Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?

Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?

De Bitcoin Future gap is een fenomeen dat de afgelopen tijd veelvuldig aan bod komt. Maar wat is dit eigenlijk en waarom houden bitcoin handelaren er rekening mee?

Bitcoin futures

Om te beginnen is het belangrijk om te snappen wat een Bitcoin future contract is. Want het 'gap' ontstaat namelijk op de grafiek van deze financiële producten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europese handelaren lijken de weg naar deze derivaten steeds meer te vinden. Via onder andere BitMEX kun je je als investeerder blootstellen aan de prijsbewegingen van bitcoin zonder zelf BTC te kopen.

De beurs uit Chicago biedt al sinds eind 2017 bitcoin futures aan. Ook Bakkt levert sinds september vorig jaar dit financiële product op bitcoin. Deribit is een Nederlandse partij die zich hier mee bezig houdt. Zij vertrekken echter wel uit Nederland vanwege de Europese regels.

Net zoals in elke markt (aandelen, olie, goud) willen handelaren op een asset speculeren, zonder dat men de volledige prijs op een spotmarkt moet aftikken. Dat kan door middel van derivaten, een groeiende markt binnen de cryptowereld.

Door middel van een future kan een handelaar zijn risico beperken door een bitcoin prijs vast te klikken.

Een future is als het ware een termijncontract waarbij je voor een bepaalde tijd en prijs koopt of verkoopt. Je geeft aan hoeveel Bitcoin je tegen welke prijs wilt (ver)kopen. Dit verzoek komt gewoon in het orderboek terecht en op deze manier kun je een future contract met iemand afsluiten.

Voor bijvoorbeeld miners kan dit een hele interessante optie zijn. Ze hebben op deze manier de mogelijkheid om te 'hedgen' tegen volatiliteit. Deribit legt hun diensten uit in onderstaande video:

Future gaps van Bitcoin

Bij de future contracten bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) is iets bijzonders aan de hand. Deze markt is niet 24/7 open. Een gap is een moment in de grafiek waarop er geen handelsactiviteit is en de (spot)prijs wel is veranderd.

De handel bij de CME stopt op vrijdag 3 uur 's middags UTC. Om zondagavond rond 17:30 UTC wordt de handel weer hervat. De futuremarkt bij Binance en Coinbase is wel gewoon gedurende de hele dag/week geopend.

Net als de spotmarkt die constant open is. Op de grafieken die de 'normale' traders zien bij Kraken of Binance, sluiten de candlesticks allemaal mooi op elkaar aan, zónder gaps.

Bij de CME dus niet. Op de grafiek ziet een gap er als volgt uit:

Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?
undefined

Als we het hebben over het fillen van de gaps, komt het neer op de grijze vlakken: de prijs komt ná deze gaps vaak terug rond de prijs die het met het sluiten van de markt heeft overgeslagen. De grote vraag is: wanneer gebeurt dit? En waarom?

Zoals gezegd hebben de spotmarkten deze gaps niet. Ter illustratie staat hieronder de grafiek van Bitstamp.

Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?
undefined

Geduld

De ene keer duurt het 'fillen van gaps' langer dan de andere keer. Zoals ook in bovenstaand voorbeeld. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Een veel gehoord argument is dat de grote traders (van bijvoorbeeld de beurs uit Chicago) de spotprijs omlaag manipuleren om te zorgen dat ze de gemiste levels in kunnen halen.Op deze manier willen ze nog een beetje extra korting (of: extra winst) halen voordat de koers weer verder beweegt.

Een keihard antwoord is er niet.

Arcane Research waarschuwt voor een opvallend systematische tendens in bitcoin prijsbewegingen. Er zou een relatie zijn tussen prijsdalingen en het sluiten van de maandelijkse contracten van CME.

Onderzoek

Er is wel eens onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Bitcoin future gaps. Een analist vond dat 50% van deze gaps binnen de eerstvolgende dag dag werden opgevuld.

Van de resterende helft, werd weer 28% van de gaps in de hierop volgende week gevuld. De grootste gap op de grafiek was $1.085 (een verandering van 12,47%). De gemiddelde gap betreft $225, of 2,87%.

Uit eerder (inmiddels verwijderd) onderzoek blijkt dat in de helft van de gevallen een gap binnen 24 uur is gevuld. Van de overige helft van de gevallen is 32% binnen één week gevuld.

Concluderend: 82% van de gaps is binnen één week gedicht, en in 95% van de gevallen op enig moment. Maar in 5% van de gevallen dus nooit.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin futures CME

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties