BIS: “Bitcoin’s proof-of-work kwetsbaar voor hackers”

Bitcoin is kwetsbaar voor double-spend aanvallen en de blockchain kan in de toekomst vastlopen wanneer de miners geen bitcoins meer kunnen delven. Dit is een conclusie van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), ook wel bekend als BIS, in een recent onderzoeksrapport. Als oplossing stelt het orgaan in Zwitserland: schaf het delvingsproces af. Ook de Nederlandsche Bank (DNB) is lid van de BIB.

Double-spend aanval

Bitcoin heeft volgens de onderzoekers twee grote problemen. Zo is Bitcoin volgens het rapport kwetsbaar voor een double-spend aanval. Dan wordt er geprobeerd 51% of meer dan de processorkracht van alle Bitcoin miners in handen te krijgen. Daarmee kan de geschiedenis tot enkele blocks herschreven worden. Kwaadwillenden kunnen betalingen op de blockchain daarmee terugdraaien. Zo kan er BTC naar een beurs gestuurd worden en verkocht worden om daarna de storting terug te draaien. De aanvallers hebben dan de opbrengst van de verkoop, maar ook nog de BTC van vóór de verkoop. Twee voor de prijs van één dus. Die truc kan eindeloos herhaald worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin kwetsbaar

De onderzoekers denken dat een aanval meer loont dan door eerlijk te zijn. Eerlijke miners die het systeem ondersteunen verdienen immers alleen de opbrengsten van het minen zelf. Aanvallers krijgen ook nog de opbrengst wanneer de BTC verkocht wordt. Het rapport keek daarvoor onder andere naar de aanvallen op Bitcoin Gold. Toen BTG werd aangevallen daalde de prijs met 20 procent. Bitcoin is in het verleden nauwelijks aangevallen, omdat het netwerk over te veel processorkracht beschikt. Maar doordat minen minder aantrekkelijk wordt, is juist het risico van een aanval toegenomen.

Geen mininginkomsten

Een negatief gevolg is dat het netwerk stagneert wanneer in de toekomst alle bitcoins zijn gedolven. Miners verdienen dan alleen nog maar inkomsten uit de Bitcoin transactiekosten en die zijn volgens de BIB te laag. En gebruikers zijn alleen bereid om te betalen wanneer het netwerk overbelast is. Volgens de onderzoekers is er in de toekomst simpelweg te weinig inkomsten om het netwerk op lange termijn fatsoenlijk te beveiligen. Het kan dan zelfs maanden duren voordat een transactie definitief is, aldus het rapport.

“Simple calculations suggest that once block rewards are zero, it could take months before a Bitcoin payment is final, unless new technologies are deployed to speed up payment finality.” – uit het onderzoeksrapport ‘Beyond the doomsday economics of “proof-of-work” in cryptocurrencies’

Problemen Proof-of-Work

Wat zijn mogelijke oplossing? De gemeenschap rondom Bitcoin kan besluiten om de Proof-of-Work methode te laten varen. Een betere methode is een variant met Proof-of-Stake zijn zoals Ethereum en Cardano beogen. Daar wordt het miningproces vervangen door een ander systeem waarbij er als het ware ‘virtueel’ wordt gedolven door een hoeveelheid coins te ‘staken’. Dit is minder risicovol, omdat aanvallende partijen riskeren de coins die zij staken kwijt te raken. Toch denkt de BIB dat de huidige technologie simpelweg tekortschiet om als valuta te dienen. De toekomst voor blockchain voorzien zij vooral als aanvulling op de bestaande financiële systemen en infrastructuur.

Bitcoin-maximalisten

Het zijn voor doorgewinterde Bitcoiners geen nieuwe argumenten. Het oplossen van het probleem van double-spends is in de kern waarom Bitcoin in het leven is geroepen en de Bitcoin whitepaper refereert er meermaals naar. Het is geen nieuws dat Bitcoin in theorie met 51% van het netwerk aan te vallen is. Het is daarom bijzonder dat dit in tien jaar tijd nog nooit iemand is gelukt.

Veel Bitcoin-maximalisten geloven dat Bitcoin niet kan wordt aangevallen omdat er geen grotere Proof-of-Work blockchain bestaat waar vandaan vijandelijke miners kunnen komen die groot genoeg zijn voor een aanval. Dit staat in schril contrast met kleinere Proof-of-Work blockchains. Soms is één enkele miner uit het Bitcoin ecosysteem al groot genoeg om daarop een aanval te plegen. Volgens de maximalisten is er daarom uiteindelijk slechts ruimte voor één Proof-of-Work blockchain; de grootste en dus de veiligste. Op de website crypto51 kun je zien wat de kosten zijn voor een 51% aanval op diverse blockchains en hoeveel procent van de benodigde processorkracht daarvoor op dit moment op de vrije markt te kopen is.

Deflationair

Natuurlijk wist Satoshi Nakamoto zelf ook dat de verdiensten van het minen na verloop van tijd geleidelijk zullen afnemen. Dat was immers onderdeel van zijn ontwerp voor een niet-inflationaire valuta en daarom in zekere zin noodzakelijk. Als Bitcoin het echter zover zou weten te schoppen dat de mininginkomsten over meer dan honderd jaar geheel wegvallen dan zou Bitcoin dus een ongelooflijk succes zijn gebleken. Als de adoptie dan op zijn hoogtepunt is zal dat vermoedelijk ook leiden tot meer transacties, en dus transactiekosten voor de miners als gevolg.

Monero (XMR)

Ook is het een erg lange periode en zou het vreemd zijn als in de tussentijd geen technologische innovatie plaatsvindt. Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat er tegen die tijd hele andere belangen spelen die stimuleren om het netwerk te blijven beveiligen. Bijvoorbeeld omdat het een integraal onderdeel is van de economie of van een bedrijfsvoering. Desondanks is de BIB niet de enige die kritiek heeft op dit aspect Bitcoin. Zo heeft Monero (XMR) om deze reden voor een inflationair systeem gekozen waarbij een zogenaamde tail emission ervoor zorgt dat ook in de toekomst miners gegarandeerd worden voorzien van inkomsten.

Bank van Internationale Betalingen

De in Zwitserland gevestigde Bank van Internationale Betalingen (BIB) is een internationale organisatie van 60 wereldwijde centrale banken en is gericht op internationale monetaire en financiële samenwerking. Ook de Nederlandsche Bank (DNB) is lid van de BIB. De BIB wordt ook wel de bank van de centrale banken genoemd omdat het centrale banken van liquiditeit voorziet. De BIB stamt uit 1930 en is daarmee het oudste internationale financiële instituut ter wereld.