Betalen met Bitcoin (BTC) aan de kassa? Betaalverwerkers spreken over ‘stijgende volumes’

Wat de prijs van bitcoin (BTC) ook doet, gecentraliseerde betaalproviders zoals Bitpay en Coinbase zien een stabiel volume aan bitcoin transacties.

Dat verklaart Bill Zielke, CMO van betaalprovider Bitpay, die in 2019 één miljard dollar aan volume heeft verwerkt. Ook Coinbase Commerce heeft voor 135 miljoen dollar aan crypto betalingen verwerkt afgelopen jaar. Zij spreken van een volumegroei van 600% ten opzichte van 2018.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in winkels

Zowel Bitpay als Coinbase richten zich op fysieke winkels én webshops die bitcoin als betaalmiddel accepteren. Desgewenst zetten zij bitcoin om in dollar of euro voor hun klanten.

Volgens marktonderzoekers Chainalysis is er voor bitcoin alleen al vier miljard dollar aan volume door betaalprocessors verwerkt.

Dat aantal verdwijnt in het niet in vergelijking met de volume die creditcardmaatschappijen verhapstukken. Uit dit consumentenonderzoek (PDF) blijkt dat het volume 3.700 miljard dollar was in 2018.

Kleinere spelers zijn bijvoorbeeld Fold, die een mobiele shopping app op de markt brengt waarmee je via het Lightning Netwerk kunt afrekenen. Tijdens de feestdagen eind 2019 hebben zij tweeduizend aankopen verwerkt. Denk daarbij aan merken zoals Amazon en Starbucks.

Een andere optie is de app Strike van Zap, waarmee je in dollars kunt afrekenen via het Lightning Netwerk, wat best een vernieuwing is te noemen.

Volumes aan de kassa?

Coindesk tekent in een interview op dat het nog wel heel vroeg is om met bitcoin aan de kassa af te rekenen. Ze spreken onder meer met Jean-Michel Daumas, die een luxe lingerieshop in Parijs bestiert.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Mensen zijn er nog niet klaar voor om met crypto af te rekenen. Ze willen het liever sparen dan ermee afrekenen. Voor mij geven betalingen in bitcoin mij meer zekerheid, omdat het via de blockchain is vastgelegd. Mensen die met Paypal betalen zeggen soms dat ze de bestelling niet hebben ontvangen’. [/penci_blockquote]

Sinds begin 2018 heeft zijn (online) shop negentig bitcoin betalingen ontvangen, gemiddeld vier stuks per maand. Volgens BitPay zijn kopers die met bitcoin afrekenen gevoelig voor statusproducten zoals juwelen en high end electronica.

Volgens BitPay ligt het bestede bedrag per bestelling in Europa en het Midden-Oosten hoger in vergelijking met Amerika. Daar ligt het absolute aantal transacties weer hoger voor BitPay.

De Parijse winkelier Daumas spaart zijn bitcoin die hij binnenkrijgt, zo verklapt hij. ‘Het was ooit lastig om een webshop te bouwen en nu is het een uitdaging om bitcoin te accepteren’.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...