BNY Mellon werkt samen met Chainalysis om bitcoin transacties te volgen

De Bank of New York (BNY) Mellon gaat in zee met de analisten van Chainalysis om bitcoin transacties te volgen. De bank wil een beter inzicht in waar de bitcoin van hun klanten vandaan komt.

De oudste bank van Amerika startte in 2021 met diensten rondom bitcoin. Ze verkopen en bewaren digitale assets voor hun klanten, voornamelijk family offices, fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Surveillance

BNY heeft $46,7 biljoen aan assets in beheer. Daarvan is een heel klein deel bitcoin. Om aan de regels te voldoen moet men hun klanten goed in de gaten houden. Om dit te doen gaat men aan de slag met de software van Chainalysis.

Het softwarepakket bestaat uit KYT (Know Your Transaction), Reactor, en Krypto. De belangrijkste in dit pakket is KYT. De software geeft een melding als een transactie is bestempeld als ‘hoog risico’.

Dit geeft een bank dan de mogelijkheid om daarop te reageren. Bijvoorbeeld door de klant te weigeren of er melding van te maken. Denk bijvoorbeeld aan bitcoin vanaf adressen die op een zwarte lijst staan. Banken zijn poortwachters en moeten dit soort controles uitvoeren. Helaas gaat dat gepaard met surveillance van zoveel mogelijk geldstromen, veelal van onschuldige klanten.

Reactor biedt mogelijkheden om verder uit te zoeken hoe de geldstromen van een verdachte transactie eruit zien. Kryptos is software dat veel data interpreteert en dat vervolgens presenteert op een begrijpelijke manier.

Bitcoin is een open netwerk, iedereen kan in principe meekijken. Chainalysis maakt daar gebruik van door de data te ordenen en te analyseren in combinatie met andere data. Zo kan men bij sommige transacties een identiteit koppelen.

Een bank als BNY gaat simpelweg gewoon de regels en richtlijnen volgen. Caroline Butler van de Amerikaanse bank geeft uitleg: ”Bij BNY Mellon betreden we de markt voor digitale activa met de titel van de meest vertrouwde aanbieder van activadiensten. Door samen te werken met Chainalysis en andere toonaangevende fintech-bedrijven, ontwikkelen we onze capaciteiten in de groeiende cryptocurrency-industrie en weerspiegelen dit in onze producten.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...