Column: De buitenwereld en Bitcoin

Het panel Bitcoin’s Media Problem op de Bitcoin Amsterdam 2022-conferentie was een interessant inkijkje. Niet eens zozeer door wat op het podium gebeurde, daar vond precies plaats wat je kon verwachten. De YouTube-chat was bijna interessanter. Nou is de YT-chat net zoiets als Twitter: doe er je voordeel mee, maar neem vooral niet te serieus. Toch was het opvallend, hoe verder het gesprek vorderde, hoe vaker het ‘vrouw zijn’ van de twee ‘mainstreammedia-ers’ wel ergens in de YT-comments gezet werd om duidelijk te maken dat ze er niets van konden begrijpen (Wine moms).

Uiteraard zaten de twee dames er niet omdat ze normaal als muurbloempjes in een hoekje van de redactie zitten. Een beetje entertainment hoort er ook wel bij. Uitspraken iets sterker poneren dan je in een gewoon gesprek zou doen. Vuurwerk. De heren in het gezelschap, de moderator en twee andere panelleden, bleven vooral uitleggen wat de dames niet (zouden) begrijpen of konden begrijpen van Bitcoin. Kan allemaal, maar echt luisteren naar de argumenten van de vrouwen was er bij de mannen niet bij. Jammer, zo werd het geen gesprek of debat. Gemiste kans.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toevallig is het mainstreammediagalore de laatste tijd rond Bitcoin. Handig om er eens wat naast te zetten. Ander inkijkje, andere makers, andere ideeën. El Salvador, dat blijft een heet hangijzer. Een arm land waar veel acute problemen zijn voor de gewone bevolking. Maar ook met een Bitcoin Beach en het begeerlijke muntje als wettig betaalmiddel. Onlangs verscheen een documentaire onder de naam Electric Avenue op NPO Start.

Geen spetterende tegenstellingen, maar een zoektocht naar hoe het er nu voorstaat in een land waar armoede een écht probleem is. Waar 1 dollar meer of minder er voor heel veel mensen écht toe doet. Niet een direct oordeel over Bitcoin, wel een oordeel over hoe zinvol het op dit moment is voor het grootste deel van de bevolking. Afgezien dat ik het jammer vond dat alle Bitcoiners een beetje over één kam geschoren worden met de meningen van één man die een groot stuk land voor 3BTC kocht, was het een goede documentaire over een arm land in het hier en nu.

Terug naar de conferentie. Goede gesprekken, veel interessante mensen, fijn om andere Europeanen eens te horen over Bitcoin in plaats van toch veelal de Engelstalige meningen op Twitter. Heel interessant om te horen waar het geld voor mining nu naartoe gaat. Goedkoop en groen. Hopelijk blijkt het in de toekomst niet alleen maar greenwashing.

Zie je dat dan terug in berichten buiten het wereldje om? Nauwelijks. Dat is ook niet zo gek, je weet wie je uitnodigt. Een Brexiteer die met al zijn geperfectioneerde debattechnieken iedereen alle kanten op kan lullen. Tja, waar staan de journalisten met hun neus voor? Daar inderdaad. Jammer. Dan krijg je dat terug in een stuk met een titel als Duizenden doemdenkers op bitcoinfeest loven hun munt als levensredder.

Aan de andere kant hoef je je daar als organisatie natuurlijk niet druk om te maken. Je mag uitnodigen wie je geschikt lijkt. Toch, als je ergens zou willen dat een breder beeld naar buiten komt, dan mág je wel nadenken over de redenen waarom je je programma maakt zoals je het maakt. Het is alsof je bij een lokale bedrijfsopening de keus hebt tussen de koning of de commissaris van de koning. Wie zou je nemen? De meesten de koning, maar dan is je opening echt bijzaak, terwijl die commissaris in principe hetzelfde vertegenwoordigt, maar volstrekt oninteressant is voor de lokale media. Tipje voor de volgende keer?

Lees meer over:
Bitcoin nieuws