Aanklacht van 10 miljard dollar tegen vermeende bitcoinbedenker

Craigh Wright, de Australische zakenman die zich eerder voordeed als de mysterieuze uitvinder van de bitcoin maar even later toch zijn keutel introk, wordt aangeklaagd voor een bedrag van wellicht 10 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanklacht

De aanklacht werd ingediend door de broer van zijn voormalige zakenpartner Dave Kleiman, die vijf jaar geleden overleed. Samen hadden ze een bedrijf, W&K Info Defense Research, dat naar verluidt 1,1 miljoen bitcoins in handen had.
Ira Kleiman, de broer van Dave, verdenkt nu Wright ervan contracten te hebben aangepast en Kleimans handtekening te hebben vervalst.
Dit om zich de bitcoins en intellectueel eigendom op blockchaintechnologie van Kleiman toe te eigenen.

Rechtszaak

In de documenten zou onder andere staan dat Wright de enige afgevaardigde is van het bedrijf, en daarmee eigenaar van alle bitcoins. Ira Kleiman wil nu het deel van zijn broer terug.
Volgens de aanklacht zijn die bitcoins weggesluisd naar trustfondsen op de Seychellen, in Singapore en het Verenigd Koninkrijk.
Minimaal de helft van de 1,1 miljoen bitcoins zou van Dave Kleiman zijn.

De aanklacht is op 14 februari ingediend bij een Amerikaanse rechtbank in Florida door Ira Kleiman.
Het exacte aantal bitcoin en het bijgaande bedrag dat toebehoort aan het nalatenschap van Kleiman moet tijdens de rechtszaak worden vastgesteld.

Satoshi Nakamoto

Wright viel zoals gezegd eerder op, omdat hij claimde bitcoinoprichter Satoshi Nakamoto te zijn.
Hij leverde twee jaar geleden documenten aan die dat zouden bewijzen, maar dat bewijs bleef echter uit. In een online post gaf Wright even later aan een inschattingsfout te hebben gemaakt.

“Ik ben hier niet sterk genoeg voor. Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En vaarwel”

Wie Satoshi Nakamoto nu werkelijk is, is nog steeds niet bekend.
Het is zo goed als zeker dat Wright en Kleiman nauw betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van bitcoin, maar de claim van Wright dat hij Nakamoto zou zijn lijkt ongegrond.

Bronnen: BBC, Newsweek

Foto: Flickr / Nelson Mendes