G20 wil regulering en kaders om ‘digitale betalingen’ te accepteren

De G20-top maakte op 11 juli bekend dat ze gaan beginnen met de ontwikkeling van een ‘groundwork’ om als groep digitale betalingen te accepteren. De top bestaat uit 19 landen en de Europese Unie.

De wens is om de eerste stappen voor de volgende top in Saoedi-Arabië afgerond te hebben. Ze willen dat betalingen tussen landen in de G20 realiteit worden, schrijft Cointelegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Digitale betalingen’ binnen G20

Kyodo News meldt dat de functionarissen het eens zijn dat er een groundwork ontwikkeld moet worden om digitale betalingen te accepteren. De eerste veranderingen zullen naar verwachting in oktober worden doorgevoerd. Naar verluidt moeten de eerste pijlers af zijn voor de top in Riyadh (Saudi-Arabië) van november.

Volgens het Japanse persbureau komt deze beleidswijziging als reactie op de ontwikkelingen vanuit China en Facebook. De digitale yuan komt steeds dichterbij en ook Libra heeft de topfunctionarissen aan het denken gezet.

In juni maakte de National Council for Social Security van de People’s Bank of China bekend dat de backend van de digitale munt klaar is. Inmiddels zijn er al eerste testen gedaan met de Central Bank Digital Currency (CBDC).

Er moet volges de G20 meer duidelijkheid komen voor oplossingen die zowel vanuit de private sector als vanuit publieke instellingen worden ontwikkeld.

President Poetin deelde eerder al deze zelfde zorg als waar de G20 het nu over heeft. Als ieder land (of centrale bank) voor zichzelf een CBDC gaat ontwikkelen, kan dit problemen gaan veroorzaken voor internationale betalingen. De Russische president liet eerder weten heil te zien in een samenwerking met de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China).

Opmerkelijk genoeg verklaarden de leiders tijdens de G20-top in Osaka in 2019 nog dat cryptocurrencies geen bedreiging vormden voor de monetaire stabiliteit. Ze waren van mening dat de technologische innovatie juist aanzienlijke voordelen zouden kunnen opleveren voor de economie.

Bitcoin en stablecoins

In oktober kwamen ze hier al deels op terug. De stablecoins zouden toch een ernstig risico kunnen vormen voor de openbare orde en financiële regelgeving.

De Financial Stability Board (FSB), een waakhond van de G20-landen, gepubliceerde in april een advies hoe stablecoins zijn te reguleren. Hierin kwamen naast de Libra ook de ‘cryptomunten’ Tether en Dai aan bod. Ondanks dat het slechts om een advies ging, kan het wel grote gevolgen hebben voor de industrie.

In februari berichtten we al dat de Financial Action Task Force (FATF) opriep om duidelijke regels omtrent Bitcoin te implementeren.

Het nieuws over een ‘raamwerk voor digitale betalingen’ heeft eerder iets te maken met Central Bank Digital Currencies dan met Bitcoin. In essentie is er weinig innovatiefs aan een CBDC. Het verschilt niet veel van de normale fiat valuta.

Ironisch genoeg is een van de kernwaarden van Bitcoin dat het naadloos werkt over landsgrenzen heen. Dat moet iets zijn dat de G20 wel aanspreekt. Zij zien graag dat de ’traditionele’ infrastructuur deze eigenschap krijgt. Maar het innovatieve en decentrale Bitcoin is daar geen oplossing voor.

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Plan B Bitcoin Data en Analyse
  Nederlandse Analist PlanB onthult: Bitcoin Bullmarkt Begint met Ongekende FOMO Golf – $100K in Zicht?

  Volgens PlanB, een Nederlandse analist en de maker van het stock-to-flow (S2F) model voor het...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Zet Koers naar $102K en $360K

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Lees meer