Bitcoin beurs Bitfinex ondersteunt Lightning Network

Gisteren kwam er vanuit de hoge hoed van Bitfinex goed nieuws naar buiten. CTO Paolo Ardoino liet namelijk weten dat de cryptobeurs officieel het Lightning Netwerk (LN) heeft geïntegreerd. De exchange ondersteunt nu dus stortingen en opnames vanaf het LN.

Bitcoin en Bitfinex

Dit is een grote stap voor de ontwikkeling van Bitcoin. Bitfinex is namelijk de allereerste exchange van de wereld die dit voor elkaar heeft gekregen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lightning Network is een tweede laag die op Bitcoin is gebouwd. Hiermee kun je enorm snel en goedkoop betalingen doen, waardoor de onderlaag, ook wel de main chain genoemd, moet worden ontlast.

Lees ook: wat is het Lightning Netwerk eigenlijk?

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="CTO Paolo Ardoino"]"Ik denk dat Lightning de beste manier is om bitcoins te versturen en ontvangen. Voor mij is het LN precies hoe het perfecte betaalsysteem er uit moet zien."[/penci_blockquote]

De beurs uit Hong Kong heeft een van de grootste problemen van Bitcoin weten te tackelen: de schaalbaarheid. Vanaf vandaag, 3 december 2019, is het mogelijk om jouw Bitcoin via het LN bij Bitfinex te stallen. Vervolgens kun je gewoon met jouw bitcoin handelen zoals je dat gewend bent.

Als je een eigen Lightning Node hebt, kun je deze direct verbinden met de node van Bitfinex.

Ardoino laat weten dat ze de laatste twee maanden hard hebben gewerkt aan deze integratie. De uitdaging was om het zowel gebruiksvriendelijk te maken, terwijl de veiligheid van de transactie gewaarborgd kan blijven.

Om dit laatste te kunnen bevestigen, hebben ze meerdere lagen in de procedure ingebouwd. Hierdoor zijn volgens de CTO alle risico's weggenomen om optimaal te kunnen profiteren van en bijdragen aan de adoptie van Bitcoin.

Bitcoin stappenplan

Het werkt heel simpel. Je gaat naar de pagina op de exchange die aangeeft dat je stortingen kunt doen met het Lightning Netwerk. Hier maak je een factuurtje aan en deze betaal je vervolgens vanaf jouw Lighntning wallet. Bitfinex geeft je dan LNX, de currency die Bitfinex jou dan als een tegoed geeft. Deze kun je tegen een 1-op-1 ratio verwisselen voor bitcoins.

Bitfinex brengt geen kosten in rekening voor het uitwisselen van de satoshis naar de mainchain versie van BTC (of vice versa). Opnames vanuit je Bitfinex account terug naar jouw wallet kosten echter wel gewoon de reguliere bedragen.

Op dit moment maakt Bitfinex gebruik van de lnd implementatie. Er zijn echter ook plannen om de c-lightning implementatie te gaan gebruiken. "Die is wat makkelijker te gebruiken en meer een plug-in oplossing", aldus de CTO.

Er zijn meerdere bedrijven die allemaal een eigen implementatie van het Lightning Network ontwikkelen. ACINQ werkt aan eclair, c-lightning komt van Blockstream en lnd is een product van Lightning Labs.

Reacties

Waar Bitfinex veel te verduren heeft gehad in de afgelopen maanden, zijn de reacties nu lovend. Jameson Lopp laat in een tweet weten erg content te zijn met deze stap. Hij is de CTO van Casa, een bedrijf dat plug-and-play nodes ontwikkelt voor het Lightning Netwerk.

Het is binnenkort ook mogelijk om jouw eigen CASA node te koppelen aan Bitfinex. In de loop van vandaag zal hier meer informatie over naar buiten komen.

In juni liet Ardoino al weten dat er plannen zijn om Tether op het Lightning Network te krijgen. Het team van Bitfinex werkt ook al aan de integratie van Tether op Liquid, om het via deze weg vervolgens op het LN te krijgen. Hiervoor krijgen zij steun van Blockstream.

In onderstaand interview vertelt Ardoino meer over de integratie van LN op de exchange.

Bron: Bitcoinmagazine.com, Cryptopolitan