‘Bitcoin beurs BitMEX moest handel stilleggen vanwege DDoS-aanvallen’

Het hardnekkige gerucht ging rond dat de crash van Bitcoin naar $3.850 zou zijn veroorzaakt door derivatenbeurs BitMEX. Tijdens de plotse, fikse dip moest het platform tijdelijk de handel stilleggen. Opvallend, want handel in cryptovaluta gaat 24/7 door.

Vandaag kwam Arthur Hayes, de CEO van de exchange, met een verklaring. De reden van het stilleggen zijn twee Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen. Bij een dergelijke aanval zijn er zoveel aanvragen dat een website de aanvraag niet meer aankan en offline gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Hayes was er dus geen sprake van een falende ‘liquidation engine’.

BitMEX koers flashcrash

Maar eerst nog even de stand en gang van zaken. In de nacht van 12 op 13 maart moest BitMEX de handel stilleggen. Althans, het platform was onbereikbaar. Het gerucht ging dat de marktplaats moeite had om alle long posities te liquideren. De afgelopen dagen is er meer dan 1,5 miljard dollar aan “long-posities” geliquideerd.

Er was sprake van een ‘lawine-effect’ van de koers. Sam Bankman-Fried, CEO van FTX, deelde een hele theorie dat BitMEX daardoor de keuze had: of Bitcoin naar $0 laten gaan, óf het platform tijdelijk stilleggen. Meer over deze theorie kun je lezen in een eerder nieuwsbericht.

Volgens gegevens van skew markets zag BitMEX in de vroege uren van de desbetreffende dag longs ter waarde van ~$450 miljoen geliquideerd worden. In de loop van de dag volgen nog eens nog eens een totale liquidatie van $863 miljoen aan posities.

Bitcoin beurs BitMEX

In een blogpost legt Hayes uit dat het platform op vrijdag 13 maart last had van twee DDoS-aanvallen om 02:16 UTC en 12:56 UTC.

Deze aanvallen hebben requests van en naar het BitMEX-platform vertraagd of verhinderd. Naar aanleiding van dit incident is er alles aan gedaan om de schade te beperken.

In de update is in zeven stappen te lezen dat het ging om een aanval ging die vanuit een botnet werd geïnitieerd. Het team merkte op dat de CPU op een gegeven moment tegen de 100% aan zat, waarbij 99.6% van de CPU IO zich in een idle status bevond.

Hierdoor werd de API trager en dus ontstonden er problemen met de trading engine. Zo’n 10 uur later deed zich een soortgelijk probleem voor.

Volgens het bericht zijn er 156 accounts de dupe van dit voorval. In totaal heeft BitMEX iets meer dan 40 BTC overgemaakt om de kosten (en verliezen) van deze traders te dekken.

Ben jij door deze coronacrisis getriggerd om je te verdiepen in Bitcoin? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitMEXBTC