‘Bitcoin toont haar kracht terwijl balans Federal Reserve $6.900 miljard bereikt’

Zowel de cryptomarkt als de aandelenmarkt zijn weer aardig hersteld van de dieptepunten van twee maanden geleden. De economie is echter nog lang niet op dit punt aanbeland. In Amerika blijft de balans van de Federal Reserve oplopen. En deze trend kan volgens analisten wel eens gunstig uit gaan pakken voor Bitcoin.

Balans centrale banken

Charlie Biello van Compound Capital Advisors deelde gisteren de nieuwe getallen. Hij deelde in een tweeet dat de balans van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, onlangs de $6.934 miljard bereikte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is een stijging van $2.600 miljard in de afgelopen twee maanden. En dit getal is by far een record. De laatste keer dat de balans op een hoogtepunt stond was in januari 2015 met een balans van $4.516 miljard.

Er zijn ook geen tekenen dat het plafond al is bereikt. Goldman Sachs verwacht dat het aantal werkelozen de komende tijd gaat oplopen tot circa 37 miljoen. Het zal betekenen dat ruim een derde van de werkende bevolking van de Verenigde Staten zonder werk zit.

Er lijkt dus nog geen limiet te zitten op de injectie van de Federal Reserve in de economie. Op 30 april melden we nog dat de balans de $6.500 miljard bereikte. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell gaf toen geruststellend toe dat er oneindig veel geld beschikbaar is om de burger te helpen.

Deze week beweerde hij dat de VS momenteel de grootste moderne recessie ooit doormaakt. Hij legde uit dat Amerika een enorme economische tik zal krijgen ‘zonder moderne precedent’.

Bitcoin ten tijde van inflatie

Het lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk dat centrale banken Bitcoin gaan opkopen, zoals ze doen met obligaties en andere activaklassen. Maar toch kan Bitcoin profiteren van deze ‘boost’ die aan de economie gegeven wordt. Ze schrijft ook Teddy Vallee, oprichter en CEO van het macro-hedgefonds Pervalle Global:

Hier zie je de balans van de centrale banken met daarin ook de prijs van Bitcoin op de logaritmische schaal geplot. Vallee schrijft dat deze grafiek verre van perfect is, maar dat het toch een mooi patroon laat zien. In tijden van geldontwaarding door een toenemende balans, neemt de waarde van een Bitcoin toe.

De legendarische macro-investeerder Paul Tudor Jones had het hier vorige week ook al over. Hij noemde Bitcoin als hedge tegen “Great Monetary Inflation”. Bitcoin is niet bij te printen en de digitale schaarste is sinds de halving alleen maar groter geworden.

Dit sluit aan bij het Stock to Flow model van PlanB, waarin de schaarste gevangen is met een getal. Deze S2F-ratio komt steeds meer in de buurt van goud, de meest schaarse asset van onze wereld.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat verder door over alle nieuwtjes!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC