Bitcoin ETF dichterbij? Bestuurswisseling bij SEC met gejuich ontvangen

De grote stap die Bitcoin te wachten staat ligt in handen van de Securities and Exchanges Commission (SEC). De Amerikaanse waakhond moet namelijk akkoord geven voor Exchange Traded Funds (ETF), een indextracker met Bitcoin als onderliggende asset.

Bitcoin ETF

De SEC bestaat uit een groepje commissarissen die besluiten nemen over deze ETF’s. En wat dat betreft is er goed nieuws voor Bitcoin. Want dit groepje individuen is (tijdelijk) geslonken tot een aantal van drie personen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voorzitter Jay Clayton gaat de SEC namelijk verlaten. Donald Trump heeft Clayton aangedragen als nieuwe procureur voor het zuidelijke district van New York.

Volgens de eerste berichtgeving zou hij 3 juli aftreden, maar al snel kwam hier een rectificatie op. Gezien er heel wat bureaucratie bij komt kijken, en dit proces enkele weken in beslag nemen, zal Clayton nog een poosje voor de SEC blijven werken.

De opvolger van Clayton is Allison Herren Lee. Er is weinig over haar bekend. Ze komt uit het Democratisch kamp en heeft ook nog niet echt een track record wat betreft stemmingen. Het is lastig om vast te stellen welke implicaties deze wisseling van de wacht gaat hebben voor de goedkeuring van Bitcoin ETF’s.

Een bekende commissaris is Hester Peirce. Ze wordt ook wel de “Crypto Mom” genoemd, een naam die ze in de loop der jaren heeft gekregen omdat ze uitgesproken pro Bitcoin is. Aan haar gaat het dus niet liggen. Zij is aangesteld voor een tweede termijn als commissaris.

Hopium in de community

Er gaan geruchten dat Peirce de nieuwe voorzitter gaat worden van de SEC. Vooralsnog is hier nog niets bekend over.

De Bitcoin community reageert hoopvol op dit nieuws. Jake Chervinsky, een bekende advocaat en uitgesproken Bitcoiner, verwacht dat het een enorme impact gaat hebben voor de crypto industrie. Echter: dit kan in zijn ogen zowel positief als negatief zijn.

Ook miljardair Mike Novogratz is blij met het nieuws. Volgens hem is de kans op een Bitcoin ETF met het vertrek van Clayton een stuk groter.

Afgewezen ETF’s

Onder het toezicht van Clayton zijn alle voorstellen voor een bitcoin ETF afgewezen. De scepticus zei september vorig jaar dat hij geen handel in Bitcoin op een grote beurs wil zien totdat het ‘beter gereguleerd’ is. Een van de argumenten is dat er nog teveel marktmanipulatie in het spel is.

Eind februari keurde de SEC nog een aanvraag van Wilshire Phoenix en NYSE Arca Inc. af.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“De Commissie concludeert dat NYSE Arca niet heeft kunnen uitsluiten dat de Bitcoin markt bestand is tegen manipulatie. Dit moet minstens zo goed zijn als de resistentie van de traditionele securities- of grondstoffenmarkten tegen manipulatie.”[/penci_blockquote]

Peirce was het hiermee oneens: “Een Bitcoin exchange traded fund (ETF) maakt de beleggingsmarkt eerlijker.”

Ook Bitwise en de ETF van de broers Winklevoss kregen nul op rekest.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCETFSEC