heralloceren naar risicovollere munten met hogere potentie. Met nieuwe regelgeving op komst en stijgende koersen bij altcoin-gerelateerde bedrijven, zou dat scenario zich wel eens sneller kunnen voordoen dan de meesten verwachten.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
