Column: Beurzen, bruinkool en bitcoins

Het was even geleden dat mensen in groten getale contact met me zochten met vragen over cryptovaluta. Of eigenlijk: over wat te doen met hun geld, rare muntjes of bitcoins. Echte paniek in de tent: iedereen die mij kent weet dat ik graag over de technische kant spreek, maar dat je bij anderen moet zijn als het over handel gaat.

Dat had natuurlijk alles te maken met Bitvavo, de grootste Nederlandse beurs. Sinds half december houdt de Amsterdamse toko de gemoederen bezig: moet ik mijn assets er nou wel of niet weghalen?

Mijn antwoord blijft: dat weet ik niet, bepaal het zelf. Kijk wat voor informatie er is en doe wat goed voelt. Sommigen zeggen: ach, zoveel is het niet, ik laat het staan. Anderen hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen. De een zette het om in bitcoin en stuurde het naar een hardwarewallet, de ander converteerde naar euro’s en spekte zijn bankrekening weer.

Toch is het lastig. Stel nou dat Bitvavo door een bescheiden bankrun echt in de problemen zou komen, dan is er een groot in Nederland gevestigd platform weg. Leuk voor de concurrentie zou je kunnen zeggen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Voor veel mensen blijft het lastig goed voor eigen keys en coins te zorgen. Dat zagen we onlangs ook met de bitcoins van Luke Dashjr die hij kwijtraakte door een (vermoedelijk) vreemdsoortige constructie te gebruiken met een hot wallet. Overigens, ieder normaal mens zou gewoon een seed veilig opslaan en geen hot wallet op zijn computer moeten zetten met ruim 200 bitcoins erin, maar dat terzijde.

Goed, terug naar lastig: het diversifiëren van waar je je bitcoins opslaat is niet zo gek. De hardwarewallet schier onbereikbaar in een kluis, een klein plukje bij een online platform voor als de nood aan de man is, dat soort dingen. Net als in de nadagen van het Icesave-debacle: leg niet alles bij één bewaarder. Hint aan banken in Nederland: biedt bitcoinbewaarportemonnees aan aan je klanten. Zo zorgen zelfs centraal aangestuurde organisaties voor een stukje decentralisatie.

Dan is er nog iets: hoe maak je bitcoin nou zo belangrijk dat het echt onmisbaar wordt? Dat de meesten niet meer zeggen: energieslurpende onzin! Maar: noodzaak! Dat is iets wat bij mij ook vaak terugkomt.

Het is nodig bij de energiewende, denk ik dan. Maar wat als je dan speciaal een dam gaat bouwen om alleen bitcoins te minen? Nee denk ik dan. Gelukkig ken ik veel initiatieven die slim gebruik willen maken van energie, zoals om kassen te verwarmen of gewoon domweg het surplus van de energie van zon en wind te gebruiken.

De eerste initiatieven zijn nu nog kleinschalig en de tweede, tja, daar lijkt vooral over gepraat te worden. Of het gebeurt in oliestaat Texas waardoor velen ook weer de wenkbrauwen zullen fronsen. Of je hebt een in Zwitserland gevestigd fonds dat eigenlijk de activiteiten weer op een ander continent uitvoert.

Terwijl onze oosterburen in een bruinkooldelfruzie zitten, hebben ze daar ook last van (lokaal) veel te veel opgewekte energie door zon en wind. Nu kwam ik toevallig via via een interview (vertaalde versie op Twitter) op Die Abendschau tegen over een miningoperatie in Augsburg. Naast het rare feit dat Duits me veelal serieuzer overkomt dan bijvoorbeeld Engels, is het een klein, maar interessant verhaal. De zonnestroom van het bedrijf in het filmpje wordt gebruikt voor het minen van bitcoin als er te veel energie is of als er simpelweg niet geproduceerd wordt in de fabriek.

Later in het filmpje komt een energie-expert van de Universiteit van Ausburg aan het woord die zegt dat er jaarlijks 6 Terawattuur vergoed wordt aan bedrijven die niet kunnen leveren aan het net omdat er te veel aanbod is. Dat kwam, volgens de expert, in 2020 neer op 800 miljoen euro.

Met alle ambities rond uitstootloze energie komt er een sloot aan energiesurplus aan waar we als maatschappij toch het liefst niet aan mee moeten betalen om bedrijven te compenseren die het aanbieden…

Net als bij het opslaan van bitcoins is het nooit of-of in de wereld. Ja, centrale platforms zijn minder veilig, maar eigen opslag is soms ook minder veilig. Ja, bitcoin gebruikt veel energie, maar energie komt in vele vormen. En ja, zolang we een online omgeving hebben, daar zelfs een leven leiden, denk ik dat het nuttig is een decentraal netwerk te hebben dat door niemand beheerd wordt om veilig transacties te doen. En soms is iDeal echt makkelijker.

Lees meer over:
beursBitcoin nieuws