Update – ‘Grootaandeelhouder Bitmain faliekant tégen aanstaande ontslagronde’

Update – Micree Ketuan Zhan, mede-oprichter van Bitmain, is faliekant tegen de aanstaande reorganisatie bij ‘zijn’ bedrijf. Bij de grootste fabrikant van bitcoin miners moet de helft van het personeel het veld ruimen. Volgens de laatste berichten is de ontslagronde al in gang gezet.

Zhan reageert woedend in een blogpost op het sociale medium Weibo op de recente ontwikkelingen, zo meldt Cointelegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de ogen van Zhan betekent de helft minder medewerkers ‘zelfmoord’ voor de marktleider op het gebied van bitcoin miners. In zijn eigen woorden:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“To all employees of Bitmain: I am firmly opposed to layoffs! We don’t need to lay off people! We cannot play suicide!”[/penci_blockquote]

Zhan kreeg van zijn voormalige zakenpartner Jihun Wu een dolksteek in zijn rug. Hij is door Wu uit Bitmain gewerkt. Nu wil hij via de rechter afdwingen zijn stemrecht in de onderneming te behouden. (Zhan heeft 60% van de aandelen in bezit, red.)

3 januari 2020:

Bitmain gaat de helft van haar personeel de laan uitsturen. Een indirecte oorzaak is de dalende bitcoin (BTC) prijs in 2019 waardoor kleinere miners geen nieuwe machines aanschaffen. Het gaat om onbevestigde geruchten. De mining fabrikant uit Beijing heeft nog niets bevestigd in een officieel schrijven.

‘Bitmain gaat reorganiseren’

Medio mei staat de halving van de block rewards op het programma, over iets meer dan vijf maanden. De beloning voor miners gaat door midden.

Nu krijgt men nog 12,5 bitcoin voor een gevonden block, dat wordt na medio mei 6,25 bitcoin. Als fabrikant van mining apparatuur is Bitmain afhankelijk van miners. Naarmate die winst maken, zijn er eerder geneigd om nieuwe machines aan te schaffen.

In de tweede helft van 2019 hebben vooral kleinere miners het lastig gekregen. Toegang tot goedkope energie geeft een miner een concurrentievoordeel.

Grotere miners kunnen doorgaans een voordeliger energiedeal sluiten in tegenstelling tot de kleintjes. Door de aankomende halving komt deze groep nog meer onder (financiële) druk te staan.

Interne strijd

Bitmain geldt als de meest invloedrijke miner in de bitcoin industrie, bekend om haar Antminer-lijn. Maar ook bericht om haar interne machtsstrijd en te snelle groeistuipen. Ook in 2018 moest de firma afslanken en dat lijkt in 2020 ook te gebeuren.

Volgens de nieuwssite Wushuo Blockchain heeft Bitmain in korte tijd meer dan duizend mensen aangenomen. Meer dan tien keer zoveel mensen als haar concurrent Whatsminer.

Ook werd eind oktober in een intern steekspel grootaandeelhouder en mede-oprichter Micree Ketuan Zhan plots de wacht aangezegd. Deze actie is gecoördineerd door zijn voormalige partner Jihan Wu, die hiermee de complete macht in handen kreeg.

Naar verluidt wil Wu nu de ‘puin opruimen’ van Zhan, die verantwoordelijk was voor personeel en organisatie.

Volgens Wushuo Blockchain heeft Jihan Wu alle afdelingshoofden bij elkaar geroepen om een ontslaglijst per afdeling samen te stellen.

Beursgang

Bitmain blijft de gemoederen bezighouden. Zo bereidt Wu een beursgang voor op de Amerikaanse Nasdaq in samenwerking met Deutsche Bank. Ook biedt Bitmain fikse bulkkortingen op haar nieuwe S19 Antminer, die miners moet bewegen om hun succesvolle S7 Antminer te vervangen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...