Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?

De Bitcoin Future gap is een fenomeen dat de afgelopen tijd veelvuldig aan bod komt. Maar wat is dit eigenlijk en waarom houden bitcoin handelaren er rekening mee?

Bitcoin futures

Om te beginnen is het belangrijk om te snappen wat een Bitcoin future contract is. Want het 'gap' ontstaat namelijk op de grafiek van deze financiële producten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europese handelaren lijken de weg naar deze derivaten steeds meer te vinden. Via onder andere BitMEX kun je je als investeerder blootstellen aan de prijsbewegingen van bitcoin zonder zelf BTC te kopen.

De beurs uit Chicago biedt al sinds eind 2017 bitcoin futures aan. Ook Bakkt levert sinds september vorig jaar dit financiële product op bitcoin. Deribit is een Nederlandse partij die zich hier mee bezig houdt. Zij vertrekken echter wel uit Nederland vanwege de Europese regels.

Net zoals in elke markt (aandelen, olie, goud) willen handelaren op een asset speculeren, zonder dat men de volledige prijs op een spotmarkt moet aftikken. Dat kan door middel van derivaten, een groeiende markt binnen de cryptowereld.

Door middel van een future kan een handelaar zijn risico beperken door een bitcoin prijs vast te klikken.

Een future is als het ware een termijncontract waarbij je voor een bepaalde tijd en prijs koopt of verkoopt. Je geeft aan hoeveel Bitcoin je tegen welke prijs wilt (ver)kopen. Dit verzoek komt gewoon in het orderboek terecht en op deze manier kun je een future contract met iemand afsluiten.

Voor bijvoorbeeld miners kan dit een hele interessante optie zijn. Ze hebben op deze manier de mogelijkheid om te 'hedgen' tegen volatiliteit. Deribit legt hun diensten uit in onderstaande video:

Future gaps van Bitcoin

Bij de future contracten bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) is iets bijzonders aan de hand. Deze markt is niet 24/7 open. Een gap is een moment in de grafiek waarop er geen handelsactiviteit is en de (spot)prijs wel is veranderd.

De handel bij de CME stopt op vrijdag 3 uur 's middags UTC. Om zondagavond rond 17:30 UTC wordt de handel weer hervat. De futuremarkt bij Binance en Coinbase is wel gewoon gedurende de hele dag/week geopend.

Net als de spotmarkt die constant open is. Op de grafieken die de 'normale' traders zien bij Kraken of Binance, sluiten de candlesticks allemaal mooi op elkaar aan, zónder gaps.

Bij de CME dus niet. Op de grafiek ziet een gap er als volgt uit:

Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?
undefined

Als we het hebben over het fillen van de gaps, komt het neer op de grijze vlakken: de prijs komt ná deze gaps vaak terug rond de prijs die het met het sluiten van de markt heeft overgeslagen. De grote vraag is: wanneer gebeurt dit? En waarom?

Zoals gezegd hebben de spotmarkten deze gaps niet. Ter illustratie staat hieronder de grafiek van Bitstamp.

Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?
undefined

Geduld

De ene keer duurt het 'fillen van gaps' langer dan de andere keer. Zoals ook in bovenstaand voorbeeld. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Een veel gehoord argument is dat de grote traders (van bijvoorbeeld de beurs uit Chicago) de spotprijs omlaag manipuleren om te zorgen dat ze de gemiste levels in kunnen halen.Op deze manier willen ze nog een beetje extra korting (of: extra winst) halen voordat de koers weer verder beweegt.

Een keihard antwoord is er niet.

Arcane Research waarschuwt voor een opvallend systematische tendens in bitcoin prijsbewegingen. Er zou een relatie zijn tussen prijsdalingen en het sluiten van de maandelijkse contracten van CME.

Onderzoek

Er is wel eens onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Bitcoin future gaps. Een analist vond dat 50% van deze gaps binnen de eerstvolgende dag dag werden opgevuld.

Van de resterende helft, werd weer 28% van de gaps in de hierop volgende week gevuld. De grootste gap op de grafiek was $1.085 (een verandering van 12,47%). De gemiddelde gap betreft $225, of 2,87%.

Uit eerder (inmiddels verwijderd) onderzoek blijkt dat in de helft van de gevallen een gap binnen 24 uur is gevuld. Van de overige helft van de gevallen is 32% binnen één week gevuld.

Concluderend: 82% van de gaps is binnen één week gedicht, en in 95% van de gevallen op enig moment. Maar in 5% van de gevallen dus nooit.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCMEfutures

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Solana koers verwachting Data en Analyse
  Solana’s Koers Schiet Omhoog: Is Dit Pas Het Begin van SOL’s Opwaartse Reis?

  Op 1 maart bereikte de native token van solana, SOL, een 23-maanden hoogtepunt. Het zag...

  crypto kopen en bewaren Nieuws
  XRP, SOL, ADA Bullish In Supercycle: Welke Altcoin Gaat Exploderen

  De cryptomarkt beleeft een indrukwekkende comeback, aangevoerd door Bitcoin, dat de weg wijst met een...

  Lees meer