De opkomst van DeFi: het traditionele finance van de cryptowereld

715 totale weergaven
Decentralized Finance DeFi |

Decentralized Finance, beter bekend als DeFi, heeft zich in korte tijd gepositioneerd als het traditionele finance van de crypto wereld. Deze innovatieve vorm van financiën gebruikt blockchain netwerken zoals Ethereum en Solana om financiële diensten te bieden zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen. Voor velen binnen en buiten de crypto-community roept dit vragen op: wat is DeFi eigenlijk, en hoe heeft het zich zo snel kunnen ontwikkelen?

blockchian vs. defi mindmap wat is decentralized finance

Waar staat DeFi ten opzichte van de blockchain? | Bron: Cryptotakkies

Ontstaan van DeFi

De term ‘DeFi’ begon rond 2018 aan populariteit te winnen, maar het was in 2019 en 2020 dat het echt doorbrak. Ethereum speelde een cruciale rol in de opkomst van DeFi, dankzij zijn flexibele en robuuste platform dat het ontwikkelen van smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps) mogelijk maakt. Deze periode wordt vaak gezien als de tijd waarin DeFi de kinderschoenen ontgroeide en een onmisbaar onderdeel van de crypto markt werd.

Aandeel chains aan de hand van TVL

Aandeel chains aan de hand van TVL | Bron: DeFi Llama

De rol van Ethereum en Solana

Ethereum is vanaf het begin de leider geweest op het gebied van DeFi-toepassingen, dankzij zijn pioniersrol in het aanbieden van een platform voor het bouwen van dApps. Solana, bekend om zijn hoge doorvoersnelheid en lage transactiekosten, is inmiddels opgeklommen tot een sterke tweede speler in de DeFi-space.

De groei van DeFi op Solana sinds zijn ontstaan toont aan dat er ruimte is voor meer dan één netwerk in deze snelgroeiende sector. DeFi Llama rapporteert nu 343 DeFi blockchain netwerken.

Wist je dat er op het Bitcoin blockchain netwerk ook DeFi-diensten worden aangeboden? Ordinals, die met de 4e Bitcoin subsidy rewards halving live ging, is daar een voorbeeld van.

 

 

DeFi in 2024: een overzicht

Vandaag de dag blijft DeFi groeien, met steeds meer toepassingen die worden ontwikkeld op zowel Ethereum als Solana. De totale waarde vergrendeld (TVL) in DeFi-projecten illustreert deze groei en is een goede indicator van hoeveel vertrouwen investeerders stellen in deze technologie. Dashboards zoals DeFi Lama bieden een helder overzicht van TVL over verschillende blockchains heen, wat essentieel is om de dynamiek en ontwikkeling van de markt te begrijpen. Ethereum heeft een 8 keer grotere TVL dan Solana. Dit zou een sterker DeFi-netwerk kunnen uitwijzen.

Overzicht top 10 DeFi netwerken

Overzicht top 10 DeFi netwerken | Bron: DeFi Llama

Voordelen van investeren in DeFi

Investeren in DeFi biedt enkele unieke voordelen, zoals hogere rendementen dan traditionele bankproducten, transparantie door de openbaarheid van de blockchain, en toegankelijkheid ongeacht geografische of financiële achtergrond.

Deze aspecten maken DeFi bijzonder aantrekkelijk voor diegenen die op zoek zijn naar alternatieve investeringsroutes buiten het traditionele financiële systeem.

Hoe kan ik investeren met DeFi?

DeFi biedt tal van mogelijkheden om te investeren. Je kunt op verschillende DEX’en, kort voor Decentralized Exchanges, digitale valuta lenen of uitlenen, je geld in een liquidity pool inzetten en de winsten van je liquidity pool-investering opnieuw inzetten (yield farming).

Hiernaast kun je ook staken. Er zijn verschillende DeFi-platformen die functionaliteit bieden om te profiteren van de technologie van digitale valuta. Voorbeelden zijn Aave en Compound (lending), Uniswap, Pancakeswap, Bancor en Balancer (multi-DeFi-platform).

Risico’s van DeFi

Echter, zoals bij elke investering, komen ook bij DeFi risico’s kijken. De voornaamste risico’s omvatten technische risico’s zoals smart contract kwetsbaarheden en hacks, marktrisico’s zoals volatiliteit in de waarde van cryptocurrencies, en liquiditeitsrisico’s.

Potentiële investeerders moeten zich bewust zijn van deze risico’s en grondig onderzoek doen voordat ze investeren.

Conclusie

DeFi heeft zich ontpopt als de traditionele finance van de crypto wereld, een revolutie die nog maar net begonnen is. Door platforms zoals Ethereum en Solana wordt het landschap van financiële diensten herdefinieerd, waarbij de macht wordt verschoven van traditionele financiële instellingen naar de individuele gebruiker.

Voor iedereen die de technische wereld achter cryptocurrencies wil begrijpen en hoe deze ontwikkelingen invloed kunnen hebben op hun financiële toekomst, is DeFi een gebied om nauwlettend in de gaten te houden.

 

Wil je meer leren over DeFi?

Cryptotakkies gaat in gesprek met Berend Eggeraat van Poolder over hoe fondsen verdienen met DeFi.

Bitcoinmagazine.nl werkt samen met Cryptotakkies. Wij zijn van mening dat groeiende cryptoadoptie alleen kan door goed onderwijzen van onze oudere, maar vooral jongere generatie.

Door deze doelgroep goed te informeren en op speelse wijze en in hun eigen taal uitleg te geven over de wereld van crypto. Als onderdeel van deze samenwerking schrijft een expert van Cryptotakkies elke twee weken, twee uitgebreide artikelen over onderwerpen die in de tweewekelijkse podcast aan bod komen. 

Lees meer over:
decentralizeddefi

Door: Cryptotakkies

Cryptotakkies is een leerplatform dat door middel van relevante content onder andere jongeren voorbereidt op de toekomst van Web 3.0. Het platform is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van complexe onderwerpen zoals Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. Dit doen ze door de techniek op een ...