COVID-19 laat sporen achter: Amerikaanse bank valt om. Tijd voor Bitcoin?

De hele wereld staat (tijdelijk) op pauze. Door het coronavirus is er een einde gekomen aan alle maatschappelijke bezigheden en in ons systeem worden de eerste haarscheurtjes zichtbaar: de werkloosheid neemt toe en er dreigt een economische depressie. Intussen draait Bitcoin gewoon door.

Eigenlijk moet je zeggen: juist Bitcoin draait door. Vorige week werd namelijk melding gemaakt van een eerste bank die de pandemie niet heeft overleeft. De First State Bank uit Barboursville (West Virginia) moest haar activiteiten stop zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

First State Bank

Een tweet van Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) kondigde de sluiting eerder vorige week aan. Ze ontkrachtten echter ook direct dat de sluiting van de First State Bank door het coronavirus komt. Ze vertellen dat het faillissement van de bank niet het gevolg was van de huidige noodsituatie, maar door financiële problemen die al lang bestonden.

Volgens de aankondiging van de FDIC had de First State Bank al sinds 2015 te maken met problemen. Ze ondervonden capital and asset quality issues. Of zoals Arno Wellens het in zijn serie over de Deutsche Bank omschrijft: ze hebben te veel zieke koeien in de stal.

Volgens de FDIC maakte de bank al sinds 2013 geen winst meer. Vorig jaar werd het verlies nog ingeschat op zo’n $3,7 miljoen.

Banken

Het coronavirus mag dan wel niet de oorzaak zijn van het faillissement, het is wel aannemelijk dat het de katalysator is van deze ondergang. In de financiële crisis van 2008 zijn meer dan 300 banken gesloten vanwege de economische crisis, en vele anderen bleven overeind door tussenkomst van de regering.

Het is sinds de laatste maanden weer een veel gehoorde term: bailouts. Iets waar Satoshi Nakamoto zich in 2009 tegen verzette. Met het eerste block van de Bitcoin blockchain verwees hij hier al naar: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

De FDIC heeft overigens bemiddeld in de overname van de First State Bank. De MVP Bank heeft alle activa en filialen overgenomen, meldt Cryptopolitan.

Het was overigens dezelfde FDIC die er vorige week nog toe op riep om niet al het geld van de bank te halen. Ze willen koste wat kost een bankrun voorkomen. Zouden ze niet voldoende geld hebben om aan ieders wensen te kunnen voldoen? Ze benadrukken dat geld bij een bank veilig staat.

Bitcoin

Bitcoin heeft geen centraal geregelde bailouts en zakken geld nodig om te bestaan. Als het ecosysteem geraakt wordt, past het zichzelf aan. De moeilijkheidsgraad kalibreert iedere twee weken (2016 blocks) aan de hand van de hashrate van alle miners. Zo blijven de verhoudingen in het netwerk gezond en is een bailout om het netwerk te redden niet ter sprake.

Bitcoin heeft überhaupt niets te maken met banken: Be Your Own Bank. Het netwerk is zo gebouwd dat er geen behoefte is aan tussenpersonen of derde partijen zoals banken. Het zijn peer-to-peer betalingen, waardoor het onafhankelijk werkt van centrale autoriteiten.

Hoe kijk jij aan tegen dit soort nieuwtjes? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsBTC

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

  BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

  Nieuws
  Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

  Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

  Dogecoin en meme coins Nieuws
  DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

  Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

  Nieuws
  WSJ geconfronteerd met rechtszaak wegens laster voor Tether-Bitfinex artikel

  Het gerenommeerde The Wall Street Journal (WSJ) staat een rechtszaak te wachten vanwege een artikel...

  Shiba Inu koers verwachting Nieuws
  SHIB Koers Stijgt 180%, Hoeveel Kan Shiba Inu Waard Worden?

  Meme coins zijn dit weekend de lucht in geschoten, zo is BONK met +200% gestegen,...

  Lees meer