
Het World Economic Forum (WEF) promoot (zonder het te weten) bitcoin mining. Het ziet voordelen in een manier om met gas als bijproduct om te gaan.
Gas affakkelen
In de video laat het WEF zien hoe bedrijven datacentra runnen op plekken waar gas wordt afgefakkeld. Crusoe Energy Systems vertelt hoe ze hier hun datacentra optuigen op een manier die goed is voor het milieu.
Leuk detail is echter: zij zijn een bitcoin mining bedrijf, terwijl dit in de video geen enkele keer genoemd wordt. Wel zie je de mining ASIC's in de video, wat duidelijk laat zien dat daadwerkelijk om bitcoin mining gaat.
Het in Colorado gevestigde bedrijf kan affakkelen - ook wel bekend als 'gas flaring' - zo reduceren. Er komt altijd gas vrij bij vuilstortplaatsen of als restproduct bij olieboringen. Het optuigen van infrastructuur om het gas op deze plekken te nuttig gebruiken in plaats van het te verbanden is doorgaans te duur.
Datacentra (of bitcoin mining) lossen dit probleem op. Ze zijn locatieonafhankelijk en gebruiken graag goedkope elektriciteit. Volgens het WEF worden zijn soort activiteiten de "grootste winnaars" voor het milieu.
'Modulaire datacentra'
Chase Lochmiller, CEO en medeoprichter van Crusoe, legt in de video uit dat het "modulaire datacenters" bouwt en exploiteert. Ze zetten deze datacenters naast "afvalenergiebronnen" om verspilde methaanstromen te gebruiken om stroom op te wekken.
Het woord bitcoin wordt in de video niet een keer genoemd, wat ironisch is. Het WEF pleitte eerder nog voor een proof-of-stake consensus mechanisme in bitcoin omdat mining te vervuilend zou zijn. Nu zet het met deze video bitcoin mining in de kaart als een groene oplossing.
Crusoe Energy doet dit trouwens niet als gimmick. Samen met de regering van Oman, een land dat 21% van zijn gasproductie exporteert, zijn ze met mining begonnen. Het land hoopt in 2030 helemaal te kunnen stoppen met het affakkelen van gas. Er is een kantoor geopend in Muscat, de hoofdstad van Oman.