Commissie BIS wil dat banken maximale blootstelling aan cryptovaluta van 1%

1078 totale weergaven

Een commissie van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) heeft een limiet voorgesteld voor de blootstelling van traditionele banken aan cryptoactiva.

Banktoezicht

Dat valt te lezen in een nieuw consultatierapport van het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) van de BIS. Ze willen dat de maximale blootstelling voor banken worden vastgesteld op 1% van het ‘Tier 1-kapitaal’. Dat komt neer op het kapitaal dat wordt aangehouden in de belangrijkste reserves van een bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat daarbij ook om het aanhouden van cryptovaluta “waar geen tegenpartij bij betrokken is”.

Commissie BIS wil dat banken maximale blootstelling aan cryptovaluta van 1%

Het BCBS is een internationale co,missie voor toezichthouders op banken. Het is gevestigd in Basel in het kantoor van de Bank for International Settlements (BIS), maar is een afzonderlijke entiteit met zijn eigen bestuur, rapportagelijnen en agenda’s.

De voorgestelde limiet is van toepassing op alle cryptovaluta die als “niet-gefinancierd” worden beschouwd. Bitcoin valt daar dus onder, aldus het BIS-rapport.

De limiet van 1% zal van toepassing zijn op de totale blootstelling. Het betekent dat een bank die al 0,5% van haar kapitaal in bitcoin heeft gestald, maximaal nog eens 0,5% kan beleggen in andere niet-gedekte cryptoassets.

Overeenstemming met andere regels

De limiet van 1% is een poging om de regels voor de blootstelling van banken aan cryptovaluta meer in overeenstemming te brengen met andere regels die al voor banken gelden. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen grote blootstelling aan een enkel bedrijf hebben, allemaal voor het geval dat dit bedrijf failliet gaat.

De laatste publicatie van de BIS is het tweede rapport dat de internationale instantie opstelt over cryptovaluta. In het oorspronkelijke rapport van juni schreef de commissie dat niet-gedekte cryptovaluta “extra en hogere risico’s” met zich meebrengen. Ze classificeerden het risico hoger dan bij gedekte cryptovaluta zoals stablecoins en getokenizeerde assets.

Het zijn niet alleen maar extra restricties ten opzichte van het vorige rapport. In nieuwe voorstel zijn enkele regels flexibeler. Banken kunnen hun blootstelling afdekken door bijvoorbeeld derivaten of door middel van een exchange-traded fund (ETF).

De commissie vraagt ​​nu commentaar op de voorgestelde regels. De deadline hiervoor is eind september.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBISBitcoin nieuws