Column: Zonder kopiëren en plakken geen Bitcoin

Wie niet snapt hoe Bitcoin in basis werkt, zal niet snappen hoe ermee te werken. Dat dacht ik heel lang. Het ligt anders. Wie niet snapt hoe QR-codes, knippen en plakken en switchen tussen applicaties werkt, kan niet met Bitcoin werken. Zo simpel is het.

Helaas blijkt keer op keer dat ontzettend veel mensen niet snappen hoe die basale functies op telefoons of zelfs gewoon hun computers, laptops, desktops, you name it, werken. Gewoon ctrl-c, alt-tab en dan ctrl-v (of op Apple-toetsenborden met command-toets c en v) en je bent klaar. Dacht ik. Of gewoon een foto maken met je telefoon van iets dat nodig is voor bijvoorbeeld een know-your-customer-proces, een paspoort, rijbewijs of QR-code, ik dacht echt dat het gemeengoed is. Maar nee. Zelfs het vinden van de meest basale tabs op websites is lastig. En niet alleen voor ouderen, mijn leeftijdgenoten kunnen er ook wat van.

Als frisse mid-dertiger begon ik met Bitcoin. Althans, beginnen is een groot woord. Ik downloadde bitcoin-qt via het software centre van Ubuntu Linux en omdat het daarin stond, vond ik het oké om mee verder te gaan.

Na het downloaden en opstarten van de applicatie, kreeg ik een beeld voor me dat niet veel verschilde met hoe bitcoin-qt er nu uitziet. Enfin, kom maar door met die muntjes! Dacht ik.

Er gebeurde niets. Nou ja, niets, aan de voorkant leek er niets te gebeuren. Aan de achterkant was het programma bezig de toen nog heel kleine bitcoinblockchain te downloaden. Muntjes minen, dat deed het programma al lang niet meer. Voor mij gebeurde er dus inderdaad niets.

Daarna wel iets gekocht en dat via het Mt. Gox-debacle weer kwijtgeraakt. Toch bleef ik geïnteresseerd in Bitcoin, al begreep ik er technisch gezien nog steeds niks van. Had ik het technisch wél begrepen, dan… nou ja, achteraf gepraat.

Dat kwam door onbegrip. Niet begrijpen hoe dat nieuwe systeem werkt. Er technisch écht niets van snappen. Lang was ik er ook van overtuigd dat je Bitcoin in basis moet snappen om ermee om te kunnen gaan. Maar dat is niet zo. Het is wel van belang om dat te weten om te begrijpen waarom het nut heeft, om mee te kunnen werken is het niet nodig.

Column: Zonder kopiëren en plakken geen Bitcoin

Als ik terug in de tijd ga, zie je al snel welke vaardigheden ik nodig had om met Bitcoin om te kunnen gaan (en ze kwijt te kunnen raken op een lekke beurs). Die vaardigheden had ik gelukkig al. Omdat je bij een paar etablissementen in Amsterdam kon betalen met Bitcoin, kocht ik af en toe wat plukjes Bitcoin via Bitonic en gebruikte die vervolgens om te betalen. Niet omdat het nodig was, maar omdat het leuk was en kón. Daarvoor hoefde ik echt niets te weten van het bestaan van de bitcoinblockchain of de werking van adressen. Nu had ik dat inmiddels wel begrepen en vond ik het leuk om de muntjes te zien verplaatsen met behulp van mijn mobiele wallet naar de wallet, of het adres, van de uitbater, maar goed, nodig was de kennis niet.

Wat blijkt, andere basisvaardigheden dan het snappen van Bitcoin zijn veel belangrijker. Je moet QR-codes snappen, je moet kunnen kopiëren en plakken, je moet computervaardig zijn, ook op je telefoon. En ik maar denken dat je moest snappen wat bitcoinadressen zijn, hoe blockchains werken, wat transactiekosten zijn, en wat al niet meer.

Nee, dat is allemaal niet nodig. Ik merkte het laatst weer bij een krasse pensionado die z’n spullen van Binance af wilde halen. Het probleem zit niet in het begrip van de muntjes, maar in de computervaardigheden. En niet alleen krasse knarren hebben daar last van, ook mijn leeftijdgenoten, inmiddels niet meer zulke frisse mid-veertigers, blijken vaak onvoorstelbaar onhandig. “Ken je echt ctrl-c en dan ctrl-v niet? Echt? En alt-tab al helemaal niet denk ik?” Nee, daar gaan ze weer, met twee krampachtige handjes over hun touchpad op hun krachtige laptops waar ze verder niks mee doen. Met veel moeite zetten ze het pijltje op de scrollbalk om de balk met veel moeite naar boven of naar beneden te bewegen. “Ooit van twee vingers gewoon op en neer bewegen op je touchpad gehoord?” Tja, het antwoord zal wel duidelijk zijn: ja, maar het went niet.

Lees meer over:
adressenBitcoin nieuws