COVID-19 laat sporen achter: Amerikaanse bank valt om. Tijd voor Bitcoin?

COVID-19 laat sporen achter: Amerikaanse bank valt om. Tijd voor Bitcoin?

De hele wereld staat (tijdelijk) op pauze. Door het coronavirus is er een einde gekomen aan alle maatschappelijke bezigheden en in ons systeem worden de eerste haarscheurtjes zichtbaar: de werkloosheid neemt toe en er dreigt een economische depressie. Intussen draait Bitcoin gewoon door.

Eigenlijk moet je zeggen: juist Bitcoin draait door. Vorige week werd namelijk melding gemaakt van een eerste bank die de pandemie niet heeft overleeft. De First State Bank uit Barboursville (West Virginia) moest haar activiteiten stop zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

First State Bank

Een tweet van Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) kondigde de sluiting eerder vorige week aan. Ze ontkrachtten echter ook direct dat de sluiting van de First State Bank door het coronavirus komt. Ze vertellen dat het faillissement van de bank niet het gevolg was van de huidige noodsituatie, maar door financiële problemen die al lang bestonden.

Volgens de aankondiging van de FDIC had de First State Bank al sinds 2015 te maken met problemen. Ze ondervonden capital and asset quality issues. Of zoals Arno Wellens het in zijn serie over de Deutsche Bank omschrijft: ze hebben te veel zieke koeien in de stal.

Volgens de FDIC maakte de bank al sinds 2013 geen winst meer. Vorig jaar werd het verlies nog ingeschat op zo'n $3,7 miljoen.

Banken

Het coronavirus mag dan wel niet de oorzaak zijn van het faillissement, het is wel aannemelijk dat het de katalysator is van deze ondergang. In de financiële crisis van 2008 zijn meer dan 300 banken gesloten vanwege de economische crisis, en vele anderen bleven overeind door tussenkomst van de regering.

Het is sinds de laatste maanden weer een veel gehoorde term: bailouts. Iets waar Satoshi Nakamoto zich in 2009 tegen verzette. Met het eerste block van de Bitcoin blockchain verwees hij hier al naar: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

De FDIC heeft overigens bemiddeld in de overname van de First State Bank. De MVP Bank heeft alle activa en filialen overgenomen, meldt Cryptopolitan.

Het was overigens dezelfde FDIC die er vorige week nog toe op riep om niet al het geld van de bank te halen. Ze willen koste wat kost een bankrun voorkomen. Zouden ze niet voldoende geld hebben om aan ieders wensen te kunnen voldoen? Ze benadrukken dat geld bij een bank veilig staat.

Bitcoin

Bitcoin heeft geen centraal geregelde bailouts en zakken geld nodig om te bestaan. Als het ecosysteem geraakt wordt, past het zichzelf aan. De moeilijkheidsgraad kalibreert iedere twee weken (2016 blocks) aan de hand van de hashrate van alle miners. Zo blijven de verhoudingen in het netwerk gezond en is een bailout om het netwerk te redden niet ter sprake.

Bitcoin heeft überhaupt niets te maken met banken: Be Your Own Bank. Het netwerk is zo gebouwd dat er geen behoefte is aan tussenpersonen of derde partijen zoals banken. Het zijn peer-to-peer betalingen, waardoor het onafhankelijk werkt van centrale autoriteiten.

Hoe kijk jij aan tegen dit soort nieuwtjes? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin BTC bank

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties