Bank for International Settlements (BIS) komt met positief bitcoin-rapport

Uit nieuw onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS), ook wel de centrale bank der centrale banken, blijkt dat ondanks het populaire idee dat cryptovaluta’s over het algemeen buiten het bereik van nationale regelgevers opereren, regelgeving een enorme impact heeft op de cryptomarkten. Dat biedt volgens de BIS perspectief.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bank for International Settlements

De BIS betreft een organisatie dat eigendom is van 60 centrale banken uit landen die samen 95 procent van het mondiale BBP vertegenwoordigen. De eindconclusie is dat regelgeving middels nationale regulering mogelijk is, wat zowel positief te noemen is voor regelgevende instantanties, overheden, consumenten als voor mogelijke groei van de cryptomarkt zelf.

Reactie op nieuws

Ten eerste blijken cryptomarkten het meest te reageren op nieuwsberichten en gebeurtenissen met betrekking tot het verbieden en opgelegde beperkingen op cryptovaluta’s en ICO's.

Inbegrepen zijn kwesties die verband houden met de regulering van effecten, zoals het naderende besluit van de SEC over het al dan niet toestaan van een bitcoin-ETF. Volgens de BIS werkt niet alleen negatief nieuws door op de koersen, want volgens het rapport reageren de markten ook positief op nieuws over mogelijk nieuwe wetgevende kaders.

Merkbaar effect

Ten tweede blijkt nieuws over maatregelen ter bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme en alles daaromtrent een merkbaar effect te hebben op de cryptomarkten. Bijvoorbeeld nieuws dat een cryptomarkt geen toegang krijgt tot bankdiensten binnen een gereguleerd financieel systeem heeft een merkbaar negatief effect op de lokale markt. Daartegenover heeft positief nieuws omtrent crypto startups die samen mogen werken met gereguleerde financiële organisaties, zoals bijvoorbeeld middels BitLicense, een duidelijk positief effect op de markt.

Verwaarloosbaar

Ten derde hebben niet-specifieke algemene waarschuwingen over de gevaren van investeringen in cryptovaluta en handel een verwaarloosbaar effect op de markt. Datzelfde geldt ook voor aankondigingen van financiële toezichthouders en centrale banken die plannen aankondigen om eigen digitale valuta (CBDC’s) uit te geven. De cryptomarkt negeert over het algemeen dergelijke uitspraken.

Conclusie

Eindconclusie van het rapport is dat, ondanks de grensoverschrijdende toegankelijkheid en functionaliteit van crypto's, er nog steeds aanzienlijke prijsverschillen merkbaar zijn tussen jurisdicties, wat erop wijst dat er een aanzienlijke mate van marktsegmentatie is.

De resultaten suggereren dat cryptomarkten afhankelijk zijn van gereguleerde financiële instellingen en dat deze markten in verschillende rechtsgebieden zijn gesegmenteerd, waardoor cryptovaluta binnen het bereik van nationale regelgeving komen. Regelgeving middels nationale regulering wordt daarmee mogelijk, wat zowel positief te noemen is voor toezichthouders, investerende consumenten als de cryptoprojecten zelf.

Bronnen: BIS, PDF rapport

Foto: Flickr / Fred Romero

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer