Het trotse leven van een Satoshi Farmer, DeFi met Bitcoin en Lightning

Column - De crypto industrie is al enige weken helemaal gek van Decentralized Finance (DeFi). Termen die hierbij horen zijn UniSwap, ‘yield farming’ en ‘liquidity mining’. Als platform voor Bitcoin (en Lightning) nieuws volg je dit van een afstandje.

Het is makkelijk om een mening te hebben over iets dat je niet volledig kent en volgt. Ik wil in deze column mijn gedachten eens op een rijtje zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Yield farming

Het idee van DeFi is dat er twee partijen bij elkaar komen middels een smart contract. Of dit nu koper en verkoper is, of lener en uitlener. Het voordeel is dat dit allemaal gebeurt binnen een ecosysteem (wat voornamelijk Ethereum betreft) en zonder centrale partij.

Uniswap is een gedecentraliseerde exchange (DEX) die de zogenoemde ‘auto-marketer technique’ gebruikt. Het maakt gebruik van pools van liquiditeit die de prijs van een activa berekent op basis van het smart contract.

Daardoor is er geen orderboek met een koper en verkoper die elkaar moeten vinden, en is er ook geen centrale partij waar je een account moet aanmaken. Op basis van het inleggen van deze tokens (of: het staken) krijg je een vergoeding voor het aanleveren van liquiditeit. Een andere term hiervoor is ‘liquiditiy mining’ of ‘yield farming’.

Daarbij wil ik direct graag een notitie maken. In nagenoeg alle gevallen is de vergoeding die je krijgt een token. Je krijgt daarbij een niet-per-definitie-schaarse asset terug voor het locken van een andere niet-optimaal-decentrale-token. Of dit nu een ERC20-token is of een Wrapped Bitcoin: je zit vast aan de decentralisatie en veiligheid van dit netwerk.

Daarbij legde ik voor mijzelf graag de link naar Bitcoin. Want het inleggen van liquiditeit of capaciteit kan met Bitcoin ook.

Lightning netwerk

Daarmee doel ik op het Lightning netwerk. Wat je hierbij doet is dat je betaalkanalen opent met andere nodes. En daarmee creëer je outbound capacity voor jezelf en inbound capacity voor de andere peer.

Het mooiste hiervan is zelfs dat je hiervoor óók een vergoeding krijgt. Maar dan niet een non-native en misschien wel printbare token die enkel goed is voor speculatie (zoals bij het gros van DeFi), maar je verdient de meest keiharde vorm van geld die er bestaat: de satoshi.

Satoshi farmers

Ik wil mijzelf graag een satoshi farmer noemen. Ik draai een eigen node en zet strategische betaalkanalen op. Tussen bekende nodes van wallets, zoals WalletOfSatoshi en ACINQ, en tussen diensten die populair zijn op Lightning, zoals Bitcoin Bounce van THNDR Games en dergelijke. Het resultaat?

Mijn node fungeert als tussenpersoon voor een betaling. De lighting invoice neemt mijn node als een hop. Daarmee biedt ik utility aan het netwerk en krijg ik daarvoor een minimale vergoeding. Je bent daarmee écht van nut.

Vooralsnog zie ik in de DeFi hype het tegenovergestelde voorbij komen. Je legt geld in en krijgt er een utility en speculatieve token als vergoeding voor terug. Ik weet wel waar ik liever mijn Bitcoin voor inzet.

Als satoshi farmer ben je overigens ook druk om jouw boerderij te onderhouden. Het herbalanceren van de kanalen is een van de belangrijke klusjes. Ook is het goed om te onderhouden welke betaalkanalen goed werken en wat de zogenoemde zombie channels zijn. Tools zoals Faraday en Thunderhub kunnen hierbij helpen.

LNBig als voorbeeld

Een partij die hier extreem mee bezig is, is LNBIG. Hij biedt namelijk het gros van de capaciteit op Lightning door een reeks van nodes. Als je op 1ML kijkt, zie je dat een heel aantal van de grootste nodes afkomstig zijn van zijn nodes. Op Telegram schrijft hij hier meer over:

“Ik ben een Bitcoin-liefhebber met een overschot aan servercapaciteit. Op een gegeven moment bedacht ik: waarom zou ik een node draaien, als je er veel meer kunt draaien? Ik heb de kennis van Unix en kan dus veel servers ondersteunen. Dus besloot ik mee te werken aan de ondersteuning van het Lightning Network.”

Hij voegt eraan toe dat hij ook benieuwd was naar de grootte van het Lightning netwerk. Want hoe groter de capaciteit is, hoe groter de kans is dat betalingen via jouw betaalkanaal verstuurd worden. Per betaalkanaal kan hij de vergoedingen instellen (en eventueel verhogen).

LNBIG staat ook wel bekend als een dure hop in het netwerk. En dat is de vrije markt in zijn puurste vorm. Kun jij dezelfde dienst goedkoper aanbieden? Dan kun je zelf een node opzetten en strategische betaalkanalen uitzetten.

Sats via Lightning

In de bovenstaande tweet kon je zien dat ik maar 500 sats in de week pak. Wat dat betreft ben ik nog een beginnend farmer. Voor het geld hoef je het niet te doen. Maar trots maakt het mij als boer wel.

De truc is om jouw Bitcoin in betaalkanalen op dermate slimme plekken in te zetten dat het het meeste oplevert. Zo heeft Jestopher van SatBase 300.000 sats per maand gefarmed door goed verbonden te zijn aan onder andere de Loop server van Lightning Labs. Hij verdient omgerekend dus grofweg 30 euro per maand voor het aanbieden van liquiditeit.

En ja, je krijgt hierbij dus échte satoshi's. De puurste vorm van digitaal geld. Non-printable assets. Hoewel Lightning nog enorm klein is, opent deze kijk op ‘yield farming’ en ‘liquidity mining’ misschien toch de ogen van menig crypto liefhebber.

Ik zie persoonlijk liever Lightning dan de huidige DeFi hype. Ieder zo zijn ding, maar ik ben trots op mijn beroep als satoshi farmer. Wees trots op de boeren!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

  Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

  Nieuws
  Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

  Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

  Nieuws
  Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

  Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

  Nieuws
  “Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

  De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  Lees meer