Bitcoin (BTC) analyse: koers zakt onder $8.000, toch weer dippen?

Is de daling van de Bitcoin (BTC) koers ten einde of is er sprake van een korte opleving? De aandelenbeurzen gingen wereldwijd maandag fors onderuit, en bitcoin ging 9% in het rood. Volgens sommigen maakt BTC haar status als ‘safe haven’ niet waar.

BTC vond de bodem bij $7.600, en steeg naar $8.150 deze middag. Om vervolgens weer onder de $8.000 te zakken. Wat kunnen we verwachten?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Futures chart

We starten met de futures chart van bitcoin, want daar is de afgelopen dagen veel om te doen geweest.

Als we naar die futures chart kijken, zien we een behoorlijke “gap”. Een gat is veroorzaakt doordat de futurebeurs vrijdag sluit, terwijl de cryptohandel 24/7 doorgaat.

Dan treden er verschillen tussen de prijs op de future – en spotmarkt. Dit gat ligt momenteel tussen $9.165 tot $8.280, een gat van $885 dat te overbruggen is.

In de regel is een groot gat redelijk snel gevuld. Daarnaast heb ik ook een chart ingetekend voor futures met een eventuele fractal van een eerder moment. Gaat die geschiedenis zich herhalen?

Bitcoin (BTC) analyse: koers zakt onder $8.000, toch weer dippen?

Bitcoin (BTC) daggrafiek

Hamvraag: is de correctie voorbij of niet? Op de daggrafiek kijken we naar de belangrijkste support – en resistance levels. Kijkend naar de onderstaande grafiek zien we een fors weerstandsblok liggen tussen $8.200 en $8.500.

Dat is in potentie een mooie bearflag, die zich kan uitspelen. Het supportblock ligt in mijn ogen tussen $7.500 en $7.150. Want $7.200 is namelijk het maandelijkse scharnierpunt voor de koers (pivot point), een belangrijke support voor BTC.

Op fundamenteel niveau neem ik in de analyse de halving mee, die in de eerste of tweede week gaat plaatsvinden (11 mei op dit moment).

Stel dat de rekenkracht sneller toeneemt dan verwacht (bijvoorbeeld door miners met grotere capaciteit), dan kan het halving moment eerder komen te liggen. We moeten rekening houden met eind april.

Ook is een voorwaarde dat de bovenstaande future gaps snel gevuld zijn. Doorgaans zijn deze binnen enkele dagen gedicht (in 80% van de gevallen). Zie de onderstaande grafiek met de belangrijkste support – en resistance levels.

Bitcoin (BTC) analyse: koers zakt onder $8.000, toch weer dippen?

Bitcoin (BTC) 4-uursgrafiek

Op de vier uursgrafiek van BTC zien we een “inverted head and shoulder” patroon wellicht is uitgespeeld. Het kan zijn dat we nog iets meer gaan zakken richting het level $7.250.

Gezien het sterke support bij dat level, zouden we vanaf daar weer moeten stijgen.

Maar de koers is eerder geconsolideerd. bij het level $7.637. Maar helaas heb ik nog weinig kracht gezien van de bulls. Vandaar mijn verwachting dat we eventueel nog een daling gaan maken.

Bitcoin (BTC) analyse: koers zakt onder $8.000, toch weer dippen?

Bitcoin (BTC) 1-uursgrafiek

Als we kijken naar de 1-uursgrafiek, zouden we dus een kleine opleving kunnen krijgen tot $8.500 om vervolgens weer te gaan dalen richting double bottom.

Er zijn meerdere scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Mij lijkt een double bottom of iets zakken onder $7.600 redelijk waarschijnlijk. Om van daaruit een v-shape beweging omhoog maken en voor de halving richting $10.000 dollar te gaan.

Bitcoin (BTC) analyse: koers zakt onder $8.000, toch weer dippen?

Ook heb ik een extra channel op deze 1-uursgrafiek getekend, waar we een bounce kunnen verwachten.

Bitcoin (BTC) analyse: koers zakt onder $8.000, toch weer dippen?

Conclusie

Bitcoin is mooi gebounced op $7.630 en we traden momenteel onder de $8.000. Dat is zo’n kleine $400 dollar hoger. De vraag is of we nog een laatste daling gaan krijgen of de bulls langzaam de overhand gaan krijgen. Wat we hoogstwaarschijnlijk kunnen gaan zien is een laatste daling.

Maar ik wil ook zeker even meenemen dat een shortsqueeze ook kan gebeuren. In dat scenario is dat nieuwe brandstof voor bitcoin en kunnen we in rap tempo het future-gap gaan dichten.

Over Growing Capital

Wil jij op de hoogte blijven van Bitcoin in videovorm? Check het Youtube kanaal. Meepraten over technische analyse en vragen stellen, ga dan naar het Telegram-kanaal van Growing Capital.