Bitcoin beleggers claimen $300 miljoen van failliete beurs QuadrigaCX

17.000 gedupeerde Bitcoin beleggers hebben een gezamenlijke claim ingediend van $300 miljoen bij curator Ernst & Young, die de zaak rondom de failliete beurs QuadrigaCX afhandelt.

Dat blijkt uit een document (PDF) dat accountant EY publiekelijk heeft gemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Failliete beurs QuadrigaCX

Ernst & Young is verantwoordelijk voor de afhandeling van de zaak en heeft in totaal 750.000 documenten met persoonlijke informatie van alle 115.000 klanten.

Advocaat Evan Thomas zegt tegenover Decrypt dat het ‘vele jaren’ gaat duren voordat gedupeerden een cent gaan terugzien.

Bovendien kan de Canada Revenue Agency, de Canadese belastingdienst, roet in het eten gooien. De fiscus onderzoekt of er nog een belastingachterstand is te innen.

Thomas verwijst naar de Mt.Gox zaak, die al sinds 2014 voortduurt. Klanten wachten nog steeds op compensatie. QuadrigaCX ging in januari 2019 failliet.

De advocaat, niet direct betrokken bij deze zaak, deed zijn uitspraken tijdens het Consensus event van Coindesk. Vanwege COVID-19 vond dat geheel online plaats.

Ook Magdalena Gronowska, die de gedupeerden adviseert, waaronder Tong Zou, die ruim $400.000 verloor, vertelden over hun ervaringen.

$30 miljoen boven water

Het is aan Ernst & Young om alle claims te beoordelen. Tot nu toe wist de account $30 miljoen aan bezittingen veilig te stellen, slechts 10% van de totale claim.

Eigenaar Gerald Cotten van QuadrigaCX overleed onder verdachte omstandigheden in India en nam de toegang tot klantenfondsen letterlijk mee in zijn graf.

Op het moment van schrijven ging het om zo’n $150 miljoen aan bitcoin en andere cryptovaluta die verloren zijn gegaan. Later kwamen er verhalen naar buiten dat Cotten een zeer luxueus leven leidde, dure spullen kocht, de wereld rondreisde en miljoenen dollars aan klanttegoeden heeft ‘vergokt’ op een derivatenbeurs.

Fiscus

Volgens advocaat Thomas speelt de Canadese fiscus ook een belangrijke rol. Eerder eiste de fiscus de persoonlijke gegevens van 115.000 gebruikers van de opgeheven beurs QuadrigaCX.

De belastingdienst onderzoekt of er nog belastingachterstanden zijn te claimen. Slecht nieuws voor de gedupeerden mogelijk. Want in dat geval gaat de fiscus een deel van de overgebleven 30 miljoen dollar opeisen.

Advocatenfirma Miller Thompson die de gedupeerden vertegenwoordigt, dringt er in een brief op aan dat de CRA hun claim moet indienen vóór er uitkeringen plaatsvinden.

Thomas gaat verder:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Stel dat gebruikers ook hogere claims hebben ingediend dan ze feitelijk hadden, leidt dat tot vertraging. Best-case scenario is dat de CRA géén claim indient, de gedupeerden eerlijk zijn geweest, zodat EY de distributie kan starten’.[/penci_blockquote]

Privacy

Opvallend is dat slechts 17.000 van de in totaal 115.000 klanten een claim hebben ingediend. Hoe zit dat dan?

Volgens adviseur Gronowska zijn er een groot deel van de accounts ‘slapend’. Bovendien had een groot (onbekend) deel er een klein bedrag op staan waardoor de moeite niet loonde. Of men ondernam geen actie vanwege privacyoverwegingen.

Het verhaal van Tong is vrij tragisch. Hij verkocht zijn woning en wilde de opbrengsten op een Bitcoin exchange stallen om hoge bancaire kosten te voorkomen.

Dat deed hij via QuadrigaCX en helaas op een zeer ongelukkig moment: eind 2018, toen er klachten over de beurs op sociale media rondzwierven.

Tong wilde zijn geld opnemen en zijn opname stond ook als ‘compleet’. Maar hij heeft het geld nooit op zijn bankrekening zien verschijnen.

De beurs hield namelijk géén boekhouding van inkomsten en uitgaven. EY heeft alle puzzelstukjes aan elkaar moeten plakken: de data op de exchange, de betalingen vanuit betaalverwerkers én de claims van de gedupeerden.

‘Not your keys, not your Bitcoin’

Bitcoiners bewaren zelf hun Bitcoin en niet door een derde partij. Bovendien ben je bij een centrale partij zoals een exchange of bank niet anoniem.

Volgens de onlangs aangenomen ‘cryptowet’, die per 18 mei in moet gaan, zijn gebruikersdata op te vragen.

Meer lezen over de zaak rondom QuadrigaCX? Lees dan de onderstaande artikelen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.