‘Bitcoin is crisis goed doorgekomen’, aldus rapport JP Morgan

Er wordt serieus rekening gehouden met Bitcoin. Althans, dat is op te merken uit een analyse van de Amerikaanse bank JP Morgan.

Volgens analisten van een van de grootste investeringsbanken ter wereld bleek Bitcoin tijdens de wereldwijde financiële crisis van maart erg veerkrachtig. “En misschien was het zelfs een stabiele of nuttige currency”, schrijft Coindesk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bank over Bitcoin

In een bericht van 11 juni aan aan de klanten van de bank, beschrijven analisten van JPMorgan Chase & Co. hoe bitcoin is veranderd. Ze schrijven dat het “van een vrij ongecorreleerde asset is veranderd naar eentje waarvan de prijs de traditionele aandelen beter volgt.”

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Hoewel de correlatie de afgelopen paar jaar nihil was en er deze gemiddeld tot nul daalde, is dit de afgelopen maanden in de ene keer hoger (aandelen) en in andere lager (Amerikaanse dollar, goud) geworden.”[/penci_blockquote]

Hieronder is de correlatie van Bitcoin met de S&P500 te zien.

Correlatie Bitcoin met S&P500

'Bitcoin is crisis goed doorgekomen', aldus rapport JP Morgan

De analisten, die normaal gesproken schrijven over obligaties, merkten op dat Bitcoin in maart beter presteerde dan elke andere traditionele activa op een volatility-adjusted basis. Het rapport ontdekte ook dat de liquiditeit op grote bitcoin beurzen veel veerkrachtiger was dan bij traditionele activa zoals aandelen, goud, Amerikaanse staatsobligaties en Forex.

Dat is ook een van de sterke punten van Bitcoin. Het maakt niet uit waar je het hebt en hoeveel. Over het algemeen kun je binnen zeer korte termijn via een exchange deze Bitcoin omzetten in bijvoorbeeld Tether (USDT).

Hersteld van prijsdaling

De analyse laat zien ‘dat bitcoin een van de ernstigste liquidity drops had tijdens de crisis in maart. Maar dat dit veel sneller werd tenietgedaan vergeleken met andere activaklassen’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Op dit moment ligt de market depth boven het gemiddelde van het afgelopen jaar, terwijl de liquiditeit in andere traditionele activaklassen nog niet hersteld is.”[/penci_blockquote]

De market depth is het vermogen van de markt om relatief grote marktorders te verwerken zonder de prijs te beïnvloeden. Het houdt rekening met de kwaliteit en de breedte van de openstaande orders. Het vertelt iets over het individueel effect voor de handelaar.

Bitcoin en stablecoins

Ze schrijven ook dat de stablecoins redelijk ongedeerd uit de turbulente markttijden zijn gekomen.

De analisten van JPMorgan zijn dus van mening dat Bitcoin (ondanks de enorme volatiele prijs) met succes de eerste stresstest heeft doorstaan.

Tegelijk heeft de cryptovaluta volgens het rapport haar reputatie als ‘safe haven’ niet helemaal waar gemaakt. Er is hier volgens de onderzoekers weinig bewijs voor, helemaal nu er meer correlatie met aandelen optreedt.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCJP Morgan