Onderzoek naar decentralisatie Bitcoin: miners, exchanges en de supply

Gisteren publiceerde Coin Metrics een nieuw onderzoek waarin ze verschillende facetten van het Bitcoin (BTC) ecosysteem in kaart brengen. Onder andere de wealth distribution en de verdeling van de rekenkracht komen aan bod.

Marktonderzoek Bitcoin

In het onderzoek draait het om de decentralisatie van Bitcoin. Want daar gaat het allemaal om: een betaalnetwerk zonder centrale partijen zoals banken en betaalverwerkers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens het blockchain analysebedrijf komen deze principes steeds meer in de praktijk.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Bitcoin is wel degelijk gedecentraliseerd op het gebied van de concentratie van miners en exchanges. Ook de supply wordt steeds gelijkmatiger verspreid.”[/penci_blockquote]

Als je deze conclusie zo leest, zie je dat ze Bitcoin op drie aspecten bekijken: de verdeling van het vermogen, de verdeling van de rekenkracht en het marktaandeel van de beurzen.

Verdeling van de BTC

Ten eerste dus de verdeling van de voorraad Bitcoin die in omloop is. Hoewel dit niets zegt over de decentralisatie van het protocol, is dit toch een facet dat Coin Metrics analyseert.

Bitcoin gebruikt Proof of Work mechanisme en niet Proof of Stake. Partijen met grote hoeveelheden Bitcoin hebben dus geen invloed op de toekomst van het protocol.

Coin Metrics analyseerde de aanwezigheid van de whales aan de hand on-chain data. Ze ontdekken dat de supply steeds gelijkmatiger verdeeld wordt. Kleinere adressen maken een steeds groter deel van de totale supply. Dat is goed te zien in onderstaande animatie.

Onderzoek naar decentralisatie Bitcoin: miners, exchanges en de supply

De kleinere adressen vertegenwoordigen een numerieke meerderheid. De meeste adressen omvatten minder dan $100 aan Bitcoin, zoals te zien is in onderstaande animatie.

Onderzoek naar decentralisatie Bitcoin: miners, exchanges en de supply

Verdeling van de rekenkracht

Ten tweede heeft Coin Metrics gekeken naar de rekenkracht van het netwerk en de verdeling van deze hashrate. Het mag inmiddels algemeen bekend zijn dat deze rekenkracht de laatste jaren gigantisch is gestegen, zoals ook te zien is in onderstaande afbeelding.

Onderzoek naar decentralisatie Bitcoin: miners, exchanges en de supply

Een hogere rekenkracht zegt echter alleen iets over de veiligheid van het netwerk, en niet over de decentralisatie. Het gaat juist om de ratio van de verdeling van deze rekenkracht onder de entiteiten die minen.

Zoals onderstaande afbeelding laat zien, is dit enorm aan het versplinteren. De dominantie van de mining pools is in de loop der jaren enorm afgenomen. En met de komst van BetterHash en Stratum V2 zal de macht van mining pools verder gaan afnemen.

Onderzoek naar decentralisatie Bitcoin: miners, exchanges en de supply

Het is goed om te melden dat het hierboven dus gaat over de onderlinge verhouding tussen de Bitcoin mining pools. En deze mining pools bestaan weer uit een heleboel ‘losse’ miners die samenwerken. Een 51% aanval door een samenwerking van mining pools is theoretisch dus wel mogelijk, maar zal om deze reden in de praktijk waarschijnlijk niet genoeg stootkracht hebben.

Coin Metrics heeft ook gekeken hoeveel mining pools er in de loop der jaren nodig zijn geweest om zo’n 51% attack te regelen. Momenteel heb je al vier pools nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Onderzoek naar decentralisatie Bitcoin: miners, exchanges en de supply

Verdeling van de exchanges

Ten derde kijkt Coin Metrics in het onderzoek ook naar de dominantie van de beurzen. Als de centralisatie in deze markt toeneemt, kan dit systeemrisico’s veroorzaken zoals ook met Mt. Gox gebeurde. Ook zou er dan censuur kunnen optreden en kunnen de fiat-gateways makkelijk worden afgesloten.

De verdeling van het handelsvolume op de grootste partijen in de markt is als volgt:

Onderzoek naar decentralisatie Bitcoin: miners, exchanges en de supply

In het onderzoek laten ze ook zien hoeveel Bitcoin de beurzen in de loop er jaren aanhielden en hoe het met de inflow van deze BTC zat.

Het rapport sluit met de ‘overwegend optimistische’ conclusie dat de decentralisatie onder zowel de miners, de exchanges als de voorraad van de Bitcoin toeneemt.

Echter noemen ze ook dat het totaalbeeld veel groter is dan dit onderzoek. Het aantal nodes en ook het aandeel van de hardware fabrikanten passen thuis in een dergelijk ‘decentralisatie onderzoek’.

Lees meer over:
BitcoinBTCdecentralisatie

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Deze 2 cryptobeurzen profiteren van schikking bij Binance

Coinbase en Bybit profiteren van de onrust bij concurrent Binance en hebben aanzienlijke marktaandelen gewonnen....

Nieuws
Cristiano Ronaldo betrokken bij rechtszaak om $1 miljard door samenwerking met Binance

Cristiano Ronaldo is betrokken geraakt bij een juridische kwestie. Een class-action rechtszaak van 1 miljard...

GFY elon musk Nieuws
Kan Elon Musk Crypto Wederom Boosten – Tirade Zorgt Voor Pump Nieuwe Crypto GFY Token, Kan Dit Meme Coin Crypto Hype Ontketenen?

Elon Musk heeft het wederom voor elkaar gekregen een hoofdrol te verdienen op het cryptotoneel,...

Nieuws
Wetgevers waarschuwen voor uitrollen digitale pond

Britse wetgevers roepen op tot voorzichtigheid bij de invoering van de digitale pond in de...

Nieuws
Bitcoin Update: Uitbraak en Nieuw hoogtepunt in 2023 met prijs van $39.000

Na weken van anticipatie en geduldig wachten is het eindelijk zover: Bitcoin heeft een opmerkelijke...

Lees meer