Dit zijn de 9 belastingparadijzen voor Bitcoin (BTC)

Belasting en Bitcoin zijn niet altijd een goed huwelijk. Niet zozeer omdat Bitcoin bedoeld is om belasting mee te ontduiken, maar vooral omdat de regelgeving niet altijd even goed is uitgedacht. Er zijn daarnaast ook grote verschillen tussen landen.

Sommige landen oefenen druk uit op investeerders met hoge belastingen op inkomen en behaalde winst. Andere landen kiezen er juist voor om betere acceptatie en innovatie te bevorderen. Decrypt heeft de top 9 Bitcoin-lievende landen op een rijtje gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Wit-Rusland

Een opvallende nummer één: Wit-Rusland. Het Oostblokland hanteert een experimentele benadering van cryptocurrency’s. In maart 2018 legaliseerde een nieuwe wet Bitcoin waardoor individuen en bedrijven tot 2023 worden vrijgesteld van belasting.

Volgens de wet zijn het minen van Bitcoin en het beleggen in deze asset ‘persoonlijke investeringen’. Daarom zijn ze vrijgesteld van inkomstenbelasting en winstbelasting.

De wetten zijn bedoeld om de ontwikkeling van een digitale economie te stimuleren. Het land stond onlangs op de derde plaats in Oost-Europa en wereldwijd 19e op het gebied van peer-to-peer handel.

2. Duitsland

Onze oosterburen gaan ook vriendelijk om met Bitcoin. In tegenstelling tot de meeste andere landen, beschouwt Duitsland Bitcoin als privaat geld, en niet als een valuta, grondstof of aandeel.

Voor inwoners van Duitsland is elke cryptocurrency die langer dan een jaar wordt aangehouden, vrijgesteld van belasting, ongeacht het bedrag. Als je de asset minder dan een jaar aanhoudt, wordt er geen vermogenswinstbelasting geheven over een verkoop zolang het bedrag niet hoger is dan 600 euro.

Voor bedrijven is het echter een andere zaak. Een in Duitsland gevestigde startup moet nog steeds vennootschapsbelasting betalen over winsten uit cryptovaluta, net zoals bij elk ander asset.

3. Hong Kong

Als speciale administratieve regio van China met (theoretische) autonomie over zijn eigen zaken staat ook Hong Kong hoog op het lijstje. En de belastingwetgeving van Hongkong omtrent cryptocurrency’s zijn erg up-to-date. Bijna ieder jaar komen ze met nieuwere richtlijnen.

Volgens Henri Arslanian, hoofd van de crypto afdeling van PwC, leidt Bitcoin daar absoluut niet onder.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als men digitale activa koopt voor investeringsdoeleinden op de lange termijn, zullen eventuele winsten niet onder de winstbelasting vallen”[/penci_blockquote]

Voor de zakelijke wereld is dit echter dan weer wel het geval.

4. Maleisië

In Maleisië zijn transacties met cryptocurrency’s momenteel belastingvrij. Ook komen ze niet in aanmerking voor vermogenswinstbelasting, omdat digitale valuta door de autoriteiten niet als activa of wettig betaalmiddel worden beschouwd.

De wet is onlangs wel veranderlijk. Het is alleen van toepassing op individuele belastingbetalers. Bedrijven die Bitcoin gebruiken, zijn onderworpen aan Maleisische inkomstenbelasting.

5. Malta

De regering van het zogenoemde “Blockchain-eiland” erkent Bitcoin “als een rekeneenheid, ruilmiddel of een store of value.” Dit was ook de reden dat het eiland in 2017 vol stroomde met startups. Onder andere Binance vestigde zich destijds op het eiland.

Malta heft geen vermogenswinstbelasting op het aanhouden van digitale valuta’s zoals Bitcoin. Transacties vallen echter onder dezelfde regels als daytrading met aandelen of aandelen. Hier hoort voor bedrijven een tarief bij van 35%.

6. Portugal

Eigenlijk hoort Portugal in bovenaan de lijst te staan. Het is het meest cryptovriendelijke belastingparadijs ter wereld.

Opbrengsten uit de verkoop van cryptocurrencies van particulieren zijn sinds 2018 vrijgesteld van belasting. Ook de handel in cryptovaluta wordt niet beschouwd als beleggingsinkomsten. Doorgaans geldt hiervoor een een belastingtarief van 28%.

Bedrijven die digitale valuta accepteren als betaling voor goederen en diensten, zijn echter wel inkomstenbelasting verschuldigd.

7. Singapore

Vermogenswinstbelasting bestaat niet in Singapore, dus dit is zowel voor individuen als bedrijven die cryptocurrency bezitten erg aantrekkelijk.

Maar in Singapore gevestigde bedrijven moeten wel inkomstenbelasting afstaan als hun kernactiviteit de handel cryptocurrency’s betreft, of als ze het als betaling accepteren.

8. Slovenië

Slovenië is het land met de minste Bitcoin maximalisten. Ze zijn er vooral gek op altcoins, tokens en andere cryptocurrency’s. En ook in het belastingsysteem is dit terug te zien.

Ze heffen geen vermogenswinst voor particulieren als zij Bitcoin verkopen, en ze zien winst niet als inkomen. Bedrijven die betalingen ontvangen in cryptocurrency’s of via mining moeten wel belasting te afdragen.

9. Zwitserland

Tot slot Zwitserland. Het hoeft geen verrassing te zijn, want met Zug is het land de thuisbasis van het innovatiecentrum dat bekend staat als “Crypto Valley”. Je kunt hier zelfs belasting betalen met Bitcoin!

De belastingwetten verschillen wel per regio. Ook heffen ze een jaarlijkse “vermogensbelasting” over het totale aantal cryptocurrencies dat men in bezit heeft, samen met de rest van het eigen vermogen van een persoon.

Bitcoin in Nederland

Wil je weten hoe het in Nederland? Lees dan deze uitgebreide uitlegpagina de belastingregels die gelden voor jouw Bitcoin.

Bitcoin en andere cryptovaluta vallen onder “overige bezittingen” in box 3 als het om vermogensbelasting gaat. Je moet belasting betalen over een fictief rendement alsof je portfolio in het afgelopen jaar in waarde is toegenomen. Zelfs wanneer dit niet het geval is.

Heb je vragen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
belastingBitcoinBTC

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
“Bitcoin explodeert naar $500.000 deze cyclus”, aldus Bloomberg

De korte opmars van bitcoin (BTC) voorbij $42.000 kan het begin markeren van een opkomende...

Nieuws
Waarom Stijgen Luna Classic En LUNA? Kunnen Veelbelovende Crypto Momentum Vasthouden 70% Pump – Gaat LUNA Herstellen Voor 2024?

De stijging van Bitcoin en Ethereum zorgt voor enthousiasme onder investeerders. De positieve groei die...

Dogecoin en meme coins Nieuws
Meme Crypto Trend Maakt Comeback Op Vooravond 10e Jubileum Dogecoin – Wordt DOGE, SHIB, PEPE of Elon Musk’s Nieuwe Crypto Meme De Voorloper?

Meme coins staan bekend als alternatieve cryptomunten met weinig of geen utility en veel volatiliteit....

Nieuws
“Bitcoin zit al in een bullmarkt”

De populaire pseudonieme analist Credible Crypto gelooft dat bitcoin (op dit moment) weleens in een...

Bitcoin ETF Nieuws
BlackRock dient een aanvraag in voor geupdate Bitcoin ETF

BlackRock heeft een geupdate aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF genaamd 'iShares Bitcoin Trust', waarmee...

Lees meer