UPDATE: Binance klaagt mediabedrijf aan, The Block komt met opheldering

Op 21 november bracht mediabedrijf The Block een artikel uit met de titel “Kantoor Binance in Sjanghai gesloten na inval van politie, aldus enkele bronnen.” Het artikel ontplofte snel op Twitter en binnen no-time ging het de hele wereld over.

Er gaan zelfs ook geruchten dat dit nieuws er voor zorgde dat de prijs van Bitcoin instortte. Deze staat op moment van schrijven rond de $ 7.250.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Binance en China

Binance komt echter met een antwoord. Zijn beweren dat dit nieuws ‘pure FUD’ is en dus komen ze met maatregelen. FUD staat voor fear, uncertainty en doubt, of ook wel: angst, onzekerheid en twijfel.

CEO Changpeng Zhao is niet blij met het artikel van The Block. Hij heeft laten weten dat Binance de nieuwswebsite gaat aanklagen voor dit fake news. Op welke manier hij dit wil doen (en op gronde waarvan) is niet bekend.

https://twitter.com/weizhouBinance/status/1197558923638689792

Het controversiële artikel zat initieel ook nog achter een paywall. Dat houdt in dat lezers moeten betalen om de inhoud ervan tot zich te kunnen nemen. Het artikel claimde dat “meerdere bronnen die dicht op de situatie zaten” aangaven dat de locatie van Binance in Sjanghai “de afgelopen week abrupt is gesloten.”

Het artikel werd later deels aangepast en publiekelijk online gezet. Het leed was toen echter al geschied. Meer achtergronden over dit nieuws zijn niet gegeven, hoewel de kop van de oorspronkelijke nieuwsartikel insinueerde dat ging om een een “politie-inval”.

Zhao laat weten dat het een bekend fenomeen is binnen de Chinese cryptocurrency-scène dat individuen, vooral in de media, door bedrijven worden omgekocht om dit soort FUD te verspreiden. Dit doen ze om de concurrentie pijn te kunnen doen.

https://twitter.com/cz_binance/status/1197683587690061824

Rectificatie en maatregelen

The Block kwam logischerwijs ook met een reactie. Directeur Frank Chaparro heeft een uitgebreid artikel uitgebracht om het een en ander te verduidelijken.

Hierin beweert hij dat zijn team achter het grootste gedeelte van artikel blijft staan. Het verwijst naar berichten van Caijing.com die melding maakten van ten minste twee kantoren van Binance in Sjanghai.

Hij gaat ook in op het woordje ‘raid’, wat inval kan betekenen, maar ook gaan slaan op een doodnormale controle. In dit artikel geven ze ook bewijs dat er wél kantoren in Sjanghai zijn. Binance beweert compleet het tegenovergestelde.

Hoewel The Block maatregelen heeft genomen om de situatie op te lossen, is Binance niet tevreden. CZ kondigde vlak voor het weekend maatregelen aan: “wij gaan ze aanklagen”.

Wie precies gelijk heeft in dit welles/nietes spelletje, is lastig te zeggen. Feit is dat beide partijen het niet eens zijn met elkaars boodschap en dat het laatste hierover waarschijnlijk nog niet gezegd is.

BitcoinMagazine.nl heeft bij Binance om opheldering gevraagd over deze situatie. Kathy Zhu, PR en marketing directeur van Binance, liet in een reactie het volgende weten:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]We’re seeking for legal action against the Block. [/penci_blockquote]

Het is wel duidelijk dat China harder op gaat treden tegen cryptobeurzen. Maar deze specifieke situatie richting Binance lijkt dus niet helemaal juist te zijn ingeschat. Lees hier meer over de houding die China heeft tegenover de cryptosector.

Hieronder kun je de originele nieuwsmelding teruglezen.

Gerucht: Binance kantoor in Shanghai gesloten? Cryptomarkt kleurt rood

Is het kantoor van Binance in Shanghai gesloten na een inval van de Chinese politie? The Block Crypto breekt het nieuws, die zich baseert op bronnen dichtbij het vuur.

Volgens deze bronnen is het kantoor van de crypto exchange gesloten in de Chinese zakenstad. Binance heeft diverse kantoren in de wereld, waarbij het managementteam doorgaans opereert vanuit Singapore.

Maar op het kantoor in China werken tussen de 50 en 100 mensen. Naar verluidt is een deel van MT werkzaam vanuit Shanghai. De overheid heeft geadviseerd om vanuit huis of Singapore te werken.

Onder hen CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao en Chief Marketing Officer Yi He. Naar verluidt heeft de lokale overheid de controles op cryptobedrijven opgeschroefd en is de lokale politie het kantoor binnengekomen.

China

De Chinese autoriteiten kwamen eerder met voor de omgang met cryptomunten. De volgende activiteiten moeten door bedrijven voortaan netjes worden opgegeven:

UPDATE: Binance klaagt mediabedrijf aan, The Block komt met opheldering

Er wordt dus strenger opgetreden tegen ondernemers in het land.

Reacties

Volgens ‘CZ’ is het concept van een kantoor ‘achterhaald’

Volgens een woordvoerder van Binance heeft de beurs geen ‘vast’ kantoor in Shanghai: ‘We hebben geen officieel dochterbedrijf in China en de meesten werken vanuit huis’.

Vorige maand ging het gerucht dat Binance – naast Shanghai – een tweede kantoor wilde openen in Beijing. Binance zelf en de betrokken personen hierbij ontkennen dit ten zeerste, aldus The Block Crypto. Opvallend, want Binance maakt juist aanstalten om – via een derde partij – de Chinese markt te betreden. Het formele hoofdkantoor zetelt in Malta.

‘Illegale praktijken’

Naar verluidt is er in zakenstad Shanghai het plan om cryptobedrijven te lokaliseren en te sluiten. Doordat blockchaintechnologie en crypto steeds meer in de belangstelling staat in China na de woorden van president Xi, zijn er ook fraudegevallen met tokenuitgiftes bekend geworden.

Recent heeft het sociale mediabedrijf Weibo het account van Binance gesloten, vanwege ‘overtredingen van de gebruikersvoorwaarden’. Opvallend is dat de Weibo accounts Huobi en OKEx open blijven.

Volgens correspondent Dovey Wan, doorgaans goed ingevoerd, zijn exchanges de eerste partijen die de overheid aanpakt. Ze bevestigt dat de overheid in actie is gekomen.

Volgens de doorgaans goed ingevoerde Dovey Wan gaat ook de techregio Shenzhen maatregelen nemen tegen ‘illegale cryptohandel’.

Markt kleurt rood

De markt reageert heftig op het nieuws. Binance is een belangrijke speler in de wereld van cryptomunten. Het ging al niet zo lekker met de prijs van bitcoin vandaag. Er is nooit een exacte reden aan te wijzen voor plotselinge prijsschommelingen, maar de markt lijkt toch te reageren op de geruchten rondom Binance.

De cryptomarkt kleurt rood. Afbeelding via Coin360.

UPDATE: Binance klaagt mediabedrijf aan, The Block komt met opheldering

Niet alleen Binance

Naast Binance zou ook Bithumb een bezoekje hebben gekregen van de Chinese autoriteiten in Shanghai. De beurs ontkent dat dit bezoek enige invloed heeft op hun werzaakmheden: ”Onze projecten lopen gewoon door, zonder pauze.”

Bron: Cryptoslate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...