Wat is de bitcoin mempool? De wachtrij voor transacties uitgelegd

Een bitcoin transactie wordt niet direct verwerkt wanneer jij hem verstuurt. Voordat verstuurde bitcoin worden verwerkt komen ze eerst in een wachtrij te staan: de bitcoin mempool (een afkorting van memory pool).

De mempool is een soort wachtrij die elke full node voor zichzelf bijhoudt. Wanneer een node de transactie verifieert komt hij terecht in de mempool. Daar wacht de transactie netjes op het moment dat een bitcoin miner hem oppikt en in een block verwerkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verificatie van transacties

Het is handig om te weten hoe een transactie tot stand komt voordat je in de theorie achter de mempool duikt.

Lees daarom: ‘Hoe werkt een bitcoin transactie?‘ als je dat nog niet helemaal weet.

Wanneer een bitcoin transactie het netwerk op wordt gestuurd, wordt het eerst gecheckt door de aanwezige nodes (computers die meedoen op het netwerk). Wanneer die verificatie erop zit, dan krijgt de transactie de status van een onbevestigde transactie.

De plek waar deze worden verzameld en opgeslagen door nodes wordt de mempool genoemd. Elke node op het netwerk heeft zijn eigen gegevens op dit gebied.

Doordat elke node zelf de boekhouding bijhoudt krijg je via verschillende bronnen altijd net wat andere data te zien. Dat betekent overigens niet dat er vals kan worden gespeeld, want iedereen controleert elkaar op het netwerk.

Heb je geen eigen node en wil je toch weten hoe de mempool ervoor staat? Dan kun je verschillende externe bronnen checken die de wachtrij voor bitcoin transacties duidelijk weergeven.

Wat is de bitcoin mempool? De wachtrij voor transacties uitgelegd

Onbevestigde transacties opslaan

Elke node moet natuurlijk wel ruimte hebben om de onbevestigde transactie op te slaan. Wanneer er teveel transacties moeten worden opgeslagen, wordt er een drempel op geworpen. Alleen transacties met transactiekosten boven een bepaald niveau worden nog opgenomen in de wachtrij.

In de praktijk betekent dit dus dat je transactie sneller wordt verwerkt wanneer je meer transactiekosten betaald. Bitcoin miners kiezen natuurlijk ook liever een transactie die meer voor hen oplevert, de transactiekosten komen terecht bij de miner die een transactie in een block verwerkt.

Wanneer een bitcoin transactie is verwerkt wordt deze uit de mempool van de nodes verwijderd.

Het idee achter de mempool

Een openbare mempool is belangrijk voor verschillende gebruikers van bitcoin. Al vrij vroeg in het leven van bitcoin geïntroduceerd werd BIP 35 (Bitcoin Improvement Proposal nummer 35) geïntroduceerd: buitenstaanders moeten de mempool van andere nodes in kunnen zien.

Dit is handig voor mensen die geen node hebben en willen kijken hoeveel zij moeten betalen bovenop hun transactie om snel verwerkt te worden. Ook miners kunnen op deze manier de krenten uit de pap vissen als het gaat om transactiekosten.

Wachtrij in de praktijk

De mempool laat zien hoe druk het is op het netwerk. Goedkope transacties blijven langer staan wanneer er constant duurdere transacties voorbij komen. Het is dus niet zo dat je transactie sneller wordt verwerkt als je eerder bent, er wordt door miners vaak puur gekeken naar eventuele opbrengsten.

Als het druk is op het netwerk dan ontstaat er een soort van file. Zo kan het lang(er) duren voordat jouw betaling er door komt.

Stel dat er zo’n 5MB aan transacties in de wachtrij staan, dan kan het even duren voordat de boel wordt verwerkt. De grootte van een bitcoin block is gemiddeld zo’n 1MB, wat betekent dat er zo’n vijf blocks nodig zijn om de genoemde transacties te verwerken.

Gemiddeld wordt er om de 10 minuten een block gevonden door een miner, dus je bent al snel 50 minuten aan het wachten als je achteraan staat in deze situatie. Daar moet je als gebruiker rekening mee houden, een snelle transactie is soms duurder.

Wat is de bitcoin mempool?

De mempool is een belangrijk onderdeel van het bitcoin netwerk. Het is in feiten de wachtrij voor alle transacties die op het netwerk plaatsvinden.

Wanneer je een transactie wil doen is het handig om te weten hoe de drukte op het netwerk is. Heb je geen haast? Dan zijn er geen hoge transactiekosten nodig. Maar wil je de BTC zo snel mogelijk verwerkt hebben, dan is het handig om wat extra bij te leggen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...