Column: Lol met Lightning

Voor velen geldt: als je ergens plezier aan beleeft, wil je er tijd aan besteden. Ook het tegenovergestelde komt veel voor: als je je ergens aan ergert, besteed je er ongewild tijd aan. Sommigen gaan in dat laatste geval op zoek naar een oplossing en beginnen zo bedrijfjes om de problematiek te verhelpen of zoeken gelijkgestemden en gaan ermee aan de slag.

Bitcoin, ik beleefde er lang geleden veel plezier aan. De community was gemêleerd, meetups zorgden voor veel vertier en ook een stukje informatie. Voor mij begon dat plezier eigenlijk pas na de voor mij eerste crash, Mt. Gox. In de stad Amsterdam kon je nog her en der met bitcoin betalen en dat ging toen nog sneller dan met een pinpas, want contactloos betalen bestond nog niet. Het gaafste was wel je vrienden te laten zien dat jouw ietsiepietsie bitcoin die je naar het etablissement-in-kwestie overmaakte, zomaar kon volgen in de bitcoin-blockchain! Supervet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De eerste grote lol-deuk die ik daarna bij bitcoin meemaakte, was wel het debat rond de blo(c)kgrootte. Misschien begreep ik toen het debat ook nog niet zo goed eigenlijk. Ik zag ook alleen maar hoge transactiekosten… waarom dan niet SegWit2X? Nou ja, we weten wat daarna gebeurde, Bitcoin Cash en nog later de munt waarvan we de naam maar niet zullen noemen.

De lol met bitcoin was in ieder geval wel even gaan liggen. Ethereum, vooral de community daaromheen, was een stuk gezelliger. Voor mij als niet-ontwikkelaar was het bezig zijn met cryptovaluta ook een stuk spelen. En dan bedoel ik dus niet handelen op exchanges, aangezien ik ongewild het buy-high-sell-low-principe toepas.

Lightning Network

Toen openbaarde zich langzaam de contouren van het Lightning Network, een manier om hoge transactiekosten, in ieder geval voor kleine bedragen, te omzeilen. Een oplossing voor een probleem! Wel volgden hevige debatten over het wel of niet decentraal genoeg zijn en wat al niet meer. Leven was terug in de brouwerij! Al was het opzetten van een node nog niet bepaald een eitje.

Dat veranderde gelukkig zoals velen weten. Als je een deel van je soevereiniteit op wil geven, dan kun je vrij makkelijk voorgebakken Lightning-installaties downloaden, zoals Umbrel, MyNode, RaspiBlitz en ik vergeet er vast een paar.

Zo gezegd zo gedaan. Wat pogingen om met mijn eigen linuxkennis een node op te zetten op een Raspberry Pi 3B mislukten jammerlijk, misschien was het dingetje toch niet opgewassen voor zijn taak. Toch maar een RP 4 gekocht en daar MyNode op gezet. En dat werkte! Het duurde wel even om die hele bitcoin-blockchain weer te downloaden, maar goed.

Dit deed ik nog alleen, maar vrijwel tegelijkertijd vormde zich een Nederlandstalige Lightning-groep op Telegram. Een kanaal waar je naast het uitwisselen van kennis ook makkelijk LN-kanalen met elkaar kunt openen en balanceren. Wat dat allemaal precies betekent, laat ik je even zelf opzoeken, maar het was in ieder geval tof.

Op den duur verschenen hele graphs met alle gebruikers in het voornamelijk Nederlandstalige deel van de wereld en een enkele link naar een grote ‘internationale’ node. Als dan je kanaaltjes staan en je zelf onderdeel van het netwerk bent, dan is dat echt fijn. Tot ook dat weer wat stilletjes wordt.

Het is als een instrument alleen spelen: zonder orkest is de lol er na een tijdje wel af.

Tot een initiatief opkwam dat een stuk groter van aard was dan het uit liefdadigheid openen van kanalen naar meestal onbekende mensen, namelijk de SR Ring of Fire, waarbij SR voor Satoshi Radio staat, de onbetwiste aanjager van LN-minnend Nederland.

SR Ring of Fire

Deze nieuwe boost voor het Nederlandstalige deel van de bitcoinwereld is niet alleen leuk omdat het veel nieuwe mensen betrekt, maar vooral omdat het weer leven in de brouwerij brengt.

En niet zomaar.

De Ring of Fire is, zeker voor een ogenschijnlijk ad-hoc groep op Telegram, heel serieus van opzet. Acht groepen met elk acht deelnemers die letterlijk in een ring kanalen met elkaar openen. Nummer 1 naar nr. 2, 2 naar nr. 3, enzovoort. En nr. 65 weer naar nr. 1.

Deze eerste grote stap is nu gezet. Er zijn nu acht ringen, of strengen, met acht nodes elk en een met negen, dus 65 in totaal. Binnenkort komt de volgende stap: het balanceren van de kanalen en het verbinden van de verschillende ringen met elkaar. Hoe dat er exact uitziet, wordt binnenkort duidelijk.

Al met al heel fijn om weer actief met de community bezig te zijn. Wat wordt dan de volgende stap? Serieus betalen met LN in Nederland? Een point-of-sale zit zelfs standaard in sommige LN-wallets gebakken. Hoeft niemand iets voor te kunnen, alleen maar een stickertje op de deur met: LN Bitcoin Accepted.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws