Mastercard lanceert nieuwe software om cryptobetalingen te traceren

Mastercard gaat dinsdag een nieuwe software introduceren dat banken helpt bij het identificeren van betalingen van cryptobeurzen.

Cryptowitwassen

Dat vertelt het bedrijf aan CNBC. De banken kunnen daarmee dan eventueel betalingen tegenhouden die naar crypto-exchanges gestuurd worden. Als er een vermoeden is van illegale activiteiten, dan kan de betaling gestopt worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De software heet Crypto Secure. Het gebruikt onder andere “geavanceerde” kunstmatige intelligentie algoritmen. Ze willen het risico op misdaad bepalen dat gepaard gaat met cryptobeurzen. Zo willen ze het betaalnetwerk van Mastercard zo ‘schoon’ mogelijk houden.

Er wordt onder andere gebruik gemaakt van on-chain data. Omdat de blockchain transparant en openbaar staat, kan iedereen die downloaden en analyseren. De dienst wordt mogelijk gemaakt door CipherTrace. Deze start-up is vorig jaar door Mastercard overgenomen.

Kleurcodes

Op het Crypto Secure-platform krijgen banken en andere financiële partijen een dashboard te zien met kleurgecodeerde beoordelingen. Het laat het risico op verdachte activiteiten zien.

Er worden geen uitspraken of beslissingen genomen, maar het helpt de banken om zelf een betaling van een specifieke cryptobezitter te weren of blokkeren.

Dit laat ook direct het verschil tussen bitcoin en traditionele betaalmethoden zien. Met bitcoin weet je zeker dat je geld niet afgepakt of bevroren wordt en kun je zelfs jouw eigen privacy-niveau kiezen (met mixers, lightning en andere tools).

Bij MasterCard (en consorten) is dat het tegenovergestelde: je moet hopen dat jouw geld ‘goed genoeg’ is om via deze software verstuurd te worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMastercard