Ruim 6.000 bitcoin ATM’s wereldwijd, Amerikaanse fiscus voert controle op

Wereldwijd zijn er nu ruim 6.000 bitcoin pinautomaten geïnstalleerd, zo blijkt uit cijfers van Coin ATM Radar. Eind juni ging het aantal apparaten nog door de 5.000-grens. De groei gaat zodanig hard, dat de Amerikaanse belastingdienst IRS aan de bel trekt en meer controles aankondigt.

De fiscale opsporingsdienst volgt de transacties bij deze apparaten met bijzondere interesse, zo blijkt uit een recent bericht van Bloomberg Law.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) ATM's wereldwijd

Om de zoveel maanden kunnen we een nieuw record melden als het op bitcoin ATM's aankomt. Zo was er in juni sprake van het beslechten van de 5.000-grens. Nog geen vijf maanden later zijn er wereldwijd ruim 1.000 stuks bijgeplaatst.

In de onderstaande grafiek is de gestage groei van het aantal ATM’s wereldwijd goed zichtbaar. Een steile curve omhoog.

bron: Coin ATM Radar

Ter vergelijking: Statista komt met een lager getal en noteert in oktober een totaal van 5.719 op haar meest recente overzicht.

Maar hoe is de populariteit ervan te verklaren? Bij het kopen of verkopen van je bitcoin via een ATM zijn er soms relatief hoge fees aan verbonden, oplopend tot zelfs 15% per transactie.

Een van de voor de hand liggend voordeel is dat bitcoin snel is om te zetten in fiat geld zodra iemand snel geld nodig heeft. Zo kost een SEPA overschrijving doorgaans nog steeds één tot twee werkdagen, voordat het geld op de bankrekening staat.

Een groep die relatief veel gebruik maakt van de machines, zijn zogenaamde digitale nomaden. Dat is weliswaar in absolute zin een vrij beperkte groep. Maar stel dat iemand tijdens zijn reis - om welke reden dan ook - geen toegang heeft tot een lokale valuta, dan kan een bitcoin ATM uitkomst bieden.

Een andere trend is dat overheden hun anti-witwasregels aan het scherpen zijn en dat heeft zijn weerslag op het beleid van peer-to-peer-exchanges.

Bij ATM's is dit beleid nog niet helemaal doorgevoerd, met als gevolg dat sommige gebruikers - die hechten aan hun privacy - de voorkeur geven aan een ATM.

Witwassen?

Dat valt ook de Amerikaanse belastingdienst op, de Internal Revenue Service (IRS). In een bericht van Bloomberg verklaart Jon Fort van de fiscale opsporingsdienst dat ze vooral gebruikers op het oog hebben die géén gebruik maakt van een bankrekening.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Met andere woorden, zodra je ergens kunt binnenwandelen en je krijgt bitcoin voor cash terug, dan zijn we logischerwijs geïnteresseerd in de gebruiker van deze ATM. Hoe komt hij aan zijn cash? En we gaan ook de beheerders van deze ATM's controleren'. [/penci_blockquote]

De VS voert dan ook de ranglijst aan van landen met de meeste apparaten (ruim 4.100, red.). Volgens Fort zijn deze 'potentieel een vehikel om geld wit te wassen'. Er loopt nu een onderzoek naar beheerders die niet voldoen aan de wettelijke KYC- en AML-eisen.

Interesse in de bitcoin koers?

Bekijk de technische analyse van John van Meer van vandaag.

if(window.isLoaded==true) { setTimeout(function () { showEmbedInEditorjs('embed_772415450','https://www.youtube.com/watch?v=37rMPCkWviw',' https://www.youtube.com/embed/37rMPCkWviw','youtube'); },2000); } else window.addEventListener('load', function () { showEmbedInEditorjs('embed_772415450','https://www.youtube.com/watch?v=37rMPCkWviw',' https://www.youtube.com/embed/37rMPCkWviw','youtube'); });

Bronnen: BloombergLaw / Coin ATM Radar

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...