CitiBank voorspelt: ‘Bitcoin prijs voor eind 2021 naar $318.000’

Waar termen als hopium en FOMO voornamelijk uit de retailmarkt komen, beginnen banken nu ook bullish te communiceren over Bitcoin (BTC).

Het is nu Citibank die alle schroom van zich af gooit en een paar boude prijsuitspraken doet over de markt. Eind 2021 is één Bitcoin maar liefst $318.000 per stuk waard. Welke argumenten heeft de bank voor deze bijna absurde prijsstelling?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bank over Bitcoin

In een rapport gaat Thomas Fitzpatrick in op de historische prijsprestaties van Bitcoin en deze heeft hij geëxtrapoleerd naar de toekomst.

Fitzpatrick is de Global Head van de CitiFXTechnicals afdeling van de bank en ziet dat Bitcoin rally’s steeds langer duren. Dat in combinatie met Bitcoin als schaars goed: slechts 21 miljoen stuks worden er gemaakt.

Het rapport krijgt nogal wat tractie bij nieuwssites, maar was bedoeld voor intern gebruik voor institutionele klanten. Iemand heeft echter enkele bladzijden van het rapport gelekt.

Fitzpatrick plaatst wel een disclaimer en denkt dat dit de minst overtuigende runs wordt, gekeken met de eerdere keren dat de Bitcoin koers door het dak ging:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is echter onwaarschijnlijk dat het een rally zal zijn die van de ‘low’ tot de ‘high’ een prijs veroorzaakt die keer 102 keer gaat.”[/penci_blockquote]

Het rapport gaat verder in op de patronen die op lange termijn zichtbaar zijn. Het is een samenspel van ‘ondenkbare rally’s’, opgevolgd door ‘pijnlijke correcties’. Kortom, de volatiliteit neemt voorlopig niet af voor de cryptomunt, zo denkt de analist.

De uitspraken zijn wel degelijk gebaseerd op historische prestaties van Bitcoin.

Deze grafiek laat zien hoe de:

Gaat de rally van de low in 2018 een stijging maken van 102x, wederom gevolgd door zo’n ‘pijnlijke prijsdaling’? In zo’n geval zouden we eind 2021 zomaar naar de $318.000 kunnen gaan. Maar zoals het artikel al begon: dat blijft koffiedik kijken.

Vergelijking met goud

Citibank vergeleek de eerste rally van Bitcoin met die van goud. Het kreeg “in het begin van de jaren zeventig na 50 jaar handelen in een range van $ 20-$35 aandacht en mainstream werd”.

Goud had in 2010 en 2011 te maken met een enorme groei, om vervolgens in periode van een correctie terecht te komen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De opleving van Bitcoin vond plaats in de nasleep van de grote financiële crisis van 2008. Die crisis veroorzaakte een verandering in het monetaire regime, toen we naar rentetarieven van 0% gingen.”[/penci_blockquote]

Dat was een ‘structurele verandering in het moderne monetaire regime’, die een wereld van ongedisciplineerd begrotingsbeleid, tekorten en inflatie inluidde.

Wat dat betreft zijn er parallellen te trekken met Bitcoin. Vandaar ook de naam van het rapport: “Bitcoin: 21st Century Gold”. Hij merkt verschillende overeenkomsten op tussen de goudmarkt van 1970 en Bitcoin.

Tot slot noemt de auteur van het rapport ook enkele verschillen tussen goud en Bitcoin. Hij noemt dat het fysieke edelmetaal een aantal beperkingen heeft omtrent opslag en overdraagbaarheid.

Er gaan verhalen dat Flitzpatrick deze uitspraken op eigen conto doet. Ook staat hij bekend als analist die wel van extreme scenario’s houdt.

Onderzoeker Larry Cermak van The Block neemt de uitspraken van de afzender met een flinke korrel zout.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC