Dit zijn de 9 belastingparadijzen voor Bitcoin (BTC)

Dit zijn de 9 belastingparadijzen voor Bitcoin (BTC)

Belasting en Bitcoin zijn niet altijd een goed huwelijk. Niet zozeer omdat Bitcoin bedoeld is om belasting mee te ontduiken, maar vooral omdat de regelgeving niet altijd even goed is uitgedacht. Er zijn daarnaast ook grote verschillen tussen landen.

Sommige landen oefenen druk uit op investeerders met hoge belastingen op inkomen en behaalde winst. Andere landen kiezen er juist voor om betere acceptatie en innovatie te bevorderen. Decrypt heeft de top 9 Bitcoin-lievende landen op een rijtje gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Wit-Rusland

Een opvallende nummer één: Wit-Rusland. Het Oostblokland hanteert een experimentele benadering van cryptocurrency’s. In maart 2018 legaliseerde een nieuwe wet Bitcoin waardoor individuen en bedrijven tot 2023 worden vrijgesteld van belasting.

Volgens de wet zijn het minen van Bitcoin en het beleggen in deze asset ‘persoonlijke investeringen’. Daarom zijn ze vrijgesteld van inkomstenbelasting en winstbelasting.

De wetten zijn bedoeld om de ontwikkeling van een digitale economie te stimuleren. Het land stond onlangs op de derde plaats in Oost-Europa en wereldwijd 19e op het gebied van peer-to-peer handel.

2. Duitsland

Onze oosterburen gaan ook vriendelijk om met Bitcoin. In tegenstelling tot de meeste andere landen, beschouwt Duitsland Bitcoin als privaat geld, en niet als een valuta, grondstof of aandeel.

Voor inwoners van Duitsland is elke cryptocurrency die langer dan een jaar wordt aangehouden, vrijgesteld van belasting, ongeacht het bedrag. Als je de asset minder dan een jaar aanhoudt, wordt er geen vermogenswinstbelasting geheven over een verkoop zolang het bedrag niet hoger is dan 600 euro.

Voor bedrijven is het echter een andere zaak. Een in Duitsland gevestigde startup moet nog steeds vennootschapsbelasting betalen over winsten uit cryptovaluta, net zoals bij elk ander asset.

3. Hong Kong

Als speciale administratieve regio van China met (theoretische) autonomie over zijn eigen zaken staat ook Hong Kong hoog op het lijstje. En de belastingwetgeving van Hongkong omtrent cryptocurrency’s zijn erg up-to-date. Bijna ieder jaar komen ze met nieuwere richtlijnen.

Volgens Henri Arslanian, hoofd van de crypto afdeling van PwC, leidt Bitcoin daar absoluut niet onder.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Als men digitale activa koopt voor investeringsdoeleinden op de lange termijn, zullen eventuele winsten niet onder de winstbelasting vallen"[/penci_blockquote]

Voor de zakelijke wereld is dit echter dan weer wel het geval.

4. Maleisië

In Maleisië zijn transacties met cryptocurrency’s momenteel belastingvrij. Ook komen ze niet in aanmerking voor vermogenswinstbelasting, omdat digitale valuta door de autoriteiten niet als activa of wettig betaalmiddel worden beschouwd.

De wet is onlangs wel veranderlijk. Het is alleen van toepassing op individuele belastingbetalers. Bedrijven die Bitcoin gebruiken, zijn onderworpen aan Maleisische inkomstenbelasting.

5. Malta

De regering van het zogenoemde "Blockchain-eiland" erkent Bitcoin "als een rekeneenheid, ruilmiddel of een store of value." Dit was ook de reden dat het eiland in 2017 vol stroomde met startups. Onder andere Binance vestigde zich destijds op het eiland.

Malta heft geen vermogenswinstbelasting op het aanhouden van digitale valuta's zoals Bitcoin. Transacties vallen echter onder dezelfde regels als daytrading met aandelen of aandelen. Hier hoort voor bedrijven een tarief bij van 35%.

6. Portugal

Eigenlijk hoort Portugal in bovenaan de lijst te staan. Het is het meest cryptovriendelijke belastingparadijs ter wereld.

Opbrengsten uit de verkoop van cryptocurrencies van particulieren zijn sinds 2018 vrijgesteld van belasting. Ook de handel in cryptovaluta wordt niet beschouwd als beleggingsinkomsten. Doorgaans geldt hiervoor een een belastingtarief van 28%.

Bedrijven die digitale valuta accepteren als betaling voor goederen en diensten, zijn echter wel inkomstenbelasting verschuldigd.

7. Singapore

Vermogenswinstbelasting bestaat niet in Singapore, dus dit is zowel voor individuen als bedrijven die cryptocurrency bezitten erg aantrekkelijk.

Maar in Singapore gevestigde bedrijven moeten wel inkomstenbelasting afstaan als hun kernactiviteit de handel cryptocurrency’s betreft, of als ze het als betaling accepteren.

8. Slovenië

Slovenië is het land met de minste Bitcoin maximalisten. Ze zijn er vooral gek op altcoins, tokens en andere cryptocurrency’s. En ook in het belastingsysteem is dit terug te zien.

Ze heffen geen vermogenswinst voor particulieren als zij Bitcoin verkopen, en ze zien winst niet als inkomen. Bedrijven die betalingen ontvangen in cryptocurrency’s of via mining moeten wel belasting te afdragen.

9. Zwitserland

Tot slot Zwitserland. Het hoeft geen verrassing te zijn, want met Zug is het land de thuisbasis van het innovatiecentrum dat bekend staat als "Crypto Valley". Je kunt hier zelfs belasting betalen met Bitcoin!

De belastingwetten verschillen wel per regio. Ook heffen ze een jaarlijkse "vermogensbelasting" over het totale aantal cryptocurrencies dat men in bezit heeft, samen met de rest van het eigen vermogen van een persoon.

Bitcoin in Nederland

Wil je weten hoe het in Nederland? Lees dan deze uitgebreide uitlegpagina de belastingregels die gelden voor jouw Bitcoin.

Bitcoin en andere cryptovaluta vallen onder “overige bezittingen” in box 3 als het om vermogensbelasting gaat. Je moet belasting betalen over een fictief rendement alsof je portfolio in het afgelopen jaar in waarde is toegenomen. Zelfs wanneer dit niet het geval is.

Heb je vragen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin BTC belasting

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Zo kwam de bitcoin dip naar $25.000 tot stand

Institutionele beleggers uit Amerika kochten de bitcoin dip. Dat concludeert CEO Ki Young Ju van marktonderzoeker CryptoQuant...

Onafhankelijk Russisch nieuwsplatform Meduza haalt via crowdfunding 3.75 bitcoin op

Meduza is een in Letland gevestigd nieuwsplatform dat volgens de website "verslag doet van het echte Rusland, zoals het op di...

44 landen praten over bitcoin in El Salvador

El Salvador is het eerste land ter wereld dat bitcoin tot nationale munt heeft gebombardeerd. Dat zorgt voor veel vragen, waa...

Luna Foundation Guard verkocht 80.000 bitcoin om waarde UST-stablecoin te redden

De Luna Foundation Guard (LFG) bevestigt dat ze afgelopen week meer dan 80.000 bitcoin (BTC) op de markt hebben gedumpt. De n...

Bitcoin voor het eerst in de geschiedenis zeven weken in het rood

Bitcoin heeft het in 2022 nog niet makkelijk en na de zevende achtereenvolgende rode week kunnen we het jaar tot nu toe zelfs...

Bitcoin update: koers nog altijd zijwaarts $29.500, stilte voor de storm?

De bitcoin koers schommelt nu al een aantal dagen rond de $29.500 en heeft grote moeite om boven de $31.000 uit te komen. Kri...

Goedemorgen Bitcoin: Galaxy Digital maakt zich op verlies van 300 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Het grote Galaxy Digi...

Risico ‘dollarisering’ dus verbod op cryptovaluta vindt centrale bank India

De Reserve Bank of India heeft in een bespreking met het Idiase parlement aangegeven dat cryptovaluta tot gevolg kunnen hebbe...

Goldman Sachs en Barclays investeren in het Britse bitcoinplatform Elwood

De bankgiganten Goldman Sachs en Barclays hebben samen geïnvesteerd in een investeringsronde ter waarde van 70 miljoen dollar...

Hup Bitcoin: 44 landen bespreken BTC, Jack Dorsey & Nigeria

In deze Hup Bitcoin bespreken we de laatste bitcoin nieuwtjes. Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Knaken.nl, een N...

Lees meer

Net binnen

Drie beursgenoteerde bedrijven gaan in Texas samen bitcoin minen

De Texas Pacific Land Corporation (TPL) gaat met twee bedrijven samenwerken om een bitcoin mining farm van 60 megawatt in te...

Hup Bitcoin: 44 landen bespreken BTC, Jack Dorsey & Nigeria

In deze Hup Bitcoin bespreken we de laatste bitcoin nieuwtjes. Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Knaken.nl, een N...

Bitcoin update: koers nog altijd zijwaarts $29.500, stilte voor de storm?

De bitcoin koers schommelt nu al een aantal dagen rond de $29.500 en heeft grote moeite om boven de $31.000 uit te komen. Kri...

Luna Foundation Guard verkocht 80.000 bitcoin om waarde UST-stablecoin te redden

De Luna Foundation Guard (LFG) bevestigt dat ze afgelopen week meer dan 80.000 bitcoin (BTC) op de markt hebben gedumpt. De n...

Goldman Sachs en Barclays investeren in het Britse bitcoinplatform Elwood

De bankgiganten Goldman Sachs en Barclays hebben samen geïnvesteerd in een investeringsronde ter waarde van 70 miljoen dollar...

Lees meer