‘Bitcoin is ander soort fiat geld’ volgens economen Federal Reserve

Economen van de Federal Reserve van New York zijn niet van mening bitcoin een nieuw soort geld is. Michael Lee en Antoine Martin schreven in een blogpost dat het ‘gewoon een voorbeeld van fiatgeld’ is.

Bitcoin en fiat geld

Ze hechten daarmee geen waarde aan het gedecentraliseerde, permissieloze en betrouwbare karakter van Bitcoin. Heel raar is dat ook niet, want de Federal Reserve is de centrale bank van Amerika. Zij zijn simpel gezegd de baas van de dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Bitcoin is misschien wel geld, maar het is geen nieuw soort geld”, schrijven ze. Ze gooien Bitcoin daarmee op een hoop van andere (in hun ogen) soorten fiat geld. Daarmee zetten ze de cryptomunt in het rijtje van dollarbiljetten en ook de gigantische kalkstenen (van het eiland Yap).

Hun definitie van fiatgeld is dat het object intrinsiek gezien waardeloos is, maar dat het waarde heeft omdat mensen het gebruiken in de overtuiging dat ze ermee handelen.

Maar daarmee classificeren ze de kracht van Bitcoin compleet verkeerd. “Het verpest de betekenis van fiat”, schrijf Nic Carter zelfs in een commentaar. Volgens hem hebben fiat valuta waarde omdat ze door een autoriteit zijn uitgegeven. En met Bitcoin is dat natuurlijk niet het geval.

“Ik weet niet of het hun bedoeling is om bitcoin te denigreren, maar het komt zo wel over”, vervolgt Carter. In een tweet noemde hij het argument van de Fed ‘krankzinnig’.

?s=20

Ironisch genoeg betekent fiat geld letterlijk het tegenovergestelde. De herkomst van het woord fiat komt uit het Latijn: ‘Laat het zo zijn’. De term fiduciair betekent iets als ‘berustend op vertrouwen’. Daarmee ligt het vertrouwen van de waarde in handen van centrale banken.

Soorten geld

De economen gaan in het artikel in op meerdere soorten geld. Een daarvan is dus het fiat geld (waaronder ze dus rai stenen, centrale bank geld en Bitcoin scharen). Verder noemen ze ook:

Bij de eerste groep horen gouden munten en ook stablecoins zoals Tether. Bij de tweede categorie noemen ze onder andere ICO’s.

'Bitcoin is ander soort fiat geld' volgens economen Federal Reserve

De conclusie die ze trekken is dat bitcoin geen nieuw geld is. “In tegendeel”, schrijven ze. “Het is alleen een nieuw mechanisme om waarde uit te wisselen.” En hier zien ze geen heil in. De geschiedenis heeft volgens de twee geleerd wat nodig is voor ‘goed geld’ en om dit op een goede manier uit te wisselen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Deze lessen kunnen helpen om cryptocurrencies te laten evolueren op een manier die ze nuttiger maakt. Maar om te weten welke lessen relevant zijn, is het belangrijk om duidelijk te zijn over wat er nieuw is aan Bitcoin.”[/penci_blockquote]

Een lesje Bitcoin

De twee kunnen overduidelijk beter een lesje Bitcoin nemen. Ze stappen over alle unieke kernwaarden van Bitcoin heen alsof deze niet bestaan. Het is een combinatie van unieke eigenschappen, zoals we eerder al schreven.

Het zijn stuk voor stuk eigenschappen waar het huidige fiat geld niet aan kan tippen of voldoen.

Voeg daar de pijlers van cryptografie, blockchain, een peer-to-peer netwerk, Proof of Work en een gedistribueerde database aan toe, en je komt er snel genoeg achter dat Bitcoin ‘niet een ander soort fiat geld is’.