Banken mogen van BIS binnenkort 2% blootstelling hebben aan bitcoin

De Bank for International Settlements (BIS) heeft een nieuw rapport gepubliceerd over regels voor de blootstelling van banken aan de digitale wereld. In deze laatste beleidsaankondiging staat dat financiële instellingen nu 2% van hun reserves in cryptocurrency's mogen aanhouden.

Bitcoin voor banken

Het gaat om het Prudential Treatment of Cryptoasset Exposure Report. Het nieuwe beleid staat banken toe om 2% van hun reserves in bitcoin aan te houden. Deze stap is tot stand gekomen na een tweede raadpleging over het prudentieel toezicht.

Het idee van dit toezicht is om de solvabiliteit van financiële partijen te kunnen waarborgen. Wat ook ter sprake kwam: de blootstelling van banken aan cryptovaluta. Afgelopen zomer werd dit punt al geagendeerd en gesuggereerd, en nu is het officieel goedgekeurd.

Met ingang van 1 januari 2025 regelt dit prudentieel beleid veel elementen omtrent cryptovaluta. De BIS, de centrale bank der centrale banken, kondigde in juni aan dat banken niet meer dan 1% van hun reserves in cryptocurrency mogen aanhouden.

Bovendien bepaalt de overeenkomst dat het aandeel van Tier 1-kapitaal dat wordt toegewezen aan cryptocurrency's niet meer dan 2% mag bedragen. Er is een speciaal deel van het rapport gewijd aan de reserves en de bijbehorende criteria.

In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende crypto-activa (zoals getokenizeerde assets, ongedekte cryptovaluta of stablecoins). De 2%-limiet geldt voor de volgende groep:

"Group 2 includes all unbacked cryptoassets. A set of hedging recognition criteria is used to identify those Group 2 cryptoassets where a limited degree of hedging is permitted to be recognised (Group 2a) and those where hedging is not recognised (Group 2b)."

Daarmee geldt dus: financiële instellingen mogen legaal bitcoin aanhouden in een gediversifieerd portfolio.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BISBitcoin nieuws