Hoe werken Bitcoin opties? Beleggingsproducten uitgelegd

Speculeren op de Bitcoin (BTC) prijs is aan de orde van de dag. Handelaren en ook miners zijn gretige afnemers van verschillende beleggingsproducten.

Voor veel beleggers is het kopen van echte bitcoin een stap te ver. Het is te ingewikkeld of er is alleen interesse in blootstelling aan de prijs. Verschillende handelsplatformen spelen hier op in en bieden andere opties aan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een korte introductie over Bitcoin opties.

Bitcoin (BTC) opties

Een optie is een derivatenvorm. En een derivaat is een beleggingsproduct die zijn waarde afleidt van een asset. Zo zijn er derivaten voor aandelen, olie en goud. Sinds eind 2017 zijn er ook derivaten voor Bitcoin, te beginnen met futures.

Het is echter het Nederlandse Deribit die als eerste op de markt komt met opties. Opties verschillen in een aantal aspecten van futures.

Beiden hebben gemeen: het zijn derivaten, een contract om te speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin. Weet je de juiste prijs te voorspellen, dan verdien je geld.

Met beiden kun je ook gebruik maken van een hefboomconstructie (leverage): je kunt je inleg vergroten met geleend geld. Stel je wilt je inleg van 1 dollar vergroten naar 10 dollar, dan is je leverage 10x.

In formeel vakjargon: met een optie verkrijgt iemand het recht om Bitcoin tegen bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen.

Een verschil met een future: het is een récht, en dus géén verplichting (zoals bij een future) om je optie op een bepaalde dag of tijdstip te laten verlopen. Hoewel daar op een dieper niveau ook weer gradaties in zijn.

Hoe zit een optie in elkaar?

Zoals gezegd speculeer je met een optie simpelweg op een trade in de toekomst.

De kopers of verkopers van opties maken winst/verlies op het verschil tussen de ‘strike’ prijs (in het contract) en de prijs op expiratie.

Kortom, het is in belang van een koper van calloptie dat de spotprijs van Bitcoin boven zijn uitoefenprijs van zijn optiecontract uitkomt. Dan maakt hij namelijk winst.

Dat komt grotendeels overeen hoe een future werkt.

Typen opties

Er zijn twee typen opties:

Zo heeft een koper van een putoptie bij een lagere expiratieprijs dan de strike prijs geld verdiend. Andersom geldt dat een koper van een calloptie juist wil dat de expiratieprijs hoger sluit dan de strike prijs.

De duur van een optie verschilt: van 24 uur tot 1 maand.

Door de bank genomen zijn er twee manieren waarop een contract afloopt:

Bij de meeste (onderstaande) beurzen zijn de opties European style.

Aanbieders

Deribit is als eerste aanbieder nog steeds marktleider met een marktaandeel van 80%.

In de loop der jaren zijn daar diverse namen bijgekomen. In eerste instantie zijn er giganten zoals CME en Bakkt die inmiddels ook opties (op futures) aanbieden. Binnen het gereguleerde segment opereert ook het kleinere LedgerX.

Pure cryptospelers zoals Binance (FTX) en OKEx bieden ook opties aan. En dan zijn er nog mindere bekende beurzen zoals IQ Option en Quedex.

Doorgaans betekent meer aanbieders ook meer concurrentie, wat – idealiter – het product en prijs alleen maar ten goede moet komen.

Margin en premium rate

Een zogenaamde writer of verkoper is een entiteit die call en put opties verkoopt.

Zoals gezegd verkrijgt een koper een recht in plaats van een verplichting op een call – of putoptie. Om voor deze optie te kiezen, moet de koper een premium aan de verkoper betalen.

We nemen de onderstaande tabel (van Deribit) als voorbeeld. In de bid & ask kolom staan de tarieven om een put of call optie te kopen.

Stel dat een optie op een call (van 3 BTC) met een strike prijs van $4.000 ($12.000 in total) is ongeveer $2.200.

In het geval de prijs stijgt naar $6.000 bij expiratie, de koper van de call optie kan op de 25ste goedkoper Bitcoin kopen ($6.000, namelijk 3 x $2.000 goedkoper dan de expiratieprijs), terwijl de premium $2.200 is.

In dit geval maakt de koper $3.800 winst op deze trade.

Miners en risicomanagement

Wat voor beleggers kopen eigenlijk opties? De bitcoin markt is grotendeels retailgedreven, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Door de bank genomen zijn er twee dominante groepen met opties: professionele handelaren en miners.

Want het handelen in opties is in de eerste plaats om risico’s te managen van iemands vermogen in Bitcoin.

Zo pot een mining bedrijf bij uitstek grote hoeveelheden Bitcoin op, want voor elk gevonden krijgt hij een block subsidie van 6,25 BTC + de transactie fees in BTC.

Maar opties worden in toenemende mate gebruikt voor speculatie, in combinatie met leverage.

Met leverage leen je als handelaar geld van geldschieters (beurzen, brokers, fondsen) om te kunnen speculeren.

‘Bescherming tegen koersdalingen’

Maar marktspelers kunnen elk andere beweegredenen hebben. Zo geeft een miner met 100 BTC op de balans er de voorkeur aan om zijn voorraad vast te klikken tegen een bepaalde prijs.

Hij dient een bepaalde buffer aan te houden om zijn mining activiteiten door te kunnen zetten.

Met een optie kan een miner een bepaalde hoeveelheid BTC vastklikken. Bedoeld om toekomstige verliezen te vermijden. Een koper van een putoptie tegen een hogere strike prijs (uitoefenprijs) heeft een optie om geld te verdienen bij een koersdaling.

Een miner heeft bij ‘American style’ de keuze om een optie uit te oefenen. Maar doorgaans zijn de opties European style, dus is er sprake van een vastgestelde expiratie-datum.

Naast miners zullen ook steeds meer fondsen speculeren met opties. Dat kunnen pure cryptofondsen zijn, maar ook traditionele fondsen maken we mondjesmaat gebruik van.

Dat heeft uiteraard ook als doel om rendement te maken of juist om verliezen bij andere assets te compenseren. Een bitcoin optie als ‘hedge’ binnen een portfolio.

Stel dat de aandelenmarkt daalt, maar Bitcoin stijgt. Ook is Bitcoin zéér liquide. Zodra je een grote hoeveelheid koopt, zal de prijs niet snel gaan stijgen.

Handelaren neigen naar futures om het goedkoper is om in een future te handelen dan in een optie. De zogenaamde funding rate ligt doorgaans lager dan de premium die men voor een optie betaalt.

Welke marktcijfers zijn er?

Skew Markets uit Londen is een cijferaar die de ontwikkelingen op de derivatenmarkt nauwgezet bijhoudt.

Sinds maart dit jaar is het aantal openstaande optie contracten behoorlijk gestegen, zoals de onderstaande grafiek aantoont.

Hoe werken Bitcoin opties? Beleggingsproducten uitgelegd

CME lijkt daarbij ook haar marktaandeel te vergroten. Circa 24% wordt via de gereguleerde beurs in Chicago verhandeld.

Hoe werken Bitcoin opties? Beleggingsproducten uitgelegd

Openstaande Bitcoin opties (bron: Skew, 20 juni 2020)

Concluderend, futures zijn doorgaans de eerste keuze voor speculanten, ook omdat de volumes bij futures hoger liggen en er meer marktplaatsen zijn.

Opties ontpoppen zich in toenemende mate als alternatief, ook omdat er meer contracten aangeboden zijn met verschillende looptijden.

Bronnen: Skew, It’s Blockchain

Lees meer over:
BTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...