Update – ‘Grootaandeelhouder Bitmain faliekant tégen aanstaande ontslagronde’

Update – Micree Ketuan Zhan, mede-oprichter van Bitmain, is faliekant tegen de aanstaande reorganisatie bij ‘zijn’ bedrijf. Bij de grootste fabrikant van bitcoin miners moet de helft van het personeel het veld ruimen. Volgens de laatste berichten is de ontslagronde al in gang gezet.

Zhan reageert woedend in een blogpost op het sociale medium Weibo op de recente ontwikkelingen, zo meldt Cointelegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de ogen van Zhan betekent de helft minder medewerkers ‘zelfmoord’ voor de marktleider op het gebied van bitcoin miners. In zijn eigen woorden:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“To all employees of Bitmain: I am firmly opposed to layoffs! We don’t need to lay off people! We cannot play suicide!”[/penci_blockquote]

Zhan kreeg van zijn voormalige zakenpartner Jihun Wu een dolksteek in zijn rug. Hij is door Wu uit Bitmain gewerkt. Nu wil hij via de rechter afdwingen zijn stemrecht in de onderneming te behouden. (Zhan heeft 60% van de aandelen in bezit, red.)

3 januari 2020:

Bitmain gaat de helft van haar personeel de laan uitsturen. Een indirecte oorzaak is de dalende bitcoin (BTC) prijs in 2019 waardoor kleinere miners geen nieuwe machines aanschaffen. Het gaat om onbevestigde geruchten. De mining fabrikant uit Beijing heeft nog niets bevestigd in een officieel schrijven.

‘Bitmain gaat reorganiseren’

Medio mei staat de halving van de block rewards op het programma, over iets meer dan vijf maanden. De beloning voor miners gaat door midden.

Nu krijgt men nog 12,5 bitcoin voor een gevonden block, dat wordt na medio mei 6,25 bitcoin. Als fabrikant van mining apparatuur is Bitmain afhankelijk van miners. Naarmate die winst maken, zijn er eerder geneigd om nieuwe machines aan te schaffen.

In de tweede helft van 2019 hebben vooral kleinere miners het lastig gekregen. Toegang tot goedkope energie geeft een miner een concurrentievoordeel.

Grotere miners kunnen doorgaans een voordeliger energiedeal sluiten in tegenstelling tot de kleintjes. Door de aankomende halving komt deze groep nog meer onder (financiële) druk te staan.

Interne strijd

Bitmain geldt als de meest invloedrijke miner in de bitcoin industrie, bekend om haar Antminer-lijn. Maar ook bericht om haar interne machtsstrijd en te snelle groeistuipen. Ook in 2018 moest de firma afslanken en dat lijkt in 2020 ook te gebeuren.

Volgens de nieuwssite Wushuo Blockchain heeft Bitmain in korte tijd meer dan duizend mensen aangenomen. Meer dan tien keer zoveel mensen als haar concurrent Whatsminer.

Ook werd eind oktober in een intern steekspel grootaandeelhouder en mede-oprichter Micree Ketuan Zhan plots de wacht aangezegd. Deze actie is gecoördineerd door zijn voormalige partner Jihan Wu, die hiermee de complete macht in handen kreeg.

Naar verluidt wil Wu nu de ‘puin opruimen’ van Zhan, die verantwoordelijk was voor personeel en organisatie.

Volgens Wushuo Blockchain heeft Jihan Wu alle afdelingshoofden bij elkaar geroepen om een ontslaglijst per afdeling samen te stellen.

Beursgang

Bitmain blijft de gemoederen bezighouden. Zo bereidt Wu een beursgang voor op de Amerikaanse Nasdaq in samenwerking met Deutsche Bank. Ook biedt Bitmain fikse bulkkortingen op haar nieuwe S19 Antminer, die miners moet bewegen om hun succesvolle S7 Antminer te vervangen.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Ethereum ETF Nieuws
Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te...

microstrategy michael saylor Bitcoin
Hoe Een Gedurfde Investering in Bitcoin MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Sinds oktober heeft de prijs van bitcoin een grote stijging doorgemaakt, een ontwikkeling die niet...

Lees meer