Column: Hoop

Column: Hoop

2023, een jaar van hoop zie ik deze futurist optekenen. Hoop klinkt vaag, maar doet leven. Ook voor bitcoin dat met 2022 een zeer bewogen jaar achter de rug heeft.

Het zuur van dit jaar komt regelmatig ter sprake tussen het gourmetten, de champagne en de oliebollen. Vrienden die vragen hebben over Sam Bankman-Fried of de Nederlandse beurs Bitvavo. Of die geharde nocoiners die bitcoin bij voorbaat ‘waardeloos’ vinden, en hard geloven in de euro.

2022 heeft ze de nodige wapens gegeven. Klopt, speculatie op cryptocasino’s heeft níets te maken met het bitcoin protocol, maar toch kleeft het als secondelijm aan onze kostbare bitcoin. Voor degenen buiten de bubbel is het onderscheid tussen die cryptopiramides en bitcoin nu eenmaal moeilijk te maken en dat is ze niet te verwijten. Voor hen is prijs ook leidend en de prijspuristen hadden een lastig jaar. Een min van 76%. Maar ook voormalige beursbriljant Amazon incasseert klappen. Bitcoin als jonge asset blijkt te afhankelijk van macrobeleid en amateuristisch gehannes met miljarden dollars door millennials. Een hedge? Nee. Nog niet.

Jonge cryptohonden kennen ook nog géén angst voor regulering. Angst die bij oude bankiers er al sinds eeuwen in zit gebeiteld. Dat ook zij nog steeds een scheve schaats rijden, zegt genoeg. Maar je hebt uitglijders of je hebt regelrechte fraude. Sam Bankman-Fried die achteloos miljarden dollars incasseert van een klinkende investeerdersnaam als Sequoia Capital. Als je geen respect hebt voor geld, krijg je die deksel op je neus, kneus. Van staren naar opgeblazen grafieken naar staren naar een witte muur. Op het schild gehesen door degenen die je nu genadeloos af willen straffen.

En ja, als je persoonlijk ook teveel en te haastig euro’s in bitcoin steekt, was 2022 een dikke spiegel, ook voor mij. Maar echt spijt, nee, maar dat is een luxepositie. Voor velen was dit een zeer zuur jaar en zullen we ook als markt onze verantwoording moeten pakken, eigen verantwoordelijkheid of niet. Jazeker, woorden, argumenten, kennis en educatie en gelukkig gebeurt dat genoeg. Het zit wel goed met voorlichting via websites, podcasts en een heuse internationale bitcoinconferentie in Amsterdam, één van de hoogtepunten van 2022.

Nee zeggen tegen goedkope rente, nee zeggen tegen leverage en hefbomen. Wellicht wordt het groepje lange termijn bitcoinspaarders weer een beetje groter. Het is een lange reis, de halvening cycli zetten voor ons bitcoiners de timestamps in de toekomst. Hoop doet leven, een mooi streven.

Ik doe met een glas champagne toch nog een poging om die geharde nocoiner te overtuigen. Een vader van twee jonge kinderen, een ICT’er, ook iemand met (helaas) onvoorziene zorgkosten. Bitcoin zie ik als spaarmiddel. Een bewaarasset voor de lange termijn. Een wapen tegen inflatie, een metgezel voor je koopkracht. Noem het digitaal goud voor mijn part als het daarmee klikt.

Ik ben geen purist, ik spaar ook in euro’s. Een buffer voor die wasmachine of vaatwasser die stuk gaat. Of die auto uit 2005 wiens koppeling stukgaat op weg naar die feeërieke Franse camping. En ik sluit zeker niet uit dat ik in de toekomst een deeltje omwissel. Je kinderen helpen met een (dure) studie of ze aan die verplicht zuinige bestelbus helpen om als loodgieter aan de slag te gaan. En ja, een eigen buffer voor onvoorziene zorgkosten is niet onbelangrijk als volgevreten veertiger. Met een eigen bitcoin wallet ben je je eigen financiële personal trainer.

Maar al die argumenten, hoe goedbedoeld, raken deze dagen behoorlijk ondergesneeuwd door de minder glorieuze, zwarte kant van de bitcoinmarkt, die van manipulatie en hebzucht. Hoopgevend is dat zelfs de meest geharde criticasters het nut zien van goedkoop geld over kunnen maken van de diaspora van de westerse wereld naar hun familieleden elders. Ja, jouw geliefde fiat geld over die bitcoin rails. Suck it. Ja, bitcoin is technologie, maar het is menselijke technologie. Het geeft die mensen zonder bankrekening een sprankje hoop. Lastig voor te stellen. Maar dat is wat deze unieke doekoe met je doet.

Op naar 2023, dat het een jaar mag worden van veel gezondheid en geluk. Hodl on.

Lees meer over:
column

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties