Column: Lucide dromen

Een intens lucide droom weerhield me ervan daadwerkelijk wakker te worden. Het duurde lang voordat ik doorhad dat ik Mark Zuckerberg niet in het echt ken. En hij mij ook niet, althans. Nou ja, je begrijpt wat ik bedoel. Er was een beveiligingsprobleem bij Facebook. De budgetten waren er dan ook niet naar om het bedrijf veilig te houden, het ging alleen om de winst. Verder niets. Wat voor probleem werd me nooit duidelijk.

Er werd geschreeuwd. Iedereen deed het verkeerd! Ik probeerde aan Mark uit te leggen dat het zo niet werkt, dat mensen dan niet naar je luisteren. Of toch wel. Alleen de mensen die je begrijpen luisteren dan. Alles op je eigen bordje Mark, alle beslissingen bij jou. Nu ik dit opschrijf denk ik dat hier een rare link zit met een groot artikel uit NRC over oprichter en eigenaar van bunq, Ali Niknam, iemand die nogal graag alles zelf micromanaget.

Constant kwam er tussendoor dat je ook je eigen bank kunt zijn. Waar dat op sloeg, ik weet het niet. Dromen zijn raar. Ooit had ik een opschrijfboekje naast mijn bed omdat ik dacht dat ik er soms geniale ideeën uit kon halen. Áls je dan een keer wel uit je droom wist te komen, het vervolgens opschreef om vervolgens droomloos in slaap te vallen, dan bleek de volgende dag dat je verwarrende onlogische teksten had opgeschreven. Of korter gezegd: teksten die volgende dag totaal nergens meer op sloegen.

Toch slaat alles uit deze droom zeker ergens op. Het slaat op dingen die de afgelopen weken en dagen gebeurd zijn. Twitter heeft geen budget meer voor de clouddiensten die ze bij Google afnemen, waardoor iedereen zonder abonnement nog maar 600 tweets per dag kan lezen. 6000 als je betaalt (betalen, pannenkoek!).

Facebook, tja, daar kan ik niet opkomen hoe dat verstrengeld is. Er is altijd wel iets waar het bedrijf mee te maken heeft of een vinger in de pap heeft en voor werk ben ik veel met complotten bezig geweest. Door dat laatste kun je niet heen om de wereld die de man met de staalblauwe ogen bouwde.

En banken, dat zal duidelijk zijn. De enige online bank van Nederland slaat de vleugels uit naar de Verenigde Staten. Een droom die misschien wel uitkomt. Daarvoor moet wel veel heen en weer gevlogen worden naar Manhattan door Ali. Ambitieus doorwerken, non-stop.

Steeds kwam ook iets anders om de hoek in mijn droom: een netwerk beveiligd door een enorm budget. Een budget van energie. Dat probeerde ik ook uit te leggen: kijk daar nou eens beter naar! Snap nou eens hoe dat werkt! Het is echt niet zo moeilijk, waarom gebruiken jullie het niet?

Uiteindelijk is dat nog steeds het gevoel dat ik heb bij Bitcoin op dit moment: we proberen maar duidelijk te maken dat het een heel praktisch en veilig netwerk is voor iedereen. Het ligt er. Klaar voor gebruik. Nou ja, het wordt wel veel gebruikt, maar ik val wel onder het type dat denkt dat plaatjes-op-de-blockchain en ‘brc20-muntjes’ nou niet het meest nuttige gebruik zijn. Maar goed, het kan.

En, alle ETF’s nog aan toe, als Bitcoin uiteindelijk niet veel meer wordt dan digitaal goud, dat zou me toch teleurstellen. Dat was in ieder geval niet mijn droom voor Bitcoin.

Lees meer over: