Andreas Antonopoulos: ‘Inflatiecijfer Bitcoin heeft géén invloed op Amerikaanse dollar’

Een van de belangrijkste evenementen voor Bitcoin dit jaar is de halvering van de block reward. Het houdt veel mensen bezig en traders en infuencers hebben het er vaak over.

Gaat dit zorgen voor een toename van de prijs van Bitcoin? Andreas Antonopoulos, schrijver van o.a. 'Mastering Bitcoin', sprak hier ook over in een interview met The Block Runner.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mocht je niet weten wat de bitcoin halving inhoudt, lees dan onze kakelverse Crypto 101.

Bitcoin (BTC) versus inflatie

De vraag aan Antonopoulos was: de inflatie van Bitcoin wordt de aanstaande halving lager dan de inflatie van de Amerikaanse dollar. Heeft dat impact op de waarde van de dollar?

De inflatie van de dollar is officieel vastgesteld op een 'mooie' 2%. Doorgaans valt de werkelijke inflatie in de dagelijkse praktijk hoger uit. Bij Bitcoin staat dit getal op dit moment gelijk aan 3,6%.

Maar als dit in mei dit jaar door de helft gaat, komt het inflatiecijfer neer op 1,8%. En dit is dan voor het eerst in de geschiedenis van de munt lager dan de magische 2%.

Volgens bitcoin denker Antonopoulos heeft dit geen invloed op de Amerikaanse dollar. Volgens hem hebben centrale banken grotere zorgen dan zich druk te maken over bitcoin. 'Het functioneren van het fiat valutastelsel staat namelijk op het spel'.

Monerair manifest

Hij gaf deze uitspraak kracht bij door aan te geven dat er een reëel gevaar bestaat met het 'monetary manifest destiny'. Letterlijk vertaald betekent dat: 'het lot van het monetair manifest'.

De auteur is positief over de toekomst van bitcoin. Daarbij wijst hij op het failliet van het (huidige) monetaire model. Bovendien staat hij achter het stock-to-flow model van Plan B. Ook ziet hij rondom bitcoin een compleet nieuw circulair systeem ontstaan.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“[...] vanuit een monetair perspectief is het succes van Bitcoin duidelijk. Het is onvermijdelijk, het is niet te stoppen en nog belangrijker, er hoeft niets anders te gebeuren, niets anders doet ertoe. Het draait allemaal om de 'soundness' van het geld en om de inflatie. ”[/penci_blockquote]

Wel geeft hij een aantal waarschuwingen aan de bitcoin community om niet te kortzichtig te zijn.

Ten eerste kan het leiden tot maximalisme: het geloof dat elke andere crypto naast Bitcoin 'gedoemd zijn te falen' als deze niet hetzelfde monetaire beleid heeft. In de ogen van Andreas is dat te kortzichtig gedacht.

Ten tweede kan het ook tot gemakzucht leiden. Gebruikersgemak staat voorop. Het verbeteren van de wallets, software, stabiliteit en het bouwen van infrastructuur blijft essentieel.

'Hardheid' geeft geen garanties

Hij voegt hier wel aan toe:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Het stock-to-flowmodel maakt Bitcoin niet onoverwinnelijk. Het is niet zo dat geld met de grootste hardheid hoe dan ook de strijd gaat winnen, zelfs als het moeilijk te gebruiken is. Dat is gewoon niet waar."[/penci_blockquote]

De hardheid van asset geeft aan hoe moeilijk het te verkrijgen is. In de crypto 101 over de bitcoin halving komt dit thema ook aan bod.

Als we nu een waarde aan ‘schaarste’ van BTC moeten hangen, is dat een SF van 25. Na de halving van 2020 neemt de schaarst toe en komt de waarde tussen 50 en 53 uit.

Ter vergelijking: goud heeft een SF van 62 en is daarmee een schaarser, ‘harder’ goed dan bitcoin. Met de halving van 2024 moet bitcoin die ‘achterstand’ gaan goedmaken. Sterker nog, dan is de hardheid van bitcoin de ‘100’ misschien wel gepasseerd.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Vanuit dat monetair perspectief, kan het zeker zo zijn dat het model correct is, maar het blijft een langetermijnspel."[/penci_blockquote]

Ben jij het eens met Antonopoulos? Laat het ons weten in onze Telegram chat en praat gezellig mee. Bekijk hier de hele video van The Block Runner.

Bron: AMBCrypto