Bakkt opent deuren voor testers, is dit de katalysator voor Bitcoin?

Na maanden van wachten en uitstel is het dan eindelijk zo ver. De deuren van Bakkt zijn geopend voor een eerste groep testers. De User Acceptance Testing (UAT) is afgetrapt en vanuit de hele wereld zijn er institutionele beleggers die een kijkje kunnen nemen op het platform. Gaat dit de bitcoin (BTC) koers opnieuw kickstarten of komt er géén Bakkt-effect in de markt?

Bakkt Bitcoin future contracten

Op Bakkt is het mogelijk om zogenoemde ‘Daily & Monthly Futures‘ te kopen. Een bitcoin future is een contract om een asset op een specifieke datum in de toekomst te kopen of verkopen tegen een specifieke prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het doel is niet zozeer het pakken van extra winst, want een future is ook een instrument voor risicobeheer. Bijzonder aan de future contracten van Bakkt: deze derivaten zijn ook daadwerkelijk gesetteld (of: gebacked) in de onderliggende asset: bitcoin.

Het is niet bekend wat er allemaal getest kan worden in dit proces. Initieel was de opening van het platform gepland voor december 2018. Na de officiële presentatie enkele keren te hebben uitgesteld, gaat Bakkt dit kwartaal (Q3) nog ‘live’.

Crypto 101: Bitcoin (BTC) futures, wat zijn dit eigenlijk?

Regelgeving en certificaties

Aanvankelijk vroeg Bakkt bij de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) om goedkeuring voor haar nieuwe product, maar in mei maakte het bekend zelf de contracten zelf gaan certificeren.

De beurswaakhond kan daarbij deze certificatie wél inzien, maar controleert ze niet. Dit wordt door Bakkt zelf gedaan, volgens de wettelijke vereisten die de CFTC heeft opgesteld. Als de CFTC ziet dat het fout gaat, dan kan (en mag) zij Bakkt verhinderen om verder te gaan met het aanbieden van de contracten.

Bakkt is niet de enige partij die probeert de eerste fysiek gebackede bitcoin-futurescontracten in de VS te lanceren: LedgerX en ErisX hebben onlangs allebei goedkeuring ontvangen van de CFTC om een soortgelijk product aan te bieden. Geen van beide bedrijven heeft nog een deadline aangekondigd wanneer ze dit gaan lanceren.

Meningen en inzichten

Vorige week kon je al lezen dat er veel optimisme rondom Bakkt hangt. Fundstrat was aanwezig bij een institutionele conferentie en het advieskantoor zag dat er veel animo is voor het product.

Binnen de cryptocommunity is deze positieve sfeer ook goed te merken. Enkele vooraanstaande Twitteraars deden een duit in het zakje:

Ook komt de vergelijking met goud weer om de hoek kijken. Sinds het moment dat er futures voor goud werden aangeboden, schoot het handelsvolume door het dak.

Helemaal als je dit vergelijkt met de handel in de ‘normale’ activa. Zal het digitale goud deze weg kunnen volgen? Overigens is het goed te vermelden dat het nog steeds gaat om de testfase. Vanaf Q3 zal er écht extra geld in de markt van Bitcoin kunnen vloeien.

Het is vooralsnog lastig om in te schatten wat het effect van Bakkt op de prijzen van de spotmarkt is. Zoals gezegd zijn de analisten bij Fundstrat er zeker van dat het een positief effect zal zijn: een belangrijk loket om in bitcoin te investeren komt erbij.

Bron: Coindesk

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  bitcoin bullish Nieuws
  “Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

  De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

  Lees meer