Bitcoin beter uitgelegd: wat is een Unspent Transaction Output (UTXO)?

Als je een Bitcoin betaling doet, gebeuren onder de motorkap een heleboel dingen waar je als gebruiker niets van ziet. Zo signeer je bijvoorbeeld een UTXO met jouw private key. Maar wat is zo’n UTXO eigenlijk? En waar staat deze afkorting voor?

‘Bitcoin die van jou is’

UTXO staat letterlijk voor Unspent Transaction Output. Of vertaald: een nog niet uitgegeven output. Een UTXO is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat jij de private key hebt. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is eigenlijk gewoon een transactie die nog niet verder is uitgegeven. Daarom is dit dus nog beheer van de ontvanger. Voordat we verder gaan, is het goed om te snappen hoe zo’n transactie eruit ziet.

Iedere Bitcoin transactie bestaat uit (meerdere) input(s) en output(s). Hierin staat informatie over de verzender, ontvanger en het bedrag. De output van een transactie bestaat onder meer uit een zogenaamde scriptSig. Dit verwijst naar de een geheime sleutel die nodig is om deze UTXO uit te geven.

Ook verwijst het naar een value, een waarde. Dit is het aantal satoshi’s (sats) dat je met de combinatie van keys kunt versturen. In jargon: een eigenaar ondertekent een UTXO, waarmee hij het eigenaarschap van zijn UTXO overdraagt aan (de publieke key van) de ontvanger door een nieuwe UTXO te maken.

Outputs

Als je een Bitcoin betaling wilt doen, maak je van deze UTXO als het ware een (aantal) nieuwe UTXO’s. Stel je voor: jij hebt 1 BTC en je wilt 0,5 BTC naar iemand anders sturen. Op deze manier creëer je twee nieuwe UTXO’s. Je maakt een output waar jij zelf de baas over bent en eentje waar de ontvanger de baas over is.

Bitcoin beter uitgelegd: wat is een Unspent Transaction Output (UTXO)?

Een UTXO is dus eigenlijk niets meer en niets minder dan een beetje Bitcoin waarvan in de output een verwijzing staat naar jouw private key. En het totaal van al deze UTXO’s is de balans die je in een wallet of een app uitleest.

Deze unspent transaction outputs spelen ook een belangrijke rol bij CoinJoins, een tool die je extra privacy geeft.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!